Η Madame Ginger ετοίμασε έναν υπερπλήρη οδηγό για τους λάτρεις του ελεύθερου camping για να μην σάς πιάσουν “αδιάβαστους”…

Αν ανήκεις σε αυτούς που τους αρέσει το ελεύθερο camping, είσαι ο άνθρωπος μου. Η επαφή με τη φύση είναι μοναδική: έχεις έναν ολόκληρο ουρανό δικό σου τη νύχτα και την απόλαυση της πρώτης βουτιάς στη θάλασσα μόλις ξυπνάς δεν μπορεί να σου την προσφέρει κανένα άλλο είδος διακοπών. Αλλά… τι κάνουμε με το φαγητο; Πόσες κονσέρβες και πόσα παξιμάδια να φας πια; Κάποια στιγμή μετά τη δεύτερη, τρίτη, μέρα, θα σου λείψει μια αχνιστή μακαρονάδα, ένα κανονικό φαγητό. Γίνεται αυτό στο ελεύθερο camping; Καλά, ρωτάς; Εννοείται ότι γίνεται. Δώσε βάση λοιπόν.

Ο εξοπλισμός
Τα περισσότερα πράγματα που θα χρειαστείς σου τα προσφέρει η φύση (ξύλα, φυσικά τραπέζια όπως βράχια, αλάτι από τη θάλασσα), αλλά θα χρειαστεί να πάρεις και κάποια πράγματα μαζί σου.

camping-gas

1) Ένα μάτι γκαζιού και μπουκάλες: Είναι σχετικά οικονομικό (βρίσκεις και με 20 ευρώ) και μπορείς να μαγειρέψεις τα πάντα.

2) Σκεύη: Θα χρειαστείς 2 κατσαρόλες (1 μεγάλη και 1 μεσαία), ένα αντικολλητικό τηγάνι και μία σχάρα.

3) Πιάτα, ποτήρια, πηρούνια. Όλα πλαστικά, όλα μιας χρήσης για να μην χρειάζεται να πλένεις.

4) Κουτάλα, σπάτουλα, πηρούνα. Επίσης καλό θα ήταν να είναι πλαστικές και όχι ξύλινες για να πλένονται πιο εύκολα.

5) Ένα φορητό ψυγείο-cooler και ένα κουτί που κλείνει καλά για να αποθηκεύεις τα τρόφιμα.

6) Επιπλέον θα χρειαστείς δύο καλά μαχαίρια (ένα μεγάλο και ένα μικρό) και έναν αντιανεμικό αναπτήρα.

Το μενού
Το μενού που σου δίνω παρακάτω είναι για 5 ημέρες ελεύθερο camping. Αν πρόκεται να κάτσεις παραπάνω, εμπνεύσου από αυτό και αυτοσχεδίασε για τις υπόλοιπες μέρες.

loukanika

Ημέρα πρώτη: Κρεατοφαγία
Η πρώτη ημέρα ειναι κατάλληλη για κρέας γιατί θα έχεις ακόμα πάγο στο ψυγείο και θα μπορεί να διατηρηθεί. Συνοδεύεται με πατάτες στη φωτιά.

Στο ψυγειάκι πρέπει να έχεις: Μπριζόλες, πανσέτες, λουκάνικα, ντομάτες, αγγούρια, λεμόνια.

Στο κουτί τροφίμων πρέπει να έχεις: Πατάτες, αλουμινόχαρτο, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο

Εξοπλισμός: Ξύλα, σχάρα, αναπτήρας.

Ο τρόπος: Ανάβεις μια ελεγχόμενη φωτιά στη παραλία (θα χρειαστεί να σκάψεις έναν πολυ μικρό λάκκο) και τυλίγεις τις πατάτες με αλουμινόχαρτο αφού τις χαράξεις, τις αλατοπιπερώσεις και τις ραντίσεις με ελαιόλαδο. Τις βάζεις μέσα στα κάρβουνα και παράλληλα ψήνεις το κρέας σου στη σχάρα. Κόβεις ντοματούλα και αγγουράκι και έτοιμο το φαγητό!

Ημέρα δεύτερη: Πρωινάρα!
Τη δεύτερη μέρα που θα ξυπνήσεις στην παραλία, τα πράγματα στο ψυγείο θα είναι ακόμα μια χαρά (ειδικά αν έχεις φροντίσει να έχουν πολύ πάγο και να είναι όλη μέρα σε σκιά). Οπότε ξεκίνα τη μέρα σου με ένα γερό πρωινό για να σε κρατήσει μέχρι το απόγευμα.

cooler

Στο ψυγειάκι πρέπει να έχεις: Αβγά, μπέικον, τυρί τοστ, σοκολατούχο γάλα.

Στο κουτί τροφίμων πρέπει να έχεις: Ψωμί του τοστ, δημητριακά ή μπάρες δημητριακών, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Εξοπλισμός: Η γκαζιέρα σου και ένα τηγάνι.

Ο τρόπος: Τηγανίζεις τα αβγουλάκια, φτιάχνεις τα τοστάκια και τρως σοκολατούχο γάλα με δημητριακά. Περίπου ό,τι θα έκανες και στο σπίτι σου.

Υπόλοιπες μέρες: Φουλ υδατάνθρακας
Τις υπόλοιπες μέρες ξέχνα το κρέας (εκτός αν έχει κανένα χωριό κοντά και μπορείς να αγοράσεις και να το ψήσεις στην παραλία) και καλωσόρισε τον υδατάνθρακα. Μακαρόνια και ρύζι θα είναι οι φίλοι σου, αλλά δεν θα τα τρως σκέτα. Σου έχω ιδέες…

Μπριάμ: Ότι λαχανικά σου περίσσεψαν από την πρώτη και τη δεύτερη μέρα, την τρίτη μέρα θα τα κάνεις μπριάμ. Κρεμμύδια, πιπεριές, μελιτζάνες και πατάτες μπορούν να σοταριστούν στο τηγάνι (ή να ψηθούν στο αλουμινόχαρτο στη φωτιά) και στη συνέχεια να μαγειρευτούν σε μία κονσέρβα ντομάτα κονκασέ. Σερβίρεται με παξιμάδια.

Στε_λιος-Παπαρδε_λας---Στον-Το_πο-μου-5

Μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα: Βράζεις μακαρόνια σε νερό (μισό θαλασσινό, μισό εμφιαλωμένο) και τα ανακατεύεις με μία έτοιμη κόκκινη σάλτσα σε βάζο.

Ρύζι με τόνο: Πάρε ρύζι σε σακουλάκια που είναι μεριδοποιημένο και έτοιμο σε 10 λεπτά. Ανακάτεψέ το με πολυσαλάτες τόνου και είναι έτοιμο.

Κριθαράκι με πεταλίδες: Με ένα μαχαίρι μάζεψε πεταλίδες από τα βράχια. Σόταρε κριθαράκι σε ελαιόλαδο, ρίξε μία κονσέρβα κονκασέ ντομάτα και άρχισε να ρίχνεις εμφιαλωμένο νερό μέχρι να γίνει. Στο τέλος ρίξε τις πεταλίδες καθαρισμένες και θα απολαύσεις το πιο γκουρμέ γεύμα της παραλίας.

Στε_λιος-Παπαρδε_λας---Στον-Το_πο-μου-4

Ασιατικό: Πάρε αυτά τα νούντλς που έχουν μέσα φακελάκι με διάφορες γεύσεις και αφού τα βράσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες τους, άσ’ τα να κρυώσουν και απόλαυσέ τα με το ηλιοβασίλεμα. Υπολόγισε 2 συσκευασίες ανά άτομο για να χορτάσετε. Συνόδευσέ τα με τσιπς γαρίδας.

Εξτραδάκια και σνακς: Πάρε διάφορα συσκευασμένα τρόφιμα, όπως ντολμαδάκια, σαρδέλες, τόνο, κορν μπιφ, παξιμάδια, τσιπς και κριτσίνια και αποθήκευσέ τα στη σκιά. Για τις λιγούρες πάρε τσουρέκια, μπισκότα (απόφυγε να είναι με σοκολάτα). Μπορείς επίσης να πάρεις φρούτα και να χρησιμοποιήσεις τη θάλασσα για να τα διατηρήσεις δροσερά. Βάλ’ τα σε μία σακούλα, δέσε την καλά με ένα σπάγκο και πιάσ’ την σε έναν βράχο. Μπορείς να τα αφήσεις εκεί μέχρι να έρθει η ώρα να τα φάτε.

Καλές διακοπές!!!

Φωτογραφίες Μαριλού Παντάκη (Madame Ginger) και λινγκουίνι: Στυλιανός Παπαρδέλας