Aκούγοντας τη λέξη «πουρέ» οι περισσότεροι σκέφτονται τον πουρέ πατάτας. Εμείς πάλι όχι…

Τα λαχανικά που μπορούν με μεγάλη επιτυχία να γίνουν πουρές και να συνοδέψουν στο τραπέζι κρεατικά ή να γίνουν βάση για άλλες συνταγές είναι πολλά. Πειραματιστείτε με τα υλικά, τα μυρωδικά, τους συνδυασμούς, και δοκιμάστε να φτιάξετε τον δικό σας, τέλειο πουρέ λαχανικών που θα κάνει το τραπέζι σας ξεχωριστό.

ARAKASKOUNOUPIDI

Με ποια λαχανικά κάνουμε πουρέ
Μελιτζάνα, κολοκύθι, μπρόκολο, κουνουπίδι, κολοκύθα, καρότο, σελινόριζα, παντζάρια, αρακά, γλυκοπατάτα, καλαμπόκι… Όλα μπορούν να γίνουν πουρές και να δώσουν γεύση και χρώμα στο πιάτο σας.

Τα καθαρίζω ή όχι;
Για να πετύχετε την καλύτερη γεύση στον πουρέ λαχανικών πρέπει να ξέρετε πως θα μαγειρέψετε το κάθε ένα από αυτά. Τις πατάτες, τα καρότα, τις γλυκοπατάτες, τις μελιτζάνες, τα παντζάρια, τα πλένετε εξωτερικά αλλά δεν τα ξεφλουδίζετε. Ο αρακάς, το καλαμπόκι, η σελινόριζα, το μπρόκολο και το κουνουπίδι, απλά τα ξεπλένετε με άφθονο νερό. Η κολοκύθα, λόγω του μεγέθους της, πρέπει να καθαριστεί εξωτερικά από τη σκληρή φλούδα της και από τα σπόρια και να τη χρησιμοποιήσετε καθαρή.

Κατσαρόλα, φούρνος ή ατμός;
Αρκετά λαχανικά είναι αυτά που είναι καλύτερα να τα ψήσετε αντί να τα βράσετε. Έτσι, αποβάλλουν την υγρασία τους αλλά κρατούν όλη τη γεύση. Την κολοκύθα, τη μελιτζάνα και τα παντζάρια αλείψτε τα με λίγο ελαιόλαδο, τυλίξτε τα με αλουμινόχαρτο και ψήστε τα στο φούρνο. Για να δοκιμάσετε αν είναι ψημένα θα τα τρυπήσετε με ένα πιρούνι και, αν βυθίζεται εύκολα στη σάρκα του λαχανικού, είναι έτοιμα, ενώ, αν βρίσκει αντίσταση, θα πρέπει να συνεχίσετε το ψήσιμο για λίγη ώρα ακόμα. Αφήστε τα να κρυώσουν λίγο, καθαρίστε τα και πολτοποιήστε τα.

ERGALEIO-GIA-POURE

Τα καρότα, τις πατάτες, τις γλυκοπατάτες, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τον αρακά, γίνονται ιδανικά στο ατμό. Έτσι δεν θα τραβήξουν καθόλου υγρασία και η γεύση τους θα παραμείνει δυνατή. Αν επιλέξετε να τα βράσετε, βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό που έχετε προσθέσει αλάτι. Αφήστε τα να βράσουν τόσο όσο χρειάζονται για να μαλακώσουν. Τρυπήστε τα με ένα πιρούνι και, αν βρείτε αντίσταση στο κέντρο τους, συνεχίζετε το βράσιμο για λίγο ακόμα. Θα πρέπει να είναι μεν μαλακά αλλά όχι λιωμένα. Αν τα παραβράσετε ή τα τρυπάτε συνέχεια, θα τραβήξουν υπερβολικό νερό και ο πουρές θα έχει νερουλή όψη.

Γευστικοί συνδυασμοί
Με την πατάτα ταιριάζουν όλα τα λαχανικά, οπότε μη διστάσετε σε έναν απλό πουρέ πατάτας να προσθέσετε 2 καρότα ή 1 παντζάρι ή λίγη κολοκύθα. Αν αποφασίσετε να κάνετε πουρέ οποιοδήποτε άλλο λαχανικό, καλό θα ήταν να προσθέσετε και μια μικρή πατάτα. Το άμυλό της θα τους βοηθήσει να γίνουν πιο απαλοί και κρεμώδεις. Στον πουρέ σελινόριζας προσθέστε λίγο μήλο που ταιριάζει πολύ και στον πουρέ κολοκύθας μπορείτε να προσθέσετε λίγο ξύσμα πορτοκαλιού. Θα δώσει μια δροσερή νότα.

mosxokarydo-olivemagazinegr1

Μπαχαρικά – μυρωδικά – αρτύματα
Το μοσχοκάρυδο είναι το «must» που ταιριάζει σχεδόν σε όλα. Το κύμινο θα δώσει εξωτικό τόνο στον πουρέ καρότου, το σαφράν «σπάει» τη βαριά μυρωδιά του μπρόκολου, η κανέλα δίνει άρωμα Ανατολής στην κολοκύθα, το κόλιανδρο ταιριάζει απίστευτα στον πουρέ μελιτζάνας και λίγη καπνιστή πάπρικα ταιριάζει πολύ με τον πουρέ κολοκύθι…

Το καλύτερο είναι να μαγειρέψετε, να δοκιμάσετε και να αποφασίσετε τι ταιριάζει καλύτερα στη δική σας γλώσσα. Σε όλους τους πουρέδες μπορείτε να προσθέσετε και τη φρεσκάδα κάποιου μυρωδικού. Μαϊντανός, φρέσκος κόλιανδρος, σχοινόπρασο, φρέσκα κρεμμυδάκια, φρέσκο εστραγκόν, φρέσκια ρίγανη μπορείτε να τα προσθέσετε ανάλογα με τα γούστα σας. Η μουστάρδα είναι επίσης ένα υλικό που μπορεί να μπει σε μικρή ποσότητα στους πουρέδες και να δώσει πικάντικη γεύση. Ταιριάζει πολύ στα καρότα, τις γλυκοπατάτες, το κουνουπίδι, το καλαμπόκι.

Γάλα, κρέμα ή ζωμός
Ανάλογα με το λαχανικό αλλά και το γούστο σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα τρία αυτά υλικά είτε μόνο τους είτε σε συνδυασμό (μισό γάλα, μισό ζωμό). Το γάλα και η κρέμα γάλακτος δίνουν απαλή και κρεμώδη υφή, ο ζωμός δίνει ιδιαίτερη γεύση. Επίσης, μπορείτε να βράσετε τα λαχανικά σε ζωμό και στην πολτοποίηση να χρησιμοποιήσετε γάλα ή κρέμα γάλακτος.

Βούτυρο ή ελαιόλαδο;
Η τέλεια επιλογή είναι το βούτυρο. Ταιριάζει με όλα τα λαχανικά και κάνει τον πουρέ πλούσιο στη γλώσσα. Το ελαιόλαδο δίνει το λιπαρό που χρειάζεται και κάνει τον πουρέ απλώς πιο ελαφρύ.

POUREDES

Πώς ζεσταίνουμε τον κρύο πουρέ
Σε καμία περίπτωση δεν τον βάζετε στα μικροκύματα. Αν ο πουρές είναι σφιχτός, τον βγάζετε από το ψυγείο μισή ώρα πριν τον καταναλώσετε. Προσθέτετε λίγο καυτό γάλα ή ζωμό και ανακατεύετε καλά. Αν ο πουρές είναι σχετικά αραιός, τον τοποθετείτε σε ένα μπολ και τον ζεσταίνετε με τη μέθοδο του μπεν μαρί. Βάζετε μια κατσαρόλα με νερό να βράζει και τοποθετείτε ένα μπολ με τον πουρέ επάνω στα χείλη της κατσαρόλας. Ανακατεύοντας με το σύρμα ο πουρές θα ζεσταθεί από τον ατμό.

Τα εργαλεία
Όπως και στις πατάτες τα σωστά εργαλεία είναι ένα πρες πουρέ ή ένας μύλος λαχανικών. Αν δεν έχετε κάτι από τα δύο, πιέστε τα λαχανικά με πιρούνι μέσα στην ίδια κατσαρόλα που τα βράσατε. Αποφύγετε μπλέντερ ή μίξερ. Ο πουρές σας θα μεταμορφωθεί σε νερουλή, αδιάφορη γλίτσα.

Πώς τους χρησιμοποιούμε
Συνοδεύουν όλα τα κρεατικά, μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, κυνήγι… Γίνονται η βάση για τέλειες κροκέτες… Πατατοκροκέτες, μελιτζανοκροκέτες, κουνουπιδοκεφτέδες.

TIPS
-Βάλτε τον σφιχτό πουρέ λαχανικών σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και δημιουργήστε μικρές ροζέτες, επάνω σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνετε για 5-6 λεπτά στο γκριλ και σερβίρετε σαν μεζεδάκια.
-Φτιάξτε χρωματιστά γκρατέν χρησιμοποιώντας 2 διαφορετικούς πουρέδες (π.χ. κολοκύθα και παντζάρι).
-Αν σας περισσέψει κοτόπουλο μαγειρεμένο, κιμάς, ή μοσχαράκι κοκκινιστό, μπορείτε να τα βάλετε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και να τα καλύψετε με ένα πουρέ λαχανικών. Ψήνετε για 15 λεπτά και έχετε ένα καινούριο, φρεσκομαγειρεμένο φαγητό αξιοποιώντας τα περισσεύματα.

POYRES-ANOIGMA

Και 6 ξεχωριστές συνταγές για πουρέ
Πουρές από ψητές πατάτες πιρουνάτος

Πουρές με ελιές σε 3 χρωματικές παραλλαγές

Πουρές σελινόριζας

Πουρές πατάτας με καρότα

Αρνάκι με πουρέ μελιτζάνας

Φιλέτο σολομού με σουσάμι και πουρέ αρακά