Aν το καλοσκεφτείς, αυτό που δεν λείπει από κανένα τραπέζι στις ψαροταβέρνες της επικράτειας είναι το τηγανητό καλαμαράκι και η γαρίδα, τα μεγάλα σουξέ μιας ψαροφαγίας που λατρεύει ακόμη κι εκείνος που σιχαίνεται το ψάρι ή ένα στρείδι. Κάπως έτσι είδε το θέμα ο Δημήτρης Αλτίνογλου, ο οποίος επιπροσθέτως είχε κατά νου και τη συνταγή για αλάδωτο, τραγανό καλαμαράκι -όχι με κουρκούτι- από τη μαμά του.

harti-kai-kalamari-thessaloniki

Και είναι να απορείς ασφαλώς, πώς το fish & chips δεν είναι ελληνική εφεύρεση και γιατί άραγε όταν σκεφτόμαστε ελληνικό street food το μυαλό μας να πηγαίνει μονάχα από τη βουνίσια πλευρά του κοψιδιού με τόση θαλασσινή παιδεία και νοστιμιά γύρω-γύρω; Η ιδέα του χρειάστηκε ελάχιστα κεντρικά τετραγωνικά για να γίνει πραγματικότητα. Στην ουσία δύο τρεις φριτέζες, αληθινή, φρεσκοκομμένη πατάτα, γάμπαρη, μωρό καλαμαράκι. Πράσινη σαλάτα, πίτα κυπριακή και τρεις σάλτσες: ταρτάρ με πίκλες, κάππαρη, μαϊντανό και μαγιονέζα, μαγιονέζα με μουστάρδα και λεμόνι, sweet chilly με πικάντικη μαγιονέζα. Μια ξαφνική λαχτάρα να νιώσεις καλοκαίρι σε νησί στην καρδιά της πόλης μια εργάσιμη; Δεν χρειάζεται να μπεις στον κόπο της ταβέρνας. Μια στάση «στα όρθια» κι αμέσως έχεις στο χέρι το χωνάκι σου που τα χωράει όλα: και τη γαρίδα και το καλαμαράκι και την πατάτα και τη σαλτσούλα σε ένα τραγανό, αλάδωτο fritto misto, που θα λέγανε και οι Ιταλοί που το λατρεύουν.

harti-kai-kalamari-anoigma]

harti-kai-kalamari-thessaloniki 3

Σε πιο χορταστική εκδοχή, όλα χωράνε σε μια κυπριακή πίτα, γίνονται σαντουιτσάκι. Προσφάτως προστέθηκε στο μενού και η αθερίνα, κάνει και καβουροτορτίγια με μαγιονέζα, καλαμπόκι, φασόλια και άνηθο. Αν πάλι θέλεις να ξορκίσεις το τηγανητό έγκλημα, το κάνεις θαλασσοσαλάτα σε τρεις εκδοχές: με τόνο, σπανάκι, καλαμπόκι, ρόκα και μαρούλι, μια πράσινη με γαρίδες και Θεσσαλονίκη ένεκα, έχουμε και πολίτικη. Μια νοστιμούλα ιδέα που θαρρώ πως φλερτάρει με το franchise και όχι μόνο το εγχώριο!

info
Χαρτί και Καλαμάρι, Γρ. Παλαμά 14, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 242207.

Δες επίσης:
Τα καλύτερα street food -και πολυεθνικά- στέκια της Αθήνας
Cook.Eat.Vlog: Η Madame Ginger κάνει vlogging στη Θεσσαλονίκη