Για πολλά χρόνια δεν μου άρεσαν τα καλοκαιρινά μπάνια στην Αθήνα μέχρι που, πιο μεγάλος πια, άρχισα να εξερευνώ μανιωδώς τις αττικές ακτές αναζητώντας τις καλύτερες. Και όσο έψαχνα για τις πιο όμορφες παραλίες, άλλο τόσο έψαχνα και για τις πιο καλές ταβέρνες κοντά τους. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που η ύπαρξη κοντινής, καλής ταβέρνας άρχισε τελικά να παίζει ρόλο στο πού θα πάω για μπάνιο!

PARALIES-1

Μαύρο Λιθάρι
Ανάμεσα σε Ανάβυσσο και Σαρωνίδα, το Μαύρο Λιθάρι είναι μια όμορφη παραλία με βότσαλο και βράχια, από τις πιο αγαπημένες της Αττικής.

Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται το εστιατόριο-ταβέρνα Ψαρού με πολλές πειραγμένες θαλασσινές γεύσεις. Ξεχωρίζουν τα εξωτικά μύδια σαγανάκι με ούζο, τεριγιάκι, μάραθο και τζίντζερ, το γιουβέτσι γαρίδας χυλωμένο με στακοβούτυρο, ψητές καβουρομάνες, γαύρο μαρινάτο, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και πολύ φρέσκο, μικρό και μεγάλο ψάρι τόσο στο τηγάνι όσο και στα κάρβουνα.

info
Ψαρού, 46ο χλμ. Αθηνών-Σουνίου, τηλ. 22910 55171.

paralies4

Λούτσα
Μια εύκολη και αξιοπρεπής λύση για να κάνεις ένα μπανάκι σε μια «κοσμοπολίτικη» παραλία και να πας κατευθείαν για φαγητό και φρέσκο ψάρι.

Ο Ξυπόλητος είναι μια κλασική, παλιά ψαροταβέρνα διακοσμημένη με κοχύλια, δίχτυα και φωτογραφίες από καλές ψαριές. Έγινε γνωστή για το φρέσκο ψάρι και τα μεζεδάκια της. Ξιδάτος και σκορδάτος μαριναρισμένος γαύρος, σωστά καυτερός, απίστευτα τηγανητά μπαρμπουνάκια και κοτσομούρες, λαβράκια και λιθρίνια και γενικά ωραία μεγάλα ψάρια ημέρας ανάλογα την ψαριά. Δουλεύουν πολύ καλά τηγάνια και κάρβουνα και έχει πολύ όμορφο εξωτερικό χώρο για να κάθεστε με τις ώρες με θέα θάλασσα.

info
Ξυπόλητος, Γεωργίου Παπανδρέου 1, Αρτέμιδα, τηλ. 22940 28342.

PARALIA5

Θυμάρι – Παλαιά Φώκαια
Στο Θυμάρι πήγαινα μικρός γιατί είχε εξοχικό ένας συμμαθητής μου από το Δημοτικό. Βρίσκεται περίπου στα 55 χλμ. από την Αθήνα, λίγο μετά την Παλαιά Φώκαια. Μια όμορφη παραλία με ψιλό χαλικάκι και καθαρά δροσερά νερά.

Όταν έρθει η ώρα του φαγητού απομακρυνθείτε από την παραλία και επισκεφθείτε την ταβέρνα Το Απόμερο. Εκεί, κάτω από τη δροσερή σκιά της μουριάς, απολαύστε παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, εξαιρετικά μαγειρευτά κατσαρόλας και φούρνου, πεντανόστιμα λαδερά αλλά και φρέσκο ψάρι και κρέας στα κάρβουνα.

info
Το Απόμερο, 56ο χλμ. Αθηνών-Σουνίου, περιοχή Θυμάρι, τηλ. 22910 38855.

paralies1

Βάρκιζα
Αν και το μεγαλύτερο κομμάτι είναι οργανωμένο, είναι μια παραλία που μου αρέσει πολύ επειδή έχει ψιλή άμμο, κρύα νερά και αρκετά γήπεδα beach volley.

Αρκετές οι επιλογές για φρέσκο ψάρι όταν κατεβαίνεις σε παραλία, γι’ αυτό όταν πηγαίνω στη Βάρκιζα τρώω στα Βλάχικα, μόλις 2-3 χλμ. μακριά και συγκεκριμένα στον Τσολιά. Κοκορέτσι για να γίνει… ανάσταση, κοντοσούβλι, αρνί σούβλας, κοψίδια, παϊδάκια, τεράστιες μοσχαρίσιες και ό,τι τραβάει η όρεξή σας μαζί με φρεσκοτηγανισμένη πατάτα, σαλατούλα, τζατζικάκι και λίγη φέτα. Απλό, λιτό καλοκαίρι στην Αθήνα.

info
Ο Τσολιάς, Λεωφ. Βάρης 45, τηλ. 210 8952446.