Ένα ελληνικό εστιατόριο στο Σαν Φρανσίσκο έχει κερδίσει τις καρδιές των ντόπιων συστήνοντας τις νοστιμιές της ελληνικής «σούβλας» στα καλύτερά της.

souvla7

souvla8

Ο ιδιοκτήτης Charles Bililies έστησε έναν άνετο και ζεστό χώρο με minimal διακόσμηση, στον οποίο φρόντισε να αξιοποιήσει στο έπακρο την εκτενή του εκπαίδευση στις τεχνικές του fine dining και την ελληνική γευστική κουλτούρα. Η ιδέα της δημιουργίας του συγκεκριμένου εστιατορίου προέκυψε πριν από περίπου 6 χρόνια σε ένα φιλικό κάλεσμα στο σπίτι του Charles Bililies όπου ανάμεσα στα εδέσματα που ετοίμασαν συμπεριλαμβανόταν και αρνάκι ψημένο «αλά ελληνικά» στη σούβλα. Τα περισσεύματα από το λουκούλλειο γεύμα ο Bililies τα αξιοποίησε φτιάχνοντας πεντανόστιμα τυλιχτά με πίτα προσθέτοντας λαχανικά, γιαούρτι και φέτα κι εκεί άρχισε να αναρωτιέται γιατί δεν μπορούσε να βρει κάτι ανάλογο κάπου αλλού στην ευρύτερη περιοχή και γιατί κανείς δεν είχε «αμερικανοποιήσει» ή εκμοντερνίσει το σουβλάκι διατηρώντας παράλληλα το προσιτό οικονομικό του προφίλ.

souvla3

souvlA12

Ο κατάλογος του «Souvla», όπως λέγεται το εστιατόριο, είναι ουσιαστικά μια μοντέρνα, καλιφορνέζικη ερμηνεία της κλασικής πίτας με σουβλάκι. Ο ιδιοκτήτης εξάλλου είναι Ελληνο-Αμερικανός δεύτερης γενιάς και θεωρεί ότι ένα μεγάλο κομμάτι του εγχειρήματος είναι η «κληρονομιά» του. Το « fine casual» concept του εστιατορίου, όπως ο ιδιοκτήτης του το αποκαλεί, περιλαμβάνει και μια προσεγμένη οινική λίστα αποτελούμενη αποκλειστικά από ελληνικά κρασιά. Το σκεπτικό ήταν το εστιατόριο να συμβαδίζει με τα πρότυπα της λογικής του fine dining από πλευράς αισθητικής αλλά και σέρβις, ενώ το μενού να είναι οικονομικό χωρίς, όμως, να θυμίζει ούτε στο ελάχιστο ταχυφαγείο.

souvla11

souvla6

Όσο για τα προϊόντα που χρησιμοποιούν, η πλειοψηφία των κρεάτων τους προέρχεται από ζώα που έχουν εκτραφεί στην Καλιφόρνια, ενώ προϊόντα, όπως η μυζήθρα, το μέλι και το ελαιόλαδο τα προμηθεύονται από την Ελλάδα. Επίσης χρησιμοποιούν ελληνικό ανθρακούχο νερό, ελληνικές μπύρες, τσάι κ.ά ζυγίζοντας πάντα προσεκτικά το κοστολόγιο και την υψηλή ποιότητα της παραγωγής των προμηθευτών τους.

souvla9

souvla1

Το παράδοξο αναφορικά με τα best sellers τους είναι ότι τελευταία οι σαλάτες με κοτόπουλο έχουν κερδίσει έδαφος συγκριτικά με τα τυλιχτά χωρίς αυτό να συμβαίνει σε σταθερή βάση. Ιδιαίτερα αγαπητές είναι και οι πατάτες τους που τηγανίζονται σε ελαιόλαδο και πασπαλίζονται με αλάτι και μυζήθρα. Το frozen yogurt με ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι και σιροπιασμένο φύλλο μπακλαβά επίσης αρέσει πολύ.

souvla10

Οι κάτοικοι της περιοχής εξοικειώθηκαν πολύ γρήγορα με τις ελληνικές γεύσεις και η ανταπόκριση του κοινού ήταν κάτι παραπάνω από θερμή αφού το μαγαζί είναι γεμάτο όλες τις ώρες με τα κουβέρ να φτάνουν και τα 600 ημερησίως τις καθημερινές ή τα 800 τα σαββατοκύριακα!

Info
http://www.souvlasf.com/