Ρωτήσαμε τον καθ’ ύλην αρμόδιο και πήραμε τις σωστές και έγκυρες πληροφορίες για τη σωστή διαχείριση αναλώσιμων και μη.

Πώς αποθηκεύουμε τα τρόφιμα;
Τα όσπρια, τα ζυμαρικά, τα μπαχαρικά, τα λάδια και οι κονσέρβες χρειάζονται σκιερό και ξηρό μέρος, χωρίς ηλιακό φως και υγρασία. Αποφεύγουμε τα ντουλάπια-τροφοθήκες να βρίσκονται δίπλα στον φούρνο, κάτω από τον νεροχύτη, απέναντι από παράθυρα ή στο μπαλκόνι.

organize-kouzina
Η αποθήκευση σε διάφανα κουτιά με ετικέτες, σε ανοιχτά ράφια, επιτρέπει τον εύκολο εντοπισμό ελλείψεων

Ετικέτα: ο μεγάλος σύμμαχος
Διαβάζοντας προσεκτικά τις πληροφορίες της συσκευασίας εξασφαλίζουμε σωστή αποθήκευση και χρήση.
Για μικρές ποσότητες και χρόνους κατανάλωσης π.χ. μια συσκευασία οσπρίων, μισού ή ενός κιλού που θα καταναλωθεί σε διάστημα 2-3 εβδομάδων μπορούμε να διατηρήσουμε το προϊόν στην αρχική συσκευασία με σωστό κλείσιμο: προσεκτικό δίπλωμα της σακούλας-συσκευασίας και τοποθέτηση λάστιχου ή ειδικού κλιπ.
Οταν πρόκειται για μεγαλύτερες ποσότητες μεταφέρουμε τα τρόφιμα σε δοχεία κρατώντας την ετικέτα με τα χρήσιμα στοιχεία (ημερομηνία λήξης κ.ο.κ.)

Αποθηκευτικά δοχεία & υλικά
Η βασική ανάγκη τροφών όπως άλευρα, μπαχαρικά, ζυμαρικά κ.ά. είναι η προστασία από την υγρασία και τον αέρα, δηλαδή το αεροστεγές κλείσιμο σε γυάλινα, μεταλλικά και πλαστικά δοχεία. Στην αγορά βρίσκουμε άπειρες επιλογές για κάθε γούστο, περίπτωση και budget. Ο,τι κι αν επιλέξουμε όμως, ντιζάιν, πρακτικότητα ή οικονομία, η καταλληλότητα των υλικών είναι το πρώτο μέλημα. Πριν αγοράσουμε λοιπόν οτιδήποτε αναζητούμε στην ετικέτα του την οδηγία «κατάλληλο για τρόφιμα» ή το αντίστοιχο ανάγλυφο σήμα (ποτήρι και όρθιο πιρούνι) που βρίσκεται συνήθως στο κάτω μέρος. Ακολουθούμε επίσης τις υπόλοιπες οδηγίες χρήσης-σήματα: θερμοκρασία αντοχής, πλύσιμο στο χέρι ή στο πλυντήριο πιάτων, καταλληλότητα για φούρνο μικροκυμάτων κ.ά.

Χρυσός κανόνας: Ομαδοποίηση τροφίμων, τοποθέτηση ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης. Χωρίζουμε τα ντουλάπια/συρτάρια-τροφοδότες σε ζώνες, ανάλογα με τη χωρητικότητά τους και τα είδη τροφίμων που θέλουμε να τοποθετήσουμε κάθε φορά. Ενα μικρό στενό ράφι κοντά στον πάγκο εργασίας για παράδειγμα είναι το τέλειο σημείο για τα μπαχαρικά, ένα μεγάλο ράφι-ντουλάπι πλάι στο τραπέζι είναι ό,τι πρέπει για τα όσπρια και τα ζυμαρικά κ.ο.κ. Ιεραρχούμε δηλαδή τις θέσεις ανάλογα με το πόσο συχνά χρησιμοποιούμε το καθετί, π.χ. βάζουμε τα λάδια ή τους καφέδες πλάι στην ηλεκτρική κουζίνα και όχι σε πολύ ψηλά ή χαμηλά σημεία.
Μας απάντησε ο κ. Κωνσταντίνος Κουντουράς, τεχνολόγος Τροφίμων, M.Sc. Διασφάλισης Ποιότητας, καθηγητής Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων (κατεύθυνση Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων) ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας & εκπαιδευτής ΕΦΕΤ.

kouzina-piata-surtari
Τα μεγάλα, βαθιά συρτάρια είναι ιδανικά για σερβίτσια, με χωρίσματα ανάμεσα

Χρήσιμες ιδέες για αποθήκευση
Σας έχουμε μερικές συμβουλές που θα κάνουν τους χώρους της κουζίνας σας πιο ανάλαφρους και λειτουργικούς για να δουλεύετε με άνεση και ευκολία.

-Στα συρτάρια και στα ντουλάπια κοντά στην εστία και τον φούρνο μας βάζουμε τα απαραίτητα σκεύη, εργαλεία και πετσέτες ή γάντια, δηλαδή, όσα χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα, για να έχουμε άμεση πρόσβαση.
-Το εσωτερικό της πόρτας των ντουλαπιών μπορεί να μετατραπεί σε μία πρακτική επιφάνεια όπου μπορούμε να κρεμάσουμεένα στενό μεταλλικό καλάθι και να αποθηκεύσουμε καπάκια κατσαρόλας, πετσέτες, γάντια, αλουμινόχαρτο, λαδόκολλα κ.λπ.

surtari-katsaroles-apothikefsi
Στοιβάζουμε τα κατσαρολικά ανά κατηγορία και με συχνότητα χρήσης. Τα μεγαλύτερα κάτω, τα «σπάνια» στο βάθος

-Επενδύουμε σε έναν περιστρεφόμενο μύλο ή σε μηχανισμό τύπου magic corner στο εσωτερικό των ντουλαπιών, για τη μέγιστη εκμετάλλευση του χώρου και γρήγορη αναζήτηση των σκευών.
-Βάζουμε καλάθια και μεταλλικά διαχωριστικά μέσα στα συρτάρια και ομαδοποιούμε τα τρόφιμά μας. Το ένα καλάθι θα είναι για τα μπαχαρικά, κάποιο άλλο για τα υλικά ζαχαροπλαστικής, τα όσπρια κ.λπ.
-Οι συρόμενοι μηχανισμοί μέσα σε ντουλάπια και συρτάρια ή κάποια κινητά ραφάκια βοηθούν στην οργάνωση των εργαλείων μας, όπως τα μαχαιροπίρουνα, οι σπάτουλες, οι κουτάλες, για να βρίσκουμε εύκολα και γρήγορα αυτό που χρειαζόμαστε.

fournos
Αποθηκεύετε τα ταψιά στο συρτάρι ακριβώς κάτω από το φούρνο σας

-Τα συρτάρια είναι πολύ βολικά για να αποθηκεύουμε τα σκεύη μας το ένα μέσα στο άλλο, όπως κατσαρόλες και τηγάνια. Τα αντικολλητικά τηγάνια, όμως, χρειάζονται ειδική μεταχείριση για να μη χαλάσει η επίστρωσή τους, γι’ αυτό τα βάζουμε το ένα μέσα στο άλλο τοποθετώντας κάποιο πανάκι ή λαδόκολλα ενδιάμεσα.
-Κατασκευάζουμε ή αγοράζουμε και τοποθετούμε έξυπνες ντουλάπες σε συνήθως τυφλά μέρη της κουζίνας, όπως πίσω από την πόρτα, όπου θα αποθηκεύουμε σκεύη, τρόφιμα, σκούπες ή καθαριστικά είδη.

kouzina-surtari2
Αν τα εργαλεία είναι πιο μακριά από το πλάτος του συρταριού, δημιουργούμε διαγώνια χωρίσματα

-Αξιοποιούμε τους τοίχους χρησιμοποιώντας διάτρητα μεταλλικά πάνελ όπου με τη βοήθεια γάντζων μπορούμε να κρεμάσουμε εργαλεία, σκεύη και πετσέτες, αλλά και μαγνητικούς πίνακες για την αποθήκευση των μπαχαρικών.
-Πάνω από τον νεροχύτη μας μπορούμε, με τη βοήθεια ειδικού, να τοποθετήσουμε μια ειδική επιφάνεια όπου θα στερεώσουμε επιτοίχιες κρεμάστρες ή ράγες κουζίνας σε συνδυασμό με γάντζους τύπου S και να κρεμάσουμε ποτήρια ή κουτάλες ή σκεύη.
-Μια τροχήλατη νησίδα ή συρταριέρα με επιφάνεια εργασίας από πάνω θα αποτελέσει έναν έξτρα χώρο προετοιμασίας την ώρα που μαγειρεύετε, με δυνατότητα αποθήκευσης στα κάτω συρτάρια του.
-Γυάλινα βαζάκια και δοχεία είναι η τέλεια λύση να αποθηκεύσουμε ξερά τρόφιμα από όσπρια που αγοράζουμε χύμα, ζυμαρικά, ρύζι μέχρι και ξηρούς καρπούς. Αν δεν είναι διαφανή, κολλάμε τις δικές μας για να αναγνωρίζουμε αμέσως το περιεχόμενο.

kouzina-surtari1
Εκμεταλλευθείτε κάθε εκατοστό στα ντουλάπια με τη λύση «magic corner»

-Επενδύουμε σε έναν περιστρεφόμενο δίσκο μπαχαρικών που πιάνει μικρό χώρο στον πάγκο της κουζίνας μας. Βάζουμε εξωτερικά όσα μπαχαρικά χρησιμοποιούμε περισσότερο και τα λιγότερο δημοφιλή στο κέντρο. Εναλλακτικά, δημιουργούμε με τη βοήθεια ειδικού ένα στενό κάθετο συρτάρι με όσα ράφια μπορούμε για μπαχαρικά ή όποιο άλλο τρόφιμο επιθυμούμε.
-Τα πάνω ντουλάπια της κουζίνας έχουν ανεκμετάλλευτους χώρους από κάτω. Εκεί μπορούμε να κρεμάσουμε γάντζους για τα εργαλεία μας, όπως κουτάλες, κ.λπ., το dispenser για χαρτί κουζίνας ή ραφάκια για τα μπαχαρικά. Ετσι ελευθερώνουμε χώρο από τον πάγκο της κουζίνας μας. Εξαιρετική ιδέα!