Ένας Τούρκος καλλιτέχνης, που εξειδικεύεται στη ζωγραφική πάνω σε λεπτεπίλεπτα αντικείμενα, όπως φτερά πεταλούδας ή κελύφη σαλιγκαριών, επιστρατεύει τις δεξιότητές του χρησιμοποιώντας φαγητό σε ρόλο καμβά.

Ο Hasan Kale από την Τουρκία, έχοντας στο ενεργητικό του τη δημιουργία πληθώρας μικροσκοπικών έργων τέχνης πάνω σε διάφορα μέσα αποφάσισε να δοκιμάσει τις… δυνάμεις του χρησιμοποιώντας, με τη μορφή καμβά, διάφορες τροφές. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά μοναδικό με τα θέματα να αποτυπώνονται σε υλικά όπως μπανάνα, σοκολάτα, σποράκια πιπεριάς, κόκκους καφέ, αμύγδαλα, φιστίκια ακόμα και φλοιό κρεμμυδιού.

kale-2

Ο καλλιτέχνης είναι εφοδιασμένος με πολύ λεπτά πινελάκια ζωγραφικής, υπομονή και φυσικά μεγεθυντικό φακό που είναι και τα βασικά μέσα για να φτιάξει τα εντυπωσιακά, μικροσκοπικά και λεπτομερέστατα τοπία της γενέτειράς του, το Istambul, πάνω στα τρόφιμα. Πολλά από τα έργα του δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι και χρειάζονται μεγέθυνση για να γίνουν ορατές οι λεπτομέρειες των θεμάτων.

Χαρακτηριστικό της δουλειάς του και πρόκληση σε κάθε project είναι το μέγεθος του… καμβά να γίνεται όλο και μικρότερο. Δεν πρόκειται λοιπόν να σταματήσει στους κόκκους καφέ και τα σποράκια πιπεριάς και δηλώνει ότι το επόμενο τολμηρό του εγχείρημα είναι η ζωγραφική πάνω σε… τρίχα. Η υπομονή έχει και όρια; Δε νομίζω ότι στην εν λόγω περίπτωση αυτό ισχύει.

kale-8

kale-5

kale-4