Μπορεί τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά να είναι ό, τι πιο υγιεινό και θρεπτικό μπορείς να προσφέρεις στον οργανισμό σου, ωστόσο σύμφωνα με 10ετή έρευνα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, Center for Science in the Public Interest, τα οπωροκηπευτικά προκαλούν τις περισσότερες ασθένειες σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες τροφίμων. Ο λόγος; Οι περισσότεροι από εμάς δεν τα πλένουμε σωστά. Να μερικά από τα πιο συχνά λάθη που σίγουρα κάνεις και εσύ, σύμφωνα με τη διατροφολόγο, Megan Roosevelt:

1. Πλένεις τα πάντα με το που επιστρέψεις από το μανάβη
“Τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν ξανά ακόμη και αφού πλυθούν και τοποθετηθούν τα λαχανικά στο ψυγείο, ειδικά εάν δεν σκοπεύεις να τα καταναλώσεις μέσα στις επόμενες μέρες”, υποστηρίζει η Megan. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να πλένεις τα φρούτα και τα λαχανικά σου λίγο πριν τα καταναλώσεις.

milo plysimo

2. Τα πλένεις όλα στο νεροχύτη
Έρευνα με επικεφαλής τον Charles Gerba, μικροβιολόγο και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα κατέληξε πως ο νεροχύτης σου πολύ πιθανό να έχει περισσότερα βακτήρια από την τουαλέτα σου. Αυτό οφείλεται στην υγρή, γεμάτη υγρασία επιφάνειά του, η οποία αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης βακτηρίων E. coli.

kalokairina-frouta-laxanika_247823590

3. Δεν δίνεις ιδιαίτερη προσοχή στα βιολογικά οπωροκηπευτικά
Το ότι αγόρασες βιολογικά φρούτα και λαχανικά, δεν σημαίνει ότι γλίτωσες το πλύσιμο. “ Σκέψου πόσα χέρια, καφάσια και τσάντες έχουν περάσει μέχρι να φτάσουν στην κουζίνα σου”, εξηγεί η Megan. Μπορεί να μην χρειάζεται να ανησυχείς τόσο για τα φυτοφάρμακα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα πρέπει να καθαρίζεις τα βακτήρια και τους ρύπους από την επιφάνεια των φρούτων σου.

4. Αγοράζεις ανούσια προϊόντα
Εάν σου αρέσει το άρωμα του ειδικού καθαριστικού για τα φρούτα και τα λαχανικά που βρίσκεις στο σούπερ μάρκετ και σού πάει η καρδιά να δώσεις δέκα ευρώ, αγόρασέ το. Αλλά να ξέρεις ότι δεν είναι απαραίτητο. “Το νεράκι και ένα μείγμα από ξίδι και νερό είναι το ίδιο αποτελεσματικά”, λέει η Μegan.

marouli plysimo

5. Πλένεις τα πάντα με τον ίδιο τρόπο
“Οτιδήποτε με περίπλοκες πτυχώσεις, όπως το kale, τα πράσα ή το μπρόκολο, βυθίζεται καλύτερα για ένα με δύο λεπτά σε κρύο νερό και ξίδι και στη συνέχεια ξεπλένεται. Για τα λεπτότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, τα στροβιλίζετε σε ένα μπολ με κρύο νερό για 30 δευτερόλεπτα, στη συνέχεια τα στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας ή τα στραγγίζετε σε ένα σουρωτήρι. Οτιδήποτε έχει σκληρή φλούδα, όπως οι πατάτες ή η κολοκύθα, το τρίβετε καλά με μια βούρτσα”, υποστηρίζει η διατροφολόγος.