Δεν γίνεται να αναζητά κάποιος που θα φάει τα καλύτερα στην Ευρώπη και να μην εντάξει στους σταθμούς του την Ελλάδα. Έτσι και η βρετανική εφημερίδα “The Guardian”, που δημοσίευσε πρόσφατα τους 10 καλύτερους ευρωπαϊκούς προορισμούς για foodies για το 2017, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται ως πραγματική γαστρονομική περιπέτεια. Ας τους δούμε έναν έναν:

kornouali

kornouali (2)

Μια νέα νόστιμη ατραξιόν ετοιμάζεται στην Κορνουάλη
Το όνομα της Cornucopia (Κέρας της Αμάλθειας) και πρόκειται για τη νέα γαστρονομική ατραξιόν που ετοιμάζεται να ανοίξει το καλοκαίρι στην Κορνουάλη. Εκεί οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάσουν τα καλύτερα φαγητά και ποτά της περιοχής, μέσα από 19 εξειδικευμένα καταστήματα, ενώ θα γίνεται ειδική μνεία και στις περίφημες κρεατόπιτες της Κορνουάλης, τις οποίες μάλιστα μπορούν να δοκιμάσουν να φτιάξουν και οι ίδιοι (www.cornucopiacornwall.com)

mousakas

Η πραγματική γαστρονομική περιπέτεια της Ελλάδας
Η ποικιλομορφία είναι αυτό που χαρακτηρίζει το γαστρονομικό ταξίδι στην Ελλάδα, που προσφέρει στους ταξιδιώτες ένα συνδυασμό περιπέτειας και γεύσεων. Από τα νησιά του Σαρωνικού μέχρι την Πελοπόννησο, λοιπόν, οι επισκέπτες μπορούν να ξεναγηθούν σε αγροκτήματα με φιστίκια στην Αίγινα, να κάνουν μαθήματα μαγειρικής στον Πόρο, να επισκεφθούν έναν ελαιώνα στην Μάνη και στο ενδιάμεσο να δουν τα ιστορικά αξιοθέατα της περιοχής.

ispania-loukanika

Μια ημερήσια εκδρομή αποκαλύπτει τη γεύση της καταλανικής υπαίθρου
Μια από τις γαστρονομικές εμπειρίες που προτείνει για το 2017 το Devour Barcelona (που διοργανώνει μεταξύ άλλων γαστρονομικές εκδρομές), είναι μια ημερήσια εκδρομή στην ύπαιθρο και στα εποχικά πανηγύρια στο χωριό Alella. Αφού επισκεφθούν μια καταλανική bodega λοιπόν, για να δοκιμάσουν τοπικά κρασιά, οι ταξιδιώτες μπορούν να ενδώσουν στο βασικό event της εκδρομής: ένα υπαίθριο πλούσιο γεύμα με calçotada (ψητά φρέσκα κρεμμυδάκια με σάλτσα romesco) και ψητό κρέας. (www.devourbarcelonafoodtours.com)

paris

tyria-gallika

Haut Marais: Μια από τις πιο συναρπαστικές γαστρονομικές γειτονιές του Παρισιού
Ομοίως με το Devour Barcelona, το Context στο Παρίσι διοργανώνει περιηγήσεις μικρών ομάδων, στις πιο δημοφιλείς γειτονιές του Παρισιού, όπως το Haut Marais. Ο περίπατος πραγματοποιείται σε δρομάκια γεμάτα κομψά εστιατόρια, cafes, ντελικατέσεν και boulangeries, με έναν από τους σταθμούς να είναι η κλασική αγορά Marché des Enfants Rouges, αν και η προσοχή εστιάζεται στις νέες γαστρονομικές τάσεις της πόλης (www.contexttravel.com)

italia

Μια ιταλική γαστρονομική περιπέτεια
Λατρεύετε το Prosciutto di Parma, την παρμεζάνα και το βαλσαμικό ξίδι; Τότε πρέπει να επισκεφθείτε την περιφέρεια της Εμίλια-Ρομάνια στην Ιταλία και τις πόλεις Πάρμα, Μόντενα και Μπολόνια. Εκεί θα βρείτε τους παραγωγούς αυτών των εκλεκτών προϊόντων, ενώ θα θαυμάσετε και τα όμορφα χωριά ενώ μπορείτε να συνεχίσετε την εκδρομή σας μέχρι τον ποταμό Πάδο και την Βενετία.

gallia

Gourmet οινική εμπειρία στη Γαλλία
Το εξειδικευμένο ταξιδιωτικό site οινοτουρισμού Smooth Red προτείνει αρκετούς προορισμούς για το 2017, με το πενθήμερο ταξίδι στο Λανγκντόκ της Γαλλίας να ξεχωρίζει. Το συγκεκριμένο ταξίδι δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν τοπικά κρασιά, όπως την περίφημη ποικιλία Picpoul και να επισκεφθούν κορυφαία οινοποιεία. Η οινική εμπειρία συμπληρώνεται, μεταξύ άλλων, από ένα gourmet γεύμα 3 πιάτων και μια επίσκεψη σε μονάδα καλλιέργειας στρειδιών (www.smoothred.co.uk)

lisavona-(1)

lisavona-(2)

Νόστιμη διαδρομή από την Ισπανία στην Πορτογαλία
Ταξιδεύοντας κατά μήκος της ακτογραμμής, αυτές οι γαστρονομικές εκδρομές από το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα στη βόρεια άκρη της Ισπανίας προς τα κάτω και την Λισαβόνα την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να μάθουν πώς να μαγειρεύουν ένα πλούσιο γεύμα από την κουζίνα της Γαλικίας με φρέσκα θαλασσινά από την πόλη Βίγο, να κάνουν έναν γαστρονομικό περίπατο στο Πόρτο, να δοκιμάσουν τα περίφημα κρασιά της περιοχής και να μείνουν σε ένα αγρόκτημα στο Αλεντέζου. Ολοκληρώνοντας με μια νυχτερινή έξοδο στην Λισαβόνα, αυτό είναι το τέλειο ταξίδι για να απολαύσουν τις πορτογαλικές γεύσεις.

kopeghagi

Gourmet γαστρονομικός περίπατος στην Κοπεγχάγη
Η ομάδα Copenhagen Food Tours έχει πολύ gourmet προτάσεις στα πιο in στέκια της πόλης, για να απολαύσουν οι ταξιδιώτες τα καλύτερα της δανέζικης γαστρονομικής σκηνής. Ξεκινώντας από το Vesterbros Torv, γνωρίζετε την δημοφιλή περιοχή Meatpacking με τα πολύ καλά εστιατόρια και την έντονη νυχτερινή ζωή. Η τρίωρη ξενάγηση που προτείνουν περιλαμβάνει πολλές δοκιμές τοπικών σπεσιαλιτέ, όπως τα διάσημα δανέζικα ανοιχτά σάντουιτς smorrebrod, χειροποίητα τυριά, gourmet σοκολάτες και μπίρες από τοπικές μικροζυθοποιίες (www.copenhagen.foodtours.eu)

stroudel

Τα πιο νόστιμα στέκια στο Βερολίνο
Η Samantha Reidie που ζει μόνιμα στο Βερολίνο έχει ιδρύσει το Bite Berlin, που διοργανώνει γαστρονομικούς περιπάτους στην πόλη. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν η εκδρομή που σχεδιάζει για το Neukölln και περιλαμβάνει ξενάγηση στην τουρκική αγορά και σε άλλες επιχειρήσεις σε αυτή την πολυποίκιλη γειτονιά, από ντελικατέσεν και φούρνους, μέχρι ένα cafe που το τρέχουν πρόσφυγες που ζουν στο Βερολίνο. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, οι συμμετέχοντες θα ψωνίσουν και διάφορα υλικά για να μαγειρέψουν στη συνέχεια ένα κλασικό γερμανικό γεύμα στην κουζίνα της Samantha.

KinlochLodge

KinlochLodge3

Μισελενάτα γεύματα στο Σκάι της Σκωτίας
Είναι σίγουρα ένα απολαυστικό ταξίδι, με το ξενοδοχείο Kinloch να προσφέρει πολυτελή διαμονή που συμπληρώνεται ιδανικά από το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο τους. Επιπλέον, στο πακέτο περιλαμβάνεται και μάθημα μαγειρικής από τον σεφ τους Marcello Tully, δύο γεύματα (ένα πέντε πιάτων και ένα επτά πιάτων) στο εστιατόριο τους, καθώς και ένα γεύμα στο εστιατόριο Scorrybreac που βρίσκεται στην περιοχή. Δεν τα λέτε και λίγα! Παράλληλα, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν την πλούσια γαστρονομική κουλτούρα του Σκάι και να δοκιμάσουν τα προϊόντα των ντόπιων παραγωγών (www.kinloch-lodge.co.uk)