Δημοφιλές στο νεανικό κοινό περισσότερο λόγω της έντονης βραδινής διασκέδασης, η Ίος είναι ένα πανέμορφο κυκλαδονήσι με υπέροχες παραλίες, μια Χώρα κούκλα και πολλές κρυμμένες ομορφιές…

ios3

ios (2)

Αν, λοιπόν, αυτό το καλοκαίρι βρεθείς στην Ίο μη χάσεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις και να πάρεις μαζί σου:
* Νιώτικα τυριά: Το Τυροκομείο Ίου λειτουργεί οργανωμένα από το 2007 και τα τυριά του είναι το ένα καλύτερο από το άλλο: σκοτύρι (μαλακό τυρί με πικάντικη γεύση και άρωμα από μαύρο θρούμπι), ξινό (αλοιφώδες τυρί, με ελαφριά, υπόξινη γεύση), κεφαλοτύρι (ελάχιστα αλμυρό, λιπαρό και μεστό σε γεύση), γραβιέρα (στις ίδιες νότες με το κεφαλοτύρι, ελαφρώς πιο γλυκό), τριλογία (ένα νέο σχετικά σκληρό τυρί από αγελαδινό, πρόβειο και κατσικίσιο γάλα) και μυζήθρα (μαλακό τυρί, φρέσκο, αφράτο και σχετικά ανάλατο) ξεχωρίζουν εντός και εκτός Ελλάδας (Θέση Δασέλια, τηλ. 22860 92506, 6974067365).

ios1

* Το νιώτικο θυμαρίσιο μέλι.

* Το τοπικό κρασί Ιήτης από Ασύρτικο.

DSC_0321

Τα τοπικά φαγητά που θα δοκιμάσεις στην Ίο
Τσιμέτια (κολοκυθανθοί γεμισμένοι με ρύζι και μυρωδικά), ρεβιθάδα, μακαρόνια ταραχτά με μυζήθρα και μακαρονόζουμο, ρεβιθοκεφτέδες, κουκιά φρικασέ αβγολέμονο, ομελέτα με σκάρφα (ένα χόρτο σαν το άγριο σπαράγγι), μάτσι (είδος ζυμαρικού).

Κι από γλυκά;
Μοσέντα (καρπουζόπιτα δηλαδή), καρπουζολουκουμάδες και λουκουμάδες με σουσάμι (παραδοσιακά, στη γιορτή του Αγ. Ανδρέα στις 30 Νοεμβρίου, όλες οι κάπασοι, οι καπνοδόχοι δηλαδή, μυρίζουν λάδι από το τηγάνισμα του λουκουμά που φτιάχνουν οι ντόπιοι για να γλυκάνουν τον Άγιο και να βγει γλυκό το λάδι της χρονιάς!), μελιτίνια με νιώτικη μυζήθρα, παστέλια με μέλι και πορτοκάλι, αβγοκαλάμαρα (δίπλες δηλαδή), αμυγδαλωτά ψημένα με λίγο σιμιγδάλι, καλασούνια (μισοφέγγαρα ζύμης με μυζήθρα και μέλι), παστωτά σύκα (ανοιγμένα και αποξηραμένα, γεμισμένα με σουσάμι, κανέλα και πορτοκάλι).

MOSENTA-3

Να περάσεις οπωσδήποτε από τη Μοσέντα, το κατάστημα με τα παραδοσιακά προϊόντα του Κωνσταντίνου και της Μαρίας Μανουσάκη, στο λιμάνι της Ίου, και να αγοράσεις τα ντόπια νιώτικα τυριά και ντόπιο νιώτικο μέλι. Επίσης, τα δικής τους παραγωγής γλυκά: μοσέντα, μοσχοβολιστά αμυγδαλωτά, μυζηθρόπιτες, γλυκά κουταλιού και λικέρ.

Πού θα φας

sharing-pool-view

Liostasi Hotel & Suites: Η φιλοξενία εδώ είναι πέντε αστέρων και στον πρωινό μπουφέ σερβίρουν και του πουλιού το γάλα, αφού εδώ το ελληνικό πρωινό βιώνει μεγάλες στιγμές με πίτες, γλυκά, κρέμες που βγαίνουν ολόφρεσκα από την κουζίνα του ξενοδοχείου καθημερινά. Δίπλα τους ντόπια τυριά, σπιτικές μαρμελάδες και παραδοσιακά προϊόντα από όλη την Ελλάδα. Το εστιατόριο Grandma’s Restaurant, δίπλα στην πισίνα με θέα που κόβει ανάσες, υπόσχεται ένα δείπνο υψηλών προδιαγραφών από τον σεφ Θεοφάνη Μακέντη: κυκλαδίτικη σαλάτα με ντοματίνια, πράσινες ελιές κάππαρη, σταμναγκάθι, ξυλάγγουρο, ξινοτύρι και κριθαροκουλούρα, χταπόδι με μαύρο ταραμά από μελάνι σουπιάς και βινεγκρέτ λεμονιού, σαρδέλες σε κρούστα από φιστίκι Αιγίνης, καρπάτσιο από φινόκιο, πράσινο μήλο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, γιουβέτσι θαλασσινών με γαρίδα, χταπόδι, μύδια, αβγοτάραχο και λεμονοθύμαρο, μπιφτεκάκια μοσχαρίσια πάνω σε δίχτυ τραγανής πατάτας και κρέμα από νιώτικη γραβιέρα, αρνάκι κότσι με αμπελόφυλλα και κρέμα αβγολέμονο. Εξαιρετική είναι και η λίστα των κρασιών (τηλ: 22860 92140).

Πολύδωρος: Ο Πολύδωρος στην Κουμπάρα είναι μια όμορφη οικογενειακή ταβέρνα που θα χορτάσεις την ελληνική κουζίνα μαγειρεμένη εντελώς σπιτικά. Ντολμαδάκια τροφαντά και αρωματικά τυλιγμένα σε μεταξωτά φύλλα, γεμιστά του ονείρου, ρεβιθάδα φούρνου καταπληκτική και ψητά της ώρας. Στο ψυγείο μια μεγάλη ποικιλία από ελληνικές μπίρες (Κουμπάρα, τηλ.: 22860 911132).

KOUMPARA

KOUBARA-4

Κουμπάρα: Στην παραλία της Κουμπάρας βρίσκεται και το θαλασσινό εστιατόριο Κουμπάρα. Από το 1968 που ξεκίνησε σαν ένα ταβερνάκι που μόνο με βάρκα έφταναν εκεί οι πελάτες του μέχρι σήμερα έχει αλλάξει σίγουρα και έχει μετατραπεί σε μια όμορφη υπερπαραγωγή πλάι στο κύμα. Ο Διονύσης κι ο Μάριος, τα δυο αδέρφια, και η Μαρία που πήγε για διακοπές στην Ίο και δεν έφυγε ποτέ από κει, βρίσκονται πλέον στο τιμόνι της επιχείρησης. Δοκιμάσαμε σπέσιαλ τυροκαυτερή, πικάντικες γαρίδες, καρπάτσιο λαβράκι με λεμόνι και ροζ πιπέρι. Το φρέσκο ψάρι είναι από το καΐκι τους (τηλ. 6936991555).

Salt: Βρίσκεται πάνω στην παραλία του Μυλοπότα και προσφέρει ένα ευχάριστο περιβάλλον που σε παρασύρει όμορφα στους δικούς του ρυθμούς. Στην κουζίνα ο σεφ Δημήτρης Μαγκάκης μαγειρεύει με κέφι αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα φημισμένα τοπικά τυριά και ζαρζαβατικά. Δοκιμάστε ψητή μελιτζάνα με ντομάτα, φέτα και άφθονο δυόσμο, μανούρι με κρούστα από φιστίκι και γλυκό βύσσινο, κοτόπουλο μαγειρεμένο με μαστίχα Χίου, πράσο και φινόκιο αλλά και καλαμάρι με κουσκούς που ευωδιάζει θρούμπι και ρίγανη. Η λίστα κρασιών είναι καλοστημένη και δίνει ιδέες για να «παντρέψεις» όμορφα το φαγητό σου με ένα καλό κρασί (τηλ. 22860 92217).

Αξίζουν επίσης

BILAETI-1

* Βιλαέτι, στον Επάνω Κάμπο, για κρεατικά ψημένα στα κάρβουνα και τον ξυλόφουρνο. Στα συν του μαγαζιού, οι υπερμεγέθεις μερίδες, το ευγενικό προσωπικό και το ευχάριστο περιβάλλον, τηλ. 22860 92072.

KATOGI-1

* Μεζεδοπωλείο Κατώγι, στη Χώρα, για μεζέδες και κοκτέιλ. Μέσα από αυτήν τη νησιώτικη αυλή των θαυμάτων ξεπηδά ένα πολύχρωμο, ξώχαρο, νεανικό, λουλουδιαστό, cozy περιβάλλον που λες και το σχεδίασε η Ελένη Ψυχούλη. Ο Κώστας, η Θοδώρα και η Σοφία στους μεζέδες θα σας χορτάσουν πεντανόστιμα!
(Πέτρου Λυμπέρη, Χώρα,, τηλ. 22860 91179).