Ξίδι, λεμόνι, σόδα και άλλα μαγειρικά υλικά καθαρίζουν τα πάντα αρκεί να τα συνδυάσετε σωστά. Ιδού μερικοί τρόποι για τις δυσκολότερες επιφάνειες.

Εστίες: Αν έχουμε εμαγιέ, βρέχουμε τους λεκέδες στα μάτια με λίγο νερό και τους πασπαλίζουμε με λίγη μαγειρική σόδα. Αφήνουμε το διάλυμα να δράσει για 10′ και σκουπίζουμε με βρεγμένο πανί. Στεγνώνουμε καλά και τα περνάμε με λίγο ελαιόλαδο για να φύγει η σκουριά και να γυαλίσουν. SOS: στις κεραμικές δεν χρησιμοποιούμε φυσικά υλικά ή άλλα καθαριστικά, μόνο πανιά με μικροΐνες, ειδικές κρέμες καθαρισμού & ξύστρα.

katharisma3

Φούρνος: Μετά από κάθε ψήσιμο καθαρίζουμε με ένα πανί τύπου βετέξ ή μαλακό σφουγγάρι που θα έχουμε βουτήξει σε νερό με λίγο απορρυπαντικό πιάτων. Περνάμε ξανά με βρεγμένο πανί και σκουπίζουμε καλά. Για δύσκολους λεκέδες και καμένα λίπη γεμίζουμε ένα πυρέξ με βραστό νερό και διαλύουμε μέσα 1 φακελάκι αμμωνία ζαχαροπλαστικής. Το βάζουμε στον φούρνο κλείνοντας την πόρτα. Σκουπίζουμε καλά με ένα βρεγμένο πανί τύπου βετέξ ή χαρτί κουζίνας. Κατόπιν, τον ανάβουμε στους 100°C για 15′ να φύγει η μυρωδιά της αμμωνίας. Η πόρτα του φούρνου πρέπει να καθαρίζεται πάντα κρύα, με ζεστό νερό.

Απορροφητήρας: Τα φίλτρα από άνθρακα ή υαλοβάμβακα τα αντικαθιστούμε κάθε 4 και 2 μήνες αντίστοιχα. Τα μεταλλικά τα μουλιάζουμε σε λεκάνη ή κατσαρόλα με ζεστό νερό ανακατεμένο με ½ φλ. μαγειρική σόδα. Μόλις δούμε τα λίπη να διαλύονται και να ανεβαίνουν στην επιφάνεια του νερού, ξεπλένουμε καλά και αφήνουμε να στεγνώσουν εντελώς πριν τα τοποθετήσουμε ξανά.

kathartisma2

Ψυγείο: Σε ένα μπολ ρίχνουμε 1 λίτρο νερό και 1 φλ. του καφέ ξίδι. Βουτάμε ένα πανί τύπου βετέξ, το στύβουμε πολύ καλά και περνάμε όλες τις εσωτερικές επιφάνειες. Για τα εξωτερικά inox σημεία ανακατεύουμε σε ένα μπουκάλι με σπρέι 1/3 νερό, 2/3 λευκό ξίδι και μερικές σταγόνες απορρυπαντικό πιάτων. Ψεκάζουμε και σκουπίζουμε πολύ καλά με ένα στεγνό πανί με μικροΐνες.

katharisma1

Νεροχύτης: Για λεκέδες από λίπη ετοιμάζουμε ένα μείγμα από 100 γρ. μαγειρική σόδα και χυμό από 5 λεμόνια ή σκέτη σόδα. Τρίβουμε με μια βούρτσα ή ένα σφουγγάρι. Αν βουλώσει, ρίχνουμε 1 φλ. μαγειρική σόδα ώστε να καλυφθεί καλά το σιφόνι και προσθέτουμε 2 φλ. βρασμένο ξίδι για να δημιουργηθεί αφρός. Περιμένουμε 5′ να δράσει το μείγμα και ξεπλένουμε με μπόλικο βραστό νερό.

Δείτε επίσης

Φτιάξε μόνη σου το καλύτερο φυσικό καθαριστικό για το σπίτι

9 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το αλάτι