Η κουζίνα δεν βγάζει πάντα τον καλύτερο εαυτό στους ανθρώπους. Αντιθέτως, δεν είναι λίγες οι φορές που τους οδηγεί σε… εγκλήματα. Δες τι μπορεί να κάνεις και εσύ και δεν ήξερες ότι είναι απαγορευμένο!

Ποτέ μην:

maxairi_89329513

Κόβεις με μαχαίρια πάνω σε γυάλινες, μαρμάρινες ή γρανιτένιες επιφάνειες. Αν χρησιμοποιείς τέτοιες επιφάνειες κοπής μην αναρωτιέσαι μετά γιατί καταστρέφονται οι λεπίδες των μαχαιριών σου. Αν θες να μην αλλάζεις μαχαίρια κάθε λίγο προτίμησε τις ξύλινες και τις ακρυλικές επιφάνειες κοπής.

Βάζεις την ξύλινη επιφάνεια κοπής στο πλυντήριο πιάτων. Οι επιφάνειες κοπής πρέπει να πλένονται πολύ καλά, ειδικά αν τις χρησιμοποιείς για να κόψεις κρέας και πουλερικά. Ωστόσο οι ξύλινες επιφάνειες απεχθάνονται το πλυντήριο πιάτων, μιας και απορροφούν πολύ νερό και όταν στεγνώνουν τείνουν να ραγίζουν και να παραμορφώνονται. Και αν θες να τις περιποιηθείς πραγματικά πολύ πέρασε τες με ειδικό, ασφαλές για τα τρόφιμα, ορυκτό έλαιο που βρίσκεις σε καταστήματα με είδη κουζίνας.

kotopoulo_171974579

Ξεπλένεις το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψεις. Στα παλιάς σχολής βιβλία μαγειρικής οι συνταγές που περιλάμβαναν κοτόπουλο ξεκινούσαν ως εξής: “Κατ’ αρχάς, ξεπλένετε το κοτόπουλο…”. Ήξερες όμως ότι αυτό συνέβαινε κυρίως γιατί συχνά οι εκδότες δεν ήθελαν να εμφανίζεται ως πρώτο συστατικό σε μια συνταγή το λάδι ή το βούτυρο; Το αποτέλεσμα ήταν, όμως, να καθιερωθεί το πλύσιμο του κοτόπουλου στη συνείδησή μας ως το μέτρο προστασίας από την τροφική δηλητηρίαση. Στην πραγματικότητα ωστόσο, ισχύει το αντίθετο. Αυτό που προστατεύει από τα τυχόν βακτήρια είναι το σωστό μαγείρεμα των πουλερικών, ενώ αντιθέτως με το πλύσιμο υπάρχει ο κίνδυνος να “πιτσιλιστούν” τα βακτηρίδια στις επιφάνειες της κουζίνας και στα σκεύη.

Βάζεις τις ντομάτες στο ψυγείο. Μπορεί το ψυγείο να τις κρατά φρέσκες για λίγο περισσότερο, αλλά η παγωνιά καταστρέφει τις μεμβράνες των κυττάρων δίνοντας στις ντομάτες αλευρώδη υφή. Επίσης, το κρύο αναστέλλει τη δραστικότητα του ενζύμου οδηγώντας σε μείωση της παραγωγής πτητικών ενώσεων που επηρεάζουν τη γεύση. Με λίγα λόγια, αν θες οι ντομάτες σου να έχουν γεύση ντομάτας, δεν πρέπει να είναι παγωμένες όταν τις τρως.

shutterstock_183428750

Χρησιμοποιείς μεταλλικά σκεύη (κουτάλες, μαχαιροπίρουνα) σε αντικολλητικά τηγάνια. Από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που μπορείς να κάνεις στην κουζίνα είναι να χρησιμοποιείς μεταλλική σπάτουλα σε αντικολλητικό τηγάνι! Με αυτή τη μέγιστη απροσεξία καταστρέφεις την αντικολλητική επίστρωση του σκεύους και κατά συνέπεια το ίδιο το σκεύος. Προτίμησε λοιπόν τις κουτάλες σιλικόνης και βέβαια, ποτέ μην στοιβάζεις το ένα αντικολλητικό σκεύος μέσα στο άλλο.

Απαγορεύεται επίσης να:

mpira_160509089

Αφήνεις τη μπίρα στον ήλιο. Αν θέλεις να μην αλλοιώνεται η γεύση της μπίρας, πρέπει να την προστατεύσεις από τον ήλιο. Για την ακρίβεια, όταν οι υπεριώδεις ακτίνες χτυπούν τη μπίρα δίνουν το έναυσμα για μια φωτοχημική αντίδραση στον λυκίσκο, παράγοντας θειούχα γεύση και αρώματα παρόμοια με… αμυντικό σπρέι. Έτσι εξηγείται και γιατί οι περισσότερες μπίρες κυκλοφορούν σε σκουρόχρωμα, κυρίως καφέ μπουκάλια, τα οποία ελαχιστοποιούν τη διείσδυση της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Βάζεις το σκόρδο σε σκοτεινά ντουλάπια. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, αν βάλεις το σκόρδο σε ένα σκοτεινό δοχείο ή χειρότερα σε ένα κρύο συρτάρι ο βολβός νομίζει ότι έχει αναφυτευθεί και αρχίζει να φυτρώνει και να “τρώει” τον εαυτό του για να κερδίσει ενέργεια! Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι τα το τοποθετείς στο φωτεινό περβάζι της κουζίνας και θα διατηρηθεί για έως και τέσσερις μήνες.

xoirino_78911758

Παραψήνεις το χοιρινό σε σημείο να το καις. Για να αποφύγουν τροφικές δηλητηριάσεις από παράσιτα που ίσως βρίσκονται στο χοιρινό κρέας, πολλοί τείνουν να το ψήνουν υπερβολικά, ακόμη και σε σημείο να θεωρείται καμένο. Ωστόσο, ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά σπάνιος. Το χοιρινό πρέπει να μαγειρεύεται μόνο μέχρι το κρέας να μην είναι πλέον ροζ και οι χυμοί όταν το τρυπάτε να βγαίνουν καθαροί.

Παγώνεις κολοκυθάκια και αγγούρια. Αν θέλεις τα κολοκυθάκια και τα αγγούρια σου “ζωντανά” όπως την πρώτη μέρα που τα αγόρασες, δεν πρέπει να εκτίθενται σε θερμοκρασία μικρότερη των 8 βαθμών Κελσίου, γιατί η φλούδα τους ζαρώνει ή σαπίζουν γρηγορότερα απ’ ότι συνήθως.

krasi_107610197

Βάζεις το κρασί στην πόρτα του ψυγείου. Η αλήθεια είναι ότι το κρύο θα καθυστερήσει την οξείδωση σε ένα ανοιχτό μπουκάλι κρασί. Η πόρτα του ψυγείου όμως δεν είναι το σωστό μέρος για να το φυλάσσεις για μεγάλο διάστημα καθώς το φως, οι έντονες δονήσεις από το άνοιξε – κλείσε της πόρτας και οι μεταβολές της θερμοκρασίας καταστρέφουν τις οργανικές ενώσεις που συμβάλλουν στη γεύση και το άρωμα του κρασιού.

Χρησιμοποιείς μαχαίρι ξεκοκαλίσματος για κόψιμο. Δεν είναι μόνο θέμα σχολαστικότητας. Τα μαχαίρια που προορίζονται για ξεκοκάλισμα έχουν εύκαμπτη λεπίδα η οποία δεν έχει κατασκευαστεί για να κόβεις. Μάλιστα, αν βάλεις αδικαιολόγητη πίεση στο μαχαίρι κατά τη διάρκεια κοπής μπορεί ακόμη και να το σπάσεις.

karota_77541376

Βγάζεις τα καρότα (και τις λοιπές ρίζες) από το σακουλάκι τους. Τα λαχανικά που βρίσκεις συσκευασμένα μέσα σε πλαστικές σακούλες, όπως τα καρότα, δεν βρίσκονται τυχαία εκεί. Η χαμηλή υγρασία του ψυγείου αφυδατώνει τα λαχανικά που είναι ρίζες, ενώ μια τσάντα από πολυαιθυλένιο τα διατηρεί ζωντανά.

Και μερικά πλημμελήματα…
* Να γεμίζεις το νεροχύτη με βρώμικα πιάτα αλλά χωρίς νερό
* Να αφήνεις χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού στο νεροχύτη.
* Να αφήνεις ανοιχτή τη σακούλα του ψωμιού με αποτέλεσμα να μπαγιατεύει.
* Να μένουν ψίχουλα ψωμιού και φρυγανιάς στο βούτυρο.

zaxari_46102264

* Να μη σκουπίζεις τη ζάχαρη που χύθηκε στον πάγκο.
* Να χρησιμοποιείς το λάθος μαχαίρι για τη λάθος δουλειά.
* Να βάζεις τις παγοθήκες άδειες πίσω στην κατάψυξη.
* Να βάζεις πίσω στο ψυγείο τα σχεδόν άδεια μπουκάλια γάλα και νερό.
* Να αφήνεις στο νεροχύτη μικρά κομμάτια φαγητού φράζοντας την τρύπα απορροής.