Μήπως και εσύ όταν πηγαίνεις σούπερ μάρκετ, κοιτάς με την άκρη του ματιού σου πώς οι νοικοκυρές μεγαλύτερης ηλικίας επιλέγουν τα πιο ώριμα και νόστιμα οπωροκηπευτικά; Εάν τα χάνεις μπροστά από τα τελάρα του μανάβικου και δεν ξέρεις ποια φρούτα και λαχανικά να επιλέξεις, σίγουρα η παρακάτω λίστα θα σού φανεί πολύ χρήσιμη.

mila

Μήλα
-Θα πρέπει να είναι σφιχτά και βαριά για το μέγεθός τους με λεία και ματ φλούδα χωρίς πολλά χτυπήματα.
-Τοποθέτησέ τα σε μια πλαστική σακούλα σε ένα από τα ντουλάπια του ψυγείου μακριά από άλλα φρούτα για να διατηρηθούν φρέσκα για 1-2 εβδομάδες.

mprokolo

Μπρόκολο
-Το κοτσάνι του θα πρέπει να είναι σχετικά σκληρό και τα άνθη του να έχουν ένα βαθύ πράσινο χρώμα. Απόφυγε όσα είναι λίγο κίτρινα, καθώς αν και βρώσιμα, θα είναι σίγουρα πιο πικρά.
-Τοποθέτησέ το σε μια πλαστική σακούλα και αποθήκευσέ το στο ψυγείο για μέχρι και μία εβδομάδα.

kounoupidi-1

Κουνουπίδι
-Ψάξε για ένα κουνουπίδι με ιβουάρ άνθη και απόφυγε οποιοδήποτε έχει μαύρους “λεκέδες”. Τα φύλλα του πιο νόστιμου κουνουπιδιού έχουν ένα φωτεινό πράσινο χρώμα και δείχνουν άκαμπτα.
-Αποθήκευσέ το στο ψυγείο χωρίς να το πλύνεις μέσα σε μία πλαστική σακούλα για μέχρι και μία εβδομάδα.

manitaria

Μανιτάρια
-Θα πρέπει να είναι “σφιχτά”, να μην είναι χτυπημένα, να μην έχουν μαύρους “λεκέδες” ή “γλίτσα” στο πάνω μέρος τους.
-Τοποθέτησέ τα σε μια επίπεδη επιφάνεια, κάλυψέ τα με ένα κομμάτι νωπού χαρτιού κουζίνας και άφησέ τα στο ψυγείο για 3-5 μέρες.

ahladi

Αχλάδι
-Το ιδανικό αχλάδι δεν έχει έντονα χτυπήματα στο εξωτερικό του, ενώ το χαρακτηρίζει ένα ήπιο αλλά μεθυστικό άρωμα. Όσα είναι ελαφρώς μαλακά κοντά στο κοτσάνι είναι ιδανικά για να καταναλωθούν ως σνακ, ενώ τα πιο σκληρά είναι ό, τι πρέπει για το μαγείρεμα.
-Εάν τα αγόρασες πριν ωριμάσουν πλήρως, τοποθέτησέ τα σε μία ελαφρώς κλειστή χάρτινη σακούλα σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές μέρες. Μόλις είναι έτοιμα μπορείς να τα βάλεις στο ψυγείο και να τα καταναλώσεις μέσα στις επόμενες 2-3 μέρες.

rodi

Ρόδι
-Θα πρέπει να είναι βαριά για το μέγεθός του. Εξωτερικά θα πρέπει να έχουν ένα βαθύ κόκκινο χρώμα, να είναι γυαλιστερά και να μην έχουν ρωγμές. Πίεσε προσεκτικά το πάνω τους μέρος, που θυμίζει λίγο στέμμα. Εάν βγει ένα είδος σκόνης, τότε το φρούτο έχει αρχίσει να χαλάει σιγά σιγά.
-Διατήρησέ το φρέσκο για μέχρι και ένα μήνα, αποθηκεύοντάς το σε ένα δροσερό και ξηρό σημείο της κουζίνας.

Προσοχή!
Όλα τα παραπάνω αποτελούν γενικές οδηγίες. Πριν καταναλώσετε οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό, καλό θα είναι να το εξετάσετε προσεκτικά και σε περίπτωση που έχει μούχλα ή οποιοδήποτε άλλο σημάδι, που να δείχνει ότι έχει χαλάσει, να πετάγεται αμέσως.