Τι και αν λατρεύουμε τη γεύση του ακτινίδιου (και τα ευεργετικά του αποτελέσματα στο πεπτικό μας σύστημα), αρνούμαστε πεισματικά να το ακουμπήσουμε εάν πρώτα δεν μας το έχει καθαρίσει κάποιος…άγιος άνθρωπος, απομακρύνοντας την αηδιαστική, τριχωτή του καφέ…γούνα! Οι προσευχές μας εισακούσθηκαν και πλέον μπορούμε να απολαμβάνουμε το αγαπημένο μας φρούτο, χωρίς να αγχωνόμαστε για το ποιος θα μας το καθαρίσει!

kiwi berries

Θα αναρωτιέσαι πώς…Προς έκπληξή μας υπάρχει ένα φρούτο με την ίδια ακριβώς γεύση αλλά χωρίς την ενοχλητική γουνίτσα, το οποίο ακούει στο όνομα ακτινίδιο αργούτα και στην ουσία πρόκειται για την μίνι εκδοχή του γνωστού ακτινίδιου! Τα πεντανόστιμα αυτά φρούτα μπορεί να είναι μόλις λίγο μεγαλύτερα από μεγάλες ρώγες σταφυλιού, ωστόσο, παρά το μικρό μέγεθός τους, περιέχουν μεγάλη ποσότητα ουσιών χρήσιμων για την ανθρώπινη υγεία. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, με τις κυριότερες να είναι η βιταμίνη C, K, E και το κάλιο. Οι συγκεκριμένοι καρποί μάλιστα λέγεται ότι περιέχουν και περισσότερες πολυφαινόλες, δηλαδή μικροθεραπευτικά συστατικά που αποτρέπουν εκφυλιστικές ασθένειες, από τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ. Είναι λοιπόν και εύκολο στην κατανάλωση και πεντανόστιμο και άκρως θεραπευτικό! Με άλλα λόγια, είναι το απόλυτο σνακ!

Τα μίνι ακτινίδια καλλιεργούνται κυρίως στην Πολωνία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο και τη Γερμανία με ρυθμό αυξητικό, ενώ τo Ίδρυμα δενδροκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου του Μονάχου τα καλλιεργεί δοκιμαστικά εδώ και 30 χρόνια. Το φυτό αντέχει αρκετά στο έντονο κρύο του χειμώνα σε θερμοκρασία μέχρι -30 βαθμούς Κελσίου, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά στο έδαφος και είναι ανθεκτικό σε ασθένειες. Tι άλλο να ζητήσει κανείς;

Δοκιμάστε: Smoothie πεπόνι – ακτινίδιο