Οι πρωτοβουλίες για τη στήριξη ατόμων με ειδικές ανάγκες μπορεί να είναι λίγες, όμως, υπάρχουν. Ένα εστιατόριο στη γερμανική πόλη Ίγκολσταντ, λοιπόν, που έφτιαξε έναν κατάλογο για τυφλούς στον Κώδικα Μπράιγ, είναι μία από αυτές και αποτελεί λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση.

Ο Σεμπάστιαν Σμάιλτσλ, ιδιοκτήτης του εστιατορίου στην πόλη Ίγκολσταντ, αποφάσισε να δημιουργήσει το συγκεκριμένο κατάλογο μετά από παράκληση της Ιζόλντε Άιχινγκερ, πελάτισσας με προβλήματα όρασης, που δεν άντεχε άλλο να της διαβάζουν το περιεχόμενο των καταλόγων σε εστιατόρια, κάτι για το οποίο συνήθως δεν υπήρχε και ο απαιτούμενος χρόνος. Έτσι σκέφτηκε να φτιάξει έναν κατάλογο στον Κώδικα Μπράιγ με τη βοήθεια μιας φίλης. Η ιδέα όμως δεν έγινε δεκτή από τον Σύλλογο Τυφλών της Βαυαρίας γιατί η εκτύπωση του καταλόγου θα ήταν πολύ ακριβή. Έτσι οι δύο γυναίκες απευθύνθηκαν στον ιδιοκτήτη του εστιατορίου. «Αφού οι επισκέπτες από τον Σύλλογο Τυφλών αισθάνονται εδώ κυριολεκτικά σαν στο σπίτι τους, είπαμε ότι θα το κάνουμε ευχαρίστως» λέει ο ιδιοκτήτης Σεμπάστιαν Σμάιλτσλ».

Τα μενού σε Κώδικα Μπράιγ βέβαια αποτελούν εξαίρεση στη Γερμανία. Ο αριθμός των τυφλών και των ατόμων που έχουν δυσκολίες όρασης κυμαίνεται στη χώρα μεταξύ 650.000 και 1,2 εκ., σύμφωνα με τον γερμανικό Σύλλογο Τυφλών. Ωστόσο υπάρχουν και επιχειρήσεις που προσφέρουν επιπρόσθετες δυνατότητες. Στο εστιατόριο του Ίγκολσταντ λ.χ οι σερβιτόροι περιγράφουν το μενού της ημέρας και τη διακόσμηση των τραπεζιών. Το ξενοδοχείο Aura στο Ζάουλγκρουμπ είναι ειδικευμένο σε φιλοξενούμενους με προβλήματα όρασης με τους επισκέπτες να οδηγούνται από το προσωπικό σε τραπέζια όπου τα φαγητά είναι τοποθετημένα με ειδικό τρόπο στα πιάτα. Πολλά εστιατόρια επίσης προσφέρουν τον κατάλογό τους σε μορφή pdf που με ένα ειδικό και πολύ πρακτικό πρόγραμμα, το screenreader, μπορούν να μεταφραστούν. Ωστόσο τα 2/3 των τυφλών σήμερα είναι άνω των 65, κάτι που δυσκολεύει αρκετά την κατάσταση γιατί, όπως είναι κατανοητό, αυτές οι ηλικίες δεν είναι εξοικειωμένες με την τεχνολογία.

Δείτε επίσης
Τράπεζα στην Ιταλία ζητά για εγγύηση… τυριά!