Πόσο μου αρέσουν τα πανηγύρια, κρύβουν μία αλήθεια, απενοχοποιούν και τον πιο συντηρητικό, βάζουν φωτιά στο νού, στη σκέψη, στην καρδιά! Ξυπνάνε αναμνήσεις από το χωριό των παιδικών μας χρόνων και δημιουργούν αναμνήσεις στα παιδιά μας, για να έχουν κι αυτά νοσταλγία να βρεθούν σε αυτή την ιεροτελεστία του πανηγυριού όταν μεγαλώσουν και να μυήσουν και τα δικά τους παιδιά.

Αυτό είναι το πανηγύρι, η γιορτή των παιδιών που αρνούνται να μεγαλώσουν και η επίσημη ημερομηνία ξεσαλώματος -μαντέψτε, ολόκληρος ο Αύγουστος!

* Τη Γιορτή Μελιού, στις 3 Αυγούστου, διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αφράτων Χανίων, στο Δημοτικό Σχολείο, με φαγοπότι και μεγάλο ξεφάντωμα που μοσχοβολάει μέλι κρητικό. Οι μελισσοκόμοι σας κερνάνε άφθονο μέλι και καλτσουνάκια μελένια!

γιορτη-κρασιου

* Δεν θα μπορούσα να μη σας στείλω σε μία Γιορτή Κρασιού! Στις Βούβες Κισσάμου, από τον Παραδοσιακό Σύλλογο Κυρίων & Δεσποινίδων Βουβών “Ο Άγιος Νικόλαος”, στις 5 και 6 Αυγούστου. Σημειώστε ότι την πρώτη μέρα παίζουν ο Ανδρέας Μανωλαράκης με το συγκρότημά του και χορεύει ο χορευτικός σύλλογος “Οι Πελασγοί”, ενώ τη δεύτερη μέρα, μουσική παίζει ο Στέλιος Μπικάκης και χορεύουν οι “Βιγλάτορες”. Παραδοσιακό κέρασμα με τσικουδιά, κρασί, ξεροτήγανα. Αχ αυτά τα ξεροτήγανα που φτιάχνουν οι δεσποινίδες!

* Στις 6 Αυγούστου σας περιμένεις μία όμορφη Βραδιά Παραδοσιακών Φαγητών, στο Αβδού Πεδιάδος Ηρακλείου, από τις νοικοκυρές του χωριού και κρητικό γλέντι στο παλιό Δημοτικό Σχολείο .Αυτό που λέμε φαγάκι Κρητικιάς μανούλας!

γιουχτας-(2)

* Στο Ηράκλειο γίνεται στις 6 Αυγούστου και μεγάλο πανηγύρι στο ναό του Σωτήρα (Αφέντη) Χριστού (Γιούχτας – Αρχάνες).Ο ναός ιδρύθηκε το 1443 και είναι ό,τι απομένει από το μοναστήρι που λειτούργησε εδώ τα χρόνια της Ενετοκρατίας. Το μοναστήρι, μάλιστα, συγκέντρωνε μεγάλο αριθμό επισκεπτών, οι οποίοι έφταναν ως εδώ για να αναζητήσουν τον τάφο του Δία. Η θέα από το προαύλιο του ναού στο χείλος του γκρεμού κόβει την ανάσα, το μάτι φτάνει ως τους αμπελώνες της περιοχής των Αρχανών, την πόλη του Ηρακλείου και τη θάλασσα.

* Η Γιορτή της Σαρικόπιττας γίνεται στις 12 Αυγούστου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσοχωριού Ηρακλείου, στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου, με κρητική μουσική, πλούσιο μενού, πολύ κέφι και ατελείωτες σαρικόπιτες -αγαπημένο αλμυρό-γλυκό πιτάκι!

* Το Σάββατο 13 Αυγούστου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 72 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Δαμάστας Ηρακλείου (της επαρχίας Μαλεβιζίου), έχουμε Μαγειρέματα από τις γυναίκες του χωριού, στο Δημοτικό Σχολείο, με παραδοσιακά εδέσματα και γλυκά, με πρώτη ύλη τοπικά προϊόντα, .

PanagiaChrisoskalitissa01

* Στις 15 Αυγούστου στον οικισμό Χρυσοσκαλίτισσας, στον δρόμο προς το Ελαφονήσι, γιορτάζει το κατάλευκο μοναστήρι που είναι χτισμένο ψηλά πάνω σε ένα μεγάλο βράχο ύψους 35 μέτρων και προσφέρει μια καταπληκτική θέα προς το Λιβυκό πέλαγος. Η παράδοση λέει ότι το ένα από τα 90 σκαλιά, που είναι σμιλεμένα στον βράχο και οδηγούν στη μονή είναι φτιαγμένο από χρυσό, αλλά αυτό το χρυσό σκαλοπάτι μπορούν να το δουν μόνο οι αναμάρτητοι! Από εκεί το μοναστήρι πήρε το όνομα «Χρυσοσκαλίτισσα»… Μεγάλο πανηγύρι στο χωριό λοιπόν, όταν η εκκλησία γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου, καθώς την ημέρα εκείνη γιορτάζει και το μοναστήρι.

hromonastiri_panacia_kera

* Στις 15 Αυγούστου, στο Χρωμοναστήρι Ρεθύμνου γίνεται το πανηγύρι της Παναγίας Κεράς. Η εκκλησία της Παναγίας της Κεράς είναι βυζαντινή, έχει πολλές αγιογραφίες στους τοίχους, με σημαντικότερη μια μεγάλη ζωγραφιά της Παρθένου Μαρίας, ενώ η τοποθεσία της εκκλησίας προσφέρει θαυμάσια θέα προς την κοιλάδα. Την βραδιά εκείνη σας συντροφεύουν μουσικά οι Γιάννης Βρεττός, Κώστας Βεργιαννάκης και Βασίλης Παπαδάκης, στο γήπεδο του χωριού, όπου διοργανώνεται μεγάλο γλέντι και δυνατό φαγοπότι.

* Ο ξινόχοντρος γιορτάζει την Παρασκευή 19 Αυγούστου και εξαιτίας του, γίνεται παραδοσιακό κρητικό γλέντι με το συγκρότημα του Μανώλη Αλεξάκη, στο χωριό Χόνδρος Βιάννου στο Ηράκλειο (το όνομα τυχαίο;). Μία εμπειρία που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους! Ελάτε να φτιάξουμε ξινόχοντρο!

* Η Γιορτή Τρυγητού στο χωριό Σφακοπηγάδι Χανίων, στις 19 Αυγούστου γίνεται στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού. Πατάτε τα σταφύλια και αφού εξαντληθείτε γλεντάτε μέχρι το πρωί με κρητική παρέα, γλέντι και φαγητό από τα λίγα!

* Γιορτή Λαδιού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρρών, στις 20 Αυγούστου, στην πλατεία Καρρών Χανίων με παραδοσιακό φαγητό και κρητικές δοξαριές! Δροσιά και καλοπέραση!

* Ιερό Πανηγύρι Αγ. Ιωάννη Ριγολόγου από τον Παραδοσιακό Σύλλογο Γραμβούσας στο Φουρνάδο Γραμβούσας Χανιών, στις 28 Αυγούστου. Πρώτα η εσπερινή λειτουργία στο εκκλησάκι κι έπειτα ζωντανή κρητική μουσική.

Πόσα και πόσα πανηγύρια και γιορτές συμβαίνουν σε όλη την Ελλάδα τον Αύγουστο. Ο μήνας ο κλέφτης, ο πιο ξένοιαστος μήνας του χρόνου, ό,τι και να σε βασανίζει τον Αύγουστο κάνει διακοπές! Κι εσύ βρίσκεις το χρόνο να ξαναγίνεις παιδί, να ψάξεις για πλατείες με πλατάνους, χωριά με πηγές, ανάσες βουνού και θάλασσας. Και το πανηγύρι ο κουμπάρος στον γάμο της ξενοιασιάς και της παιδικότητας. Μη χάσετε καμία από αυτές τις εκδηλώσεις, όπου κι να πάτε, από άκρη σε άκρη αυτού του νησιού, αυτής της μοναδικής χώρας… μάτια μου η Ελλάδα τον Αύγουστο την πάει τη φεγγαράδα και γλεντοκοπάει στα πανηγύρια! Τρώει, πίνει, διασκεδάζει και αφήνει πίσω της έννοιες!