Η καλή ημέρα, για να φανεί από το πρωί, πρέπει να ξεκινήσει με ένα καλό πρωινό, που θα μας δώσει όλη την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός μας και παράλληλα θα μας κρατήσει χορτάτους για αρκετές ώρες.

kolokithopita

Οι Άγγλοι είναι διάσημοι για το πρωινό τους, που περιλαμβάνει από τηγανητά αυγά έως λουκάνικα και φασόλια, οι Αμερικάνοι προτιμούν τα pancakes (τηγανίτες) σερβιρισμένα με σιρόπι και αυγά με μπέικον, ενώ οι Γάλλοι ξεκινούν τη μέρα τους γλυκά, με κρουασάν και λοιπά σφολιατοειδή. Από την άλλη, στην Ελλάδα επικρατεί η παρεξηγημένη αντίληψη, ότι πρωινό είναι ένα φλιτζάνι καφές συνοδεία κάποιου βουτήματος ή τυρόπιτας από τον παρακείμενο φούρνο. Κι όμως, το ελληνικό πρωινό δεν είναι ούτε τόσο «φτωχό», ούτε τόσο ανθυγιεινό. Αντιθέτως, η μέρα μπορεί να ξεκινάει με ένα πλούσιο γεύμα -ας είναι καλά η εύφορη γη, η κτηνοτροφική παραγωγή και οι περίφημες ελληνικές συνταγές, οι οποίες μετατρέπουν τις πρώτες ύλες σε λαχταριστές αλμυρές και γλυκές λιχουδιές, που αφυπνίζουν ουρανίσκους και πνεύμα.

frappe

Καφές – Ροφήματα
Πρόκεται για το βασικότερο ίσως κομμάτι του πρωινού, αφού ο καφές και τα ροφήματα είναι αυτά που πραγματικά μάς «ξυπνούν». Βασιλιάς όλων, ο ελληνικός καφές, ενώ ακολουθεί η ελληνική ανακάλυψη που ακούει στο όνομα φραπέ. Για όσους θέλουν να ξεκινούν τη μέρα τους αποτοξινώνοντας τον οργανισμό τους, τα ροφήματα είναι ιδανικά και επειδή στα βουνά μας συναντάμε πλήθος βοτάνων, ξεχάστε για λίγο το μαύρο και το πράσινο τσάι και δοκιμάστε τσάι του βουνού, μέντα, τίλιο, χαμομήλι, σαλέπι, φασκόμηλο, δυόσμο, δίκταμο, μαντζουράνα, λουΐζα ή μελισσόχορτο. Για να μη λείπουν οι βιταμίνες, μην παραλείπετε και ένα ποτήρι φρέσκο χυμό: πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ, ρόδι, βύσσινο, σταφύλι και γενικά ό,τι φρούτο σας αρέσει, γίνονται χυμός ή συνδυάζονται με λαχανικά σε τέλεια smoothies.

giaourti

Γαλακτοκομικά
Τι θα ήταν το πρωινό χωρίς γάλα; Αν όχι για να το απολαύσουμε σκέτο, τουλάχιστον να το προσθέσουμε στα δημητριακά ή τον καφέ. Αγελαδινό, κατσικίσιο, ακόμα και το πολύ θρεπτικό και πανάκριβο γάλα γαϊδούρας, το γάλα μας συντροφεύει από τα παιδικά χρόνια και δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι του πρωινού. Εξίσου σημαντικά είναι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το φρέσκο βούτυρο αλείφεται στο ψωμί και δίνει ξεχωριστή γεύση στα τηγανητά αυγά, τις ομελέτες και τις πίτες. Τέλος, εάν προσθέσουμε στο γιαούρτι δημητριακά, φρούτα, ξηρούς καρπούς ή μέλι έχουμε αμέσως ένα πλήρες γεύμα.

Από την άλλη, τα ελληνικά τυριά δεν είναι μόνο για να συνοδεύουν το φαγητό και το κρασί, αλλά είναι ιδανική επιλογή για πρωινό. Σκέφτεστε καλύτερο πιάτο για να ξεκινήσει η μέρα από σάντουιτς με κίτρινα ή λευκά τυριά (φέτα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, κεφαλογραβιέρα, κασέρι, κοπανιστή, κλπ.), αλλά και μαλακά και γλυκά τυριά (γλυκιά μυζήθρα, ξινομυζήθρα, ανθότυρο, μανούρι, κατίκι) με μέλι ή σκέτα;

STRAPATSADA-ME-SYGLINO-slider

Τα αβγά, όπως το γάλα, περιλαμβάνεται στο πρωινό από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, γι’ αυτό είναι εξίσου δημοφιλής επιλογή για το πρώτο γεύμα της ημέρας. Βραστά, ποσέ, τηγανητά σκέτα ή με ντομάτα, αβγοφέτες, στραπατσάδα, ομελέτες με λαχανικά, πατάτες, αλλαντικά και τυριά.

sandwich

Αλλαντικά
Και επειδή αναφερόμενοι στα τυριά κάναμε μνεία στα σάντουιτς, δεν πρέπει να ξεχνάμε το έτερον σημαντικό συστατικό τους τα αλλαντικά. Στην Ελλάδα, ανά περιοχή, παράγονται πολλά αλλαντικά, από χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας, γαλοπούλα και κοτόπουλο, τα οποία μπορούμε να προσθέσουμε στο πρωινό μας, τόσο στα σάντουιτς, όσο και στις ομελέτες. Σύγκλινο, απάκι, λούζα, νούμπουλο, καβουρμάς, λουκάνικα (σκέτα και γεμιστά με μυρωδικά, λαχανικά, ή εσπεριδοειδή) και μπέικον «παντρεύονται» αρμονικά με αβγά. Από την άλλη, μορταδέλα, πάριζα, βραστή και καπνιστή γαλοπούλα, σαλάμια και προσούτο, συντροφεύουν τέλεια το τυράκι.

tsoureki

Αρτοσκευάσματα
Ψωμί σταρένιο, μαύρο, ολικής άλεσης, χωριάτικο, ζυμωτό με προζύμι και με καλαμποκάλευρο, εμπλουτισμένο ενίοτε με σπόρους, ξηρούς καρπούς, ελιές, σταφίδες, τυρί και ντομάτα. Κριτσίνια με γεύσεις, όπως ντομάτα, σπανάκι, πιπεριά, καρότο και ηλιόσπορο. Παξιμαδάκια από κριθαρένιο αλεύρι, επτάζυμα και παξιμαδάκια με λάδι και αρωματικά. Κουλουράκια με κακάο, σουσάμι, μούστο, κανέλα, πετιμέζι, ξηρούς καρπούς και χαρουπόμελο. Βουτήματα με μαρμελάδα και τρούφα σοκολάτας. Κουλούρια Θεσσαλονίκης, τηγανίτες, τσουρέκια κλασσικά ή γεμιστά με σοκολάτα και κάστανο, κέικ σε απίθανες γεύσεις και ταχινοκουλούρες.
Η λίστα των αρτοσκευασμάτων, που μπορείτε να προσθέσετε στο πρωινό είναι τεράστια και ανεξάντλητη, όσο και η φαντασία του φούρναρη.

marmelada rodakino

Μέλι, μαρμελάδες και λοιπά toppings
Το μέλι είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον οργανισμό σας. Επιλέξτε ανάμεσα σε θυμαρίσιο, ανθέων, πεύκου, κλπ. Από την άλλη, τα φρούτα και συνεπώς οι μαρμελάδες που γίνονται από αυτά είναι πολλές και πεντανόστιμες, με πιο δημοφιλείς τις μαρμελάδες βερύκοκο, ροδάκινο, κεράσι, φράουλα, βατόμουρο. Αν πάλι δεν σας αρέσουν οι μαρμελάδες, μπορείτε να φάτε τα φρούτα φρέσκα, σε κομπόστα, γλυκό κουταλιού ή αποξηραμένα, καθώς και να τα προσθέσετε στο γιαούρτι ή τα δημητριακά. Πολύ ωραία toppings για το γιαούρτι είναι και οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, οι σταφίδες και τα φυστίκια Αιγίνης. Εξίσου νόστιμα και υγιεινά είναι το ταχίνι και το πετιμέζι.

turopita

Πίτες
Η τυρόπιτα -στις πολλές εκδοχές της- είναι από τις πιο κλασικές επιλογές για πρωινό. Δίπλα της σπανακόπιτα, ζαμπονοτυρόπιτα, μπουγάτσα, ελιόπιτα, χορτόπιτα, κρεμμυδόπιτα, πιπερόπιτα, κορκοτό, πεϊνιρλί, μπουρέκι, πιταράκια, κιμαδοπιτάκια, καλιτσούνια, κολοκυθόπιτα, τάρτες με διάφορες γεμίσεις και πολλές ακόμη. Γενικά, κάθε ελληνική περιοχή ανάλογα με την ντόπια παραγωγή της έχει και από μία πίτα που είναι ό,τι πρέπει για ένα πλούσιο πρωινό γεύμα.

GIANNIOTIKH-GALATOPITA-exolive-magazine.gr_

Γλυκά
Οι μαρμελάδες και τα κρουασάν μπορεί να έχουν τον πρώτο λόγο στο πρωινό, αλλά αυτό δεν εμποδίζει σε τίποτα τα γλυκά του κουταλιού, τα κέικ, τον χαλβά, το ρυζόγαλο, τις τηγανίτες και τους λουκουμάδες με μέλι, το παστέλι και τις γλυκές πίτες, όπως μια λαχταριστή γαλατόπιτα ή μια γλυκιά ταχινόπιτα, να βρουν τη θέση τους στο τραπέζι του πρωινού.

elaiolado

Ελιά και λάδι
Ο Ιπποκράτης αναγνώρισε πρώτος τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου και το συνιστούσε ως θεραπεία. Η μεσογειακή διατροφή, πάλι, βασίζεται στο ελαιόλαδο ως πηγή λιπαρών οξέων, ενώ η ελληνική κουζίνα το χρησιμοποιεί κατά κόρον. Γιατί, λοιπόν, να λείπει από το πρωινό; Τηγάνισε σε αυτό τα αβγά και τις τηγανίτες σου και όσο για τις ελιές, στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές ποικιλίες ελαιοδέντρων oι οποίες δίνουν εξαιρετικές επιτραπέζιες ελιές.

traxanas

Σούπες
Μπορεί η σούπα να σου φαίνεται ασυνήθιστη επιλογή για πρωινό, ωστόσο σε πολλές περιοχές της χώρας αποτελεί αγαπημένο πιάτο με τον τραχανά να έχει τα σκήπτρα. Αν σκεφτείς και πόσα θρεπτικά συστατικά έχει δεν θα σου φανεί δύσκολο να αντικαταστήσεις τα δημητριακά και το γάλα με ένα μπολ τραχανόσουπας.