Οι διάσημοι δεν σταματούν να μιλούν για τα θετικά του αποτελέσματα στην υγεία και την ομορφιά, οι γιατροί διαρκώς το αποθεώνουν και ο υπάλληλος του καταστήματος με τα βιολογικά όλο σου προτείνει να το αγοράσεις. Κακά τα ψέμματα, η διατροφική αξία του λαδιού καρύδας ήταν πολύ καλή για να είναι αληθινή!

Η νέα έκθεση της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας αναφέρει πως το λάδι καρύδας είναι γεμάτο με κορεσμένα λιπαρά που μπορούν να αυξήσουν την “κακή” χοληστερόλη και στη συνέχεια να φράξουν τις αρτηρίες και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Υποστηρίζει μάλιστα πως το 82% του λίπους στο έλαιο καρύδας είναι κορεσμένο, ποσοστό μεγαλύτερο του κορεσμένου λίπους στο αγελαδινό βούτυρο (63%), το βόειο κρέας (50%) και το χοιρινό λίπος (39%).

karida3

Μπορεί κάποιοι να ισχυρίζονται ότι το μείγμα των λιπών στο λάδι καρύδας εξακολουθεί να αποτελεί μια υγιεινή επιλογή, αλλά η Ένωση τονίζει πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο. Προτείνει να περιορίσουμε το ποσό των κορεσμένων λιπαρών που καταναλώνουμε, αντικαθιστώντας μερικά από αυτά με ακόρεστα φυτικά έλαια, όπως ελαιόλαδο και ηλιέλαιο, αλλά και με τροφές όπως το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Ο κυβερνητικός οργανισμός Public Health England μάλιστα συμβουλεύει τους άντρες να μην καταναλώνουν περισσότερα από 30 γραμμάρια κορεσμένου λίπους την ημέρα και τις γυναίκες να μην καταναλώνουν περισσότερα από 20 γραμμάρια. Οι ειδικοί τονίζουν, ωστόσο, ότι τα λιπαρά εξακολουθούν να αποτελούν ουσιαστικό μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής και δεν θα πρέπει να τα περιορίσουμε πολύ…