Ένα όμορφο εστιατόριο στη Βίτσα των Ζαγοροχωρίων μάς μυεί στον μαγικό κόσμο των μανιταριών.

Ο Βασίλης Κατσούπας, ιδιοκτήτης του εστιατορίου “Κανέλα και Γαρύφαλλο”, αφού σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και έκανε μεταπτυχιακό στα Περιβαλλοντικά, αποφάσισε να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη των γονιών του και ν’ ασχοληθεί με τα μανιτάρια. Έτσι, αποφάσισε να επιδοθεί στην καλλιέργεια κάποιων ειδών (σιτάκε κυρίως και δευτερευόντως πλευρώτους) και στη συλλογή άγριων μανιταριών στα εύφορα εδάφη των Ζαγοροχωρίων. Έχοντας όμως και το εστιατορικό μικρόβιο μέσα του (η οικογένειά του είχε μια από τις πιο παλιές και γνωστές ταβέρνες στην Κυψέλη, τη Θράκα), επόμενο ήταν να ανοίξει και ένα εστιατόριο που θα ειδικευόταν στα μανιτάρια, χωρίς όμως να αποκλείει και τις συνταγές χωρίς αυτά. Άλλωστε τα περισσότερα υλικά που χρησιμοποιεί στα πιάτα που κάνει ο Βασίλης είναι από τον δικό του λαχανόκηπο και από ντόπιους παραγωγούς.

Kanella-GarifalloRisotoOliveMagazine_1

Έτσι, το 2005 άνοιξε στη Βίτσα Ζαγορίου ένα όμορφο και ζεστό εστιατόριο, στο οποίο κυριαρχούν οι γεύσεις με το αγαπημένο του υλικό. Εδώ θα γευτείτε, λοιπόν, κοτόπουλο με αμανίτες του Καίσαρα, ούζο και κρέμα με χυλοπίτες, βασιλομανίταρα με ανθότυρο, καραμελωμένα κρεμμύδια και τυρί μετσοβόνε, τάρτα μανιταριών και υπέροχο ριζότο με άγρια μανιτάρια, λάδι τρούφας και παρμεζάνα. Μία όμως από τις αγαπημένες μας σαλάτες είναι και η ζεστή πικάντικη σαλάτα με αμπελοφάσουλα, πλιγούρι, πέστο τσουκνίδας και καυτερή σος. Πολύ ωραίο και το γλυκό του κουταλιού μανιτάρι (από κανθαρέλες) με γιαούρτι ή παγωτό!

IMG_0480_olivemagazinegr

Εναλλακτικός βουνίσιος ντάκος με μανιτάρια
Ο Βασίλης Κατσούπας από το Κανέλα και Γαρύφαλλο μας δίνει μια διαφορετική εκδοχή ντάκου με κύριο υλικό τα άσπρα μανιτάρια.

Παίρνετε τα κριθαροκούλουρα και τα νοτίζετε με λαδι. Προσθέτετε πιπέρι και ψιλοκόβετε άψητα τα μανιτάρια (του εμπορίου). Τα βάζετε στο μούλτι για πολύ λίγο μέχρι να γίνουν ψιλοκομμένα κομματάκια με λίγο ξύσμα λεμονιού, μαϊντανό, δυόσμο, άνηθο και λίγο λάδι τρούφας. Απλώνετε την πάστα που έχει δημιουργηθεί πάνω στα κριθαλοκούλουρα και προσθέτετε κατσικίσιο τυρί ή ξυνή κρέμα. Εναλλακτικά προσθέτετε ρόκα ή baby σπανάκι και ψιλοκομμένο πράσινο κρεμμύδι.

Το μυστικό για ζουμερά πλευρώτους
Ζητήσαμε από τον Βασίλη να μας πει το μυστικό για τέλεια ψημένα και ζουμερά πλευρώτους.

IMG_0574_olivemagazinegr

Τα πλευρώτους θέλουν υγρό ψήσιμο. Αν τα βάλεις έτσι στη σχάρα θα γίνουν σαν χαρτί. Χρειάζονται ένα βασικό λαδολέμονο, στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε ό,τι σας αρέσει, όπως θυμάρι, ρίγανη, μουστάρδα ή πάπρικα, ακόμα και σόγια. Τα βουτάτε μέσα και μετά τα ψήνετε. Κι αν χρειαστεί, όταν ψήνονται τα περνάτε με το πινελάκι ώστε να παραμείνουν ζουμερά.

info
Κανέλα και Γαρύφαλλο, Βίτσα, Ζαγόρι, τηλ. 26530 71671, facebook/KanelaGaryfallo
Ανοιχτά από Πέμπτη έως Κυριακή. Ο Βασίλης Κατσούπας είναι και πρόεδρος του ΖΕΝ, μιας συλλογικής προσπάθειας που γίνεται από επιχειρηματίες της περιοχής να ανεβάσουν τουριστικά τα Ζαγοροχώρια, μια από τις 3 πιο έντονα πληγείσες περιοχές της Ελλάδας (περισσότερα στο: www.z-e-n.gr).