Ένα άνυδρο και ένα ποτιστικό μποστάνι, μια κουζίνα και ένας ξυλόφουρνος που αναβιώνουν στο σήμερα όλη την παλιά γεύση της Σίφνου.

Φωτογραφίες: Κώστας Αγριγιάννης

Από τη θάλασσα στη στεριά
Όπως οι περισσότεροι νησιώτες, έτσι και ο Γιώργος Ναρλής έκανε τη θητεία του στη θάλασσα, μηχανικός στα καράβια για 5 χρόνια. Ένα ναυάγιο στον Ινδικό που τον κράτησε 18 ώρες μέσα σε μια βάρκα καταμεσής του ωκεανού, τον ρίζωσε για τα καλά στη στεριά, Οδυσσέα στη δική του Ιθάκη, τη Σίφνο. Η στεριανή κατσαρόλα, η μυρωδιά της τοπικής κουζίνας, βήμα βήμα τον οδήγησαν στην αρχή των πάντων, στη γη, στο χώμα, στον παλιό σπόρο, στην καλλιέργεια μιας δικής του Εδέμ.

DSC_1689

DSC_1716

Εκεί, στο Κάτω Πετάλι…
Και κάτω από την ολόλευκη σκιά της Απολλωνίας, το υποστατικό του παππού αναβιώνει κάτω από τον καυτό ήλιο την παλιά Σίφνο, εκείνη που δεν πρόλαβε να γνωρίσει τον τουρισμό. Χώμα αφιλόξενο, δύσκολο, στεγνό, τοπίο της ερήμου, τα φυτά επιβιώνουν καχεκτικά, κακομούτσουνα. Ντοματάκια σέρνονται σχεδόν στη γη, τα καρπούζια χαίρονται όταν φτάσουν το μέγεθος ενός μικρού πεπονιού, σχεδόν απορείς ποιός τρελός μπορεί να επενδύσει χρόνο, χρήμα και ενέργεια σε έναν κήπο που τσουρουφλίζεται κάτω από τον ανελέητο ήλιο και τον άνεμο. Τα ξεχνάς όλα όταν δοκιμάσεις την πρώτη δαγκωνιά από το ντοματάκι, το ξυλάγγουρο που μυρίζει μέλι, τη μελιτζάνα, την μπάμια, το πεπόνι. Τίποτα δεν φτάνει τη θεία κυριολεκτικά νοστιμιά του άνυδρου ζαρζαβατικού. Ένα μικρό μανάβικο, η παλιά ζυγαριά στην αυλή της κατοικίας του παππού, που φιλοξενεί -μουσείο της απλότητας- τα παλιά εργαλεία, τα έπιπλα, τα σκεύη μιας αλλοτινής αιγαιοπελαγίτικης, σκληρής, λιτής, ζωής.

DSC_0023

Η κουζίνα της ντόπιας νοστιμιάς
Στη σκιερή κουζίνα του Γιώργου, ο τεράστιος ξυλόφουρνος, τα παλιά πιατικά, η μυλόπετρα, το μοναστηριακό τραπέζι, μια δροσερή αγκαλιά φτιαγμένη από παλιά υλικά, χτισμένη πέτρα-στην-πέτρα μιας σοφής ξερολιθιάς. Κυριακή πρωί, το νησί θα περάσει από δω να πάρει το τσικάλι με τη χυλωμένη ρεβιθάδα από τον ντόπιο, παλιό σπόρο του ψιλού ρεβιθιού. Ο Γιώργος τηρεί το έθιμο, ψήνει ολονυχτίς του Σαββάτου το τοπικό έδεσμα και για σένα που δεν έχεις ξυλόφουρνο.

DSC_0048

Αν του παραγγείλεις, θα σου μαγειρέψει τον παράδεισο, θα σου τον σερβίρει από την παραγωγή στην κατανάλωση για την παρέα σου, σε μια εμπειρία ζωής μοναδικής -μπορείς να τη συνδυάσεις και με ένα μάθημα σιφνιάς μαγειρικής! Με το δικό του αρωματικό ελαιόλαδο σε μια τηγανιά με κολοκυθοκορφάδες και αβγά, στο μαστέλο με το ντόπιο αρνάκι όπου ακόμη και το κόκκαλο λιώνει σαν βούτυρο στο στόμα σε μια έκρηξη από κρασί και άνηθο, στη δική του αγύλωτη μανούρα που θυμίζει ροκφόρ. Η πρώιμη αχλαδιά με τα μικρά αχλαδάκια στο κτήμα γίνεται ένα σκέτο-άρωμα γλυκό κουταλιού, η μελόπιτα, όπως την έφτιαχναν στα σπίτια με ελάχιστα αβγά και μυζήθρα έρχεται να κοντράρει το αμερικάνικο cheesecake και να το βγάλει νοκ άουτ. Μια σιφνέικη συνολική εμπειρία που δεν θα είχε την ίδια γεύση αν δεν σερβιριζόταν στα κεραμικά σκεύη που φτιάχνει ο γιός του.

DSC_0041

narlis

Αν μείνεις, αύριο θα θέλεις να επιστρέψεις. Για το ταξίδι, για τη νοστιμιά, για το χαμόγελο και τις ιστορίες του Γιώργου, για το κρασί του, για τη φροντίδα της Ντίνας. Υπάρχει όμως και το Νερό κι αλάτι, το εστιατόριο του γιού Αλέξανδρου στον Πλατύ Γυαλό, που μαγειρεύει τη Σίφνο με την αυθεντική γεύση του οικογενειακού μποστανιού.

info
Sifnos Farm, Κάτω Πετάλι, Σίφνος, τηλ. 6979778283, www.sifnos-farm-narlis.com

Δείτε επίσης
Τα γλυκά του Γιώργου Ψαραύτη από τη Σίφνο κολάζουν…