Ξέρατε ότι η παράνομη, λαθραία και άναρχη, αλιεία φτάνει τους 26 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ποσότητα μεγαλύτερη από το 30% των ψαρικών που αλιεύονται παγκοσμίως κάθε χρόνο; Μάλιστα, σύμφωνα με την ανανεωμένη έκδοση του Fish Guide του WWF, που στόχο έχει την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών, το 93% των αλιευμάτων που έχουν αξιολογηθεί στη Μεσόγειο απειλείται από την υπεραλίευση.

4-©--WWF-Ελλάς

9-©-Meridith-Kohut--WWF-US

Η προστασία των θαλασσών, όμως, περνάει και από το δικό μας πιάτο επιλέγοντας ψαρικά που αλιεύθηκαν με νόμιμες μεθόδους, που είναι δηλαδή στη σωστή ηλικία και πρόλαβαν να αναπαραχθούν και να αφήσουν απογόνους, που διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των πολύτιμων φυσικών θαλάσσιων πόρων και που αλιεύθηκαν με τρόπο που σέβεται το περιβάλλον. Την απάντηση πάλι στο πώς μπορούμε να τα εντοπίσουμε, βρίσκουμε στην ανανεωμένη έκδοση του Fish Guide.

1-©-G.-Drakopoulos---Food-Styling-T

Συγκεκριμένα, η έκδοση Fish Guide είναι ένας έξυπνος, λειτουργικός και εύχρηστος online οδηγός που σχεδιάστηκε από το WWF, με στόχο να δημιουργήσει ενημερωμένους, περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους και υπεύθυνους καταναλωτές. Τον οδηγό συνυπογράφουν σεφ και γευσιγνώστες παγκοσμίου φήμης, όπως ο δικός μας Ηλίας Μαμαλάκης, ο Francois Pasteau από τη Γαλλία, ο Angel Leon από την Ισπανία και ο Vitor Sobral από την Πορτογαλία.

7-©-Esplanade-Zagreb-Hotel

Μάλιστα, στον οδηγό περιλαμβάνονται και συνταγές του Ηλία Μαμαλάκη δείχνοντας στην πράξη πως η προστασία των θαλασσών περνά πρώτα από το πιάτο μας! «Η θάλασσα είναι η ζωή μας. Χρόνο με τον χρόνο όμως ερημώνει. Βγάζουμε από τη θάλασσα πολλά περισσότερα ψαρικά από αυτά που μπορεί να δώσει κι έτσι σταδιακά η ζωή στον βυθό στερεύει. Οι πληθυσμοί των ψαριών μειώνονται επικίνδυνα και οι ψαράδες γυρνούν στο σπίτι τους με τα δίχτυα άδεια. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο μακρινό όσο ακούγεται. Μας αφορά όλους. Μπορούμε να κρατήσουμε τις θάλασσές μας ζωντανές μαθαίνοντας να επιλέγουμε τα ψαρικά μας υπεύθυνα. Έχοντας στο μυαλό μας ότι η πιο νόστιμη συνταγή είναι η βιώσιμη, αλλάζουμε καταναλωτικές συνήθειες για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ψάρι για τα παιδιά μας», δήλωσε ο Ηλίας Μαμαλάκης.

8-©-Cat-Holloway--WWF-Canon

13-©-Gernant-Magnin--WWF-Netherlands

Σημειώνεται ότι ο οδηγός Fish Guide είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή από υπολογιστή ή κινητό, συμβουλεύοντας τους χρήστες για τις υπεύθυνες καταναλωτικές επιλογές τους από μια μεγάλη γκάμα ελληνικών και εισαγόμενων ψαρικών. Σε ό,τι αφορά στα εισαγόμενα ψαρικά, χρησιμοποιείται ένας χρωματικός κώδικας που ενημερώνει αν είναι πιστοποιημένα, αν μπορούν να καταναλωθούν χωρίς δεύτερη σκέψη ή αν πρέπει να τα αποφύγουμε. Για τα ελληνικά ψαρικά πάλι, συστήνει στους καταναλωτές ορισμένα είδη «άγνωστων», αλλά πολύ γευστικών, θρεπτικών και ιδιαίτερα οικονομικών ψαρικών, που συναντώνται στις ελληνικές θάλασσες (π.χ. κέφαλος, αγριόσαλπα).

info
fishguide.wwf.gr