Μια επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Σκοτίας αποτελεί πάντα αποκάλυψη για κάθε ταξιδιώτη.

edinburgh_2

Από τα αξιοθέατα που πρέπει να δεις -όπως το επιβλητικό κάστρο, που δε γίνεται να μην επισκεφτείς-, μέχρι τα βραβευμένα με Michelin εστιατόρια και τις pubs που σε γεμίζουν με ξεχωριστές και νόστιμες εμπειρίες.

21212

21212
Το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο του σεφ Paul Kitching πέρα από τις διθυραμβικές κριτικές που λαμβάνει κατά καιρούς, περηφανεύεται ότι είναι το μοναδικό βραβευμένο με Michelin εστιατόριο του Εδιμβούργου που διαθέτει και… δωμάτια! Για την ακρίβεια στο γεωργιανής αρχιτεκτονικής αρχοντικό όπου στεγάζεται το 21212 βρίσκεις και 4 πολυτελή δωμάτια που αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή και για τη διαμονή σου στην πόλη. Οι ιδιομορφίες του εστιατορίου συνεχίζονται και στην κουζίνα, με τον σεφ να αλλάζει το μενού αυστηρά κάθε εβδομάδα, χαρίζοντας στους πελάτες συνεχώς νέες γευστικές εμπειρίες που περιλαμβάνουν αναπάντεχους συνδυασμούς, για τους οποίους άλλωστε είναι διάσημος ο Paul Kitching. Στα συν και η μεγάλη λίστα κρασιών.

www.21212restaurant.co.uk

martin-wishart

Restaurant Martin Wishart
Το επίσης βραβευμένο με αστέρι Michelin Restaurant Martin Wishart, στο ιστορικό λιμάνι Leith του Εδιμβούργου, αποτελεί σταθερή αξία στη γαστρονομική σκηνή της Σκοτίας. Έχοντας κερδίσει πολλές και σημαντικές διακρίσεις στα 15 χρόνια της λειτουργίας του, συνεχίζει να επενδύει στη γαλλική κουζίνα -παραδοσιακή και σύγχρονη-, σερβίροντας πιάτα που διακρίνονται για το όμορφο στήσιμο τους, καθώς και για τις έντονες και συχνά αναπάντεχες γεύσεις τους. Τα 6 πιάτων menu degustation έχουν 3 διαφορετικές προτάσεις: μία με κρέας, μία με ψάρι και θαλασσινά και μία χορτοφαγική και σου δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάσεις διάσημα πιάτα τους, όπως το ceviche ιππόγλωσσου με μάνγκο και φρούτο του πάθους.

www.restaurantmartinwishart.co.uk

Kitchin_2kitchin3

The Kitchin
Μόλις 6 μήνες πέρασαν από τη μέρα που άνοιξε τις πόρτες του το εστιατόριο The Kitchin, πριν κερδίσει το πρώτο του αστέρι Michelin! Και οι διακρίσεις δεν έχουν σταματήσει από τότε για το ντιζαϊνάτο αυτό εστιατόριο, που στεγάζεται σε μία πρώην αποθήκη στην προκυμαία του λιμανιού Leith. Η φιλοσοφία του εστιατορίου συμπυκνώνεται στο μόνο τους “από τη φύση στο πιάτο” και ο σεφ – ιδιοκτήτης Tom Kitchin το κάνει πράξη χρησιμοποιώντας τα πλέον εκλεκτά και φρέσκα εποχικά προϊόντα της Σκοτίας για να ετοιμάζει πιάτα της σύγχρονης βρετανικής κουζίνας, με κλασικές γαλλικές τεχνοτροπίες όμως. Σημείωσε ότι το Kitchin έχει και χορτοφαγικό menu degustation και πολύ δυνατή μπάρα με μεγάλη γκάμα ποτών και cocktails.

www.thekitchin.com

timberyard_interior

Timbeyard
Τα δραστήρια μέλη της οικογένειας Radford έχουν καταφέρει να μετατρέψουν μια αποθήκη σε ένα εστιατόριο που κερδίζει τις εντυπώσεις τόσο με το εκπληκτικό μενού όσο και με το απλό και αυθεντικό décor του. Οι τοίχοι από τούβλα σε συνδυασμό με την ξυλόσομπα και τις κουβερτούλες στις καρέκλες δημιουργούν cozy ατμόσφαιρα το χειμώνα, ενώ τις πιο καλοκαιρινές μέρες τον πρώτο λόγο έχει η ηλιόλουστη αυλή. Το υπόστεγο, από την άλλη, έχει γίνει ένας πριβέ χώρος με μια τραπεζαρία που φιλοξενεί έως 10 άτομα. Όσο για την κουζίνα, το μενού χωρίζεται ανάλογα με το μέγεθος των πιάτων, στα οποία πρωταγωνιστούν προϊόντα ντόπιων μικροπαραγωγών και ό,τι καλλιεργείται στο μποστάνι του εστιατορίου.

www.timberyard.co

gardeners-cottage

The Gardener’s Cottage
Στεγασμένο σε ένα ιστορικό κτίριο του 1836 που ήταν αρχικά αγροτόσπιτο κηπουρού (εξ ου και το όνομα του), το εστιατόριο των σεφ Dale Mailley και Edward Murray είναι μικρό, απλό, χαριτωμένο και πλήρως αφοσιωμένο στο να σερβίρει εξαιρετικά φαγητά από τα καλύτερα εποχικά, τοπικά προϊόντα. Παράλληλα, για να τιμήσουν το όνομα του εστιατορίου, έχουν και δικό τους κήπο όπου καλλιεργούν πολλά λαχανικά. Στα μεγάλα τραπέζια του έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και πολύ κόσμο, αφού κάθεσαι κάθεσαι από κοινού με άλλους πελάτες και όλοι μαζί μοιράζεστε την εμπειρία ενός νόστιμου δείπνου 6 πιάτων ή brunch τα σαββατοκύριακα. Όπως καταλαβαίνεις από την πρώτη στιγμή που αντικρίζεις το Gardener’s Cottage τα φαγητά του είναι κυρίως ρουστίκ, αν και επιτηδευμένα.

www.thegardenerscottage.co

scran&scalie

The Scran and Scallie
Το Scran and Scallie Public House with Dining, όπως είναι το πλήρες όνομα του, είναι το πιο πρόσφατο δημιούργημα των ιδιοκτητών των βραβευμένων με αστέρια Michelin εστιατορίων The Kitchin και Castle Terrace και είναι μια φοβερή gastro pub που δεν πρέπει να παραλείψεις να επισκεφτείς όταν βρεθείς στο Εδιμβούργο. Η ατμόσφαιρα και το φαγητό ακολουθούν χαλαρή λογική, ωστόσο όπως θα περίμενες από κάποιους που έχουν κερδίσει τις ανώτερες διακρίσεις για τη μαγειρική τους τα πιάτα δεν είναι σε καμία περίπτωση ό,τι θα συναντήσεις σε μια συνηθισμένη pub. Αξίζει να δοκιμάσεις τερίνα χοιρινού, πίτα με ψάρι και απίστευτα ζουμερό ζαρκάδι και, φυσικά, να τα συνοδέψεις με κάποια μπίρα. Extra tip: Scran είναι μια σκοτσέζικη λέξη για το φαγητό.

www.scranandscallie.com

Devil's-advocatethe-devils-advocate

The Devil’s Advocate
Με κινηματογραφικό όνομα και κρυμμένο σε ένα μεσαιωνικό στενάκι απέναντι από τον καθεδρικό ναό του St Giles, αυτό το bar-restaurant είναι αναμφίβολα ένα από τα hot spots του Εδιμβούργου. Μεγάλα ατού του η διευρυμένη γκάμα ουίσκι, με 200 ετικέτες παρακαλώ, η προσεγμένη λίστα κρασιών με τα περισσότερα από αυτά να προσφέρονται και με το ποτήρι ή με μισό μπουκάλι και τα cocktails του -ίσως τα καλύτερα της πόλης.

www.devilsadvocateedinburgh.co.uk

cafe_royalcafe-royal

The Café Royal
Δε γίνεται να πας στο Εδιμβούργο και να μην επισκεφτείς το διάσημο Café Royal με την μπαρόκ αισθητική. Τα επιχρυσωμένα γύψινα, τα βιτρό και oi κεραμικές τοιχογραφίες σου κλέβουν την καρδιά από την πρώτη στιγμή και η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι στην πραγματικότητα είναι μια pub. Εκεί θα απολαύσεις στρείδια και μύδια και φοβερά πιάτα με ψάρι παρέα με λευκό κρασί ή μπίρα.

www.caferoyaledinburgh.co.uk

the dome

The Dome
Η άλλοτε μεγάλη τράπεζα παραμένει ένα μέρος όπου καταθέτεις τα χρήματά σου, με μεγαλύτερη χαρά όμως τώρα, μιας και έχει μετατραπεί σε ένα φοβερό bar-restaurant με απίστευτη διακόσμηση. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των ντόπιων και είναι ιδανικό για όλες τις ώρες της μέρας: το πρωί για καφέ, το μεσημέρι για ελαφρύ μεσημεριανό, το απόγευμα για τσάι και το βράδυ για δείπνο και ποτό.

www.thedomeedinburgh.com

Bow-Bar

The Bow Bar
Με περισσότερα από 230 malt ουίσκι, 8 βαρελίσιες μπίρες και μια εντυπωσιακή συλλογή από εμφιαλωμένες μπίρες το Bow Bar είναι το μέρος όπου θα περνάς σχεδόν κάθε βράδυ σου στο Εδιμβούργο. Βέβαια, επειδή δεν αρέσει μόνο σε εσένα αλλά και σε όποιον το έχει επισκεφτεί έστω και μια φορά, το συνηθισμένο είναι να το βρίσκεις πάντα ασφυκτικά γεμάτο, εκτός και αν επιλέξεις να πας μεσημεράκι μετά τις 12 για να απολαύσεις τη μπίρα σου μαζί με κάποια πίτα.

www.thebowbar.co.uk

edinburgh_3