Στο γραφικό αρκαδικό χωριό, τρεις αδερφές, η Ντίνα, η Σοφία και η Γιάννα Ταγκαλάκη, εκπαιδευτικοί- αλλά και δεινές μαγείρισσες- έστησαν με μεράκι έναν ζεστό χώρο για όλες τις ώρες που τιμούν ντόπιοι και επισκέπτες.

arktos

Η «Άρκτος», όπως ονόμασαν το πρόσφατο δημιούργημά τους, μετρά μόλις δύο μήνες λειτουργίας και στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο παραδοσιακό πετρόκτιστο κτήριο του 1915. Οι ιδιοκτήτριες πρόσθεσαν μερικές μόνο διακριτικές μοντερνιστικές πινελιές προκειμένου το μαγαζί να συνάδει με τη φράγκικη και βυζαντινή αρχιτεκτονική της περιοχής. Ο χώρος είναι ψηλοτάβανος, με ζεστό φωτισμό, πατάρι και τζαμαρίες απ’ όπου ο επισκέπτης απολαμβάνει την εντυπωσιακή θέα του αμφιθεατρικά δομημένου οικισμού «του πεντοχίλιαρου», όπως η Καρύταινα αποκαλείται δεδομένου ότι το εντυπωσιακό αξιοθέατό της- το πέτρινο γιοφύρι μήκους 50μ.- διακόσμησε το τελευταίο χαρτονόμισμα των 5.000 δραχμών. Αν ο δρόμος σάς φέρει προς τα εδώ, θα φροντίσουν να σάς γλυκάνουν με χειροποίητες νοστιμιές όπως γαλακτομπούρεκο, χαλβά σιμιγδαλένιο, πάστα φλώρα, μηλόπιτες, καρυδόπιτες και φυσικά -λόγω γιορτών- μελομακάρονα και κουραμπιέδες που με μαστοριά φτιάχνουν και προσφέρουν στους επισκέπτες από τις πρώτες ώρες της ημέρας.

arktos1

Ωστόσο, το κεφάλαιο της αστικής κουζίνας είναι πολύ ταιριαστό με το τοπίο, κάτι που εμφανέστατα γνωρίζουν αφού στις προτάσεις τους δεσπόζουν πιάτα όπως αρνί βραστό με τραχανά, αρνί ή κατσικάκι λαδορίγανη- τα οποία εκτρέφουν οι ίδιοι- σουτζουκάκια, κόκορα «αλανιάρη» και αγριογούρουνο, χειροποίητες πίτες με μπόλικα μυρωδικά που ενίοτε φτιάχνουν με δικό τους φύλλο κ.ά. Το πλάνο συμπληρώνουν παλαιωμένα τσίπουρα και ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα που συνοδεύουν τα μαγειρευτά και τους περιποιημένους μεζέδες ενώ αν ο δρόμος σάς φέρει προς τα μέρη τους αξίζει να δοκιμάστε και το πρόβειο γιαούρτι, δικής τους παραγωγής.

Info
Μαντζουράνη 4, Καρύταινα, τηλ. 2791031341
Ώρες λειτουργίας: 8.30 π.μ έως αργά το βράδυ