Ούτε επαρχία ούτε πρωτεύουσα, η πόλη των «τρελών νερών», του Καββαδία, του Σκαλκώτα και του Ορέστη Μακρή, είναι πλέον το πιο απομακρυσμένο προάστιο της Αθήνας κι αυτό θα το διαγνώσεις στην ευκολία με την οποία ο Χαλκιδαίος θα έρθει εδώ για ένα θέατρο, αλλά και στις δικές σου αυθημερόν βόλτες για πετροσωλήνες στην Αρτάκη. Η βόλτα του Σαββάτου μπορεί άνετα να συνδυαστεί με τα ψώνια της εβδομάδας, που δεν περιλαμβάνουν μόνο ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά.

DSC_0037

Αμαλί Κεράσματα
Η Αμαλία Μπίρτσα εργάστηκε σαν μαθηματικός, μέχρι που το ξίδι της πήρε τα μυαλά και αποφάσισε να αλλάξει ζωή και να αφιερωθεί στη δική της, μικρή παραγωγή. Τα αξεπέραστα, φυσικά αρωματικά «οπωρικά» της ξίδια –λατρεμένα αυτά με το δυόσμο, το ρόδι και το κυδώνι– έχουν πλέον βρει το δικό τους σπίτι, αλλά και καλή παρέα, στο κουκλίστικο μαγαζάκι της οδού Χαϊνά. Το πλατύ χαμόγελο μιας μεγάλης ψυχής και ένα ολάνθιστο κλαδί μυγδαλιάς ορίζουν ένα γυναικείο σύμπαν γεμάτο αρώματα, από σπιτική πίτα που μόλις βγαίνει από το φούρνο και θαλασσινές μυρωδιές από ξιδάτο χταποδάκι που σε λίγο θα κλειστεί σε βαζάκι. Αγκαλιά το εργαστήρι-κουζίνα με το πωλητήριο, όπου εκθέτει τα δικά της γλυκά κουταλιού, τις μαρμελάδες –ξεχωριστή αυτή από κούμαρο–, το δικό της παστέλι, το πιο βελουτέ μαλακό υποβρύχιο-βανίλια που έχω δοκιμάσει και τα δικά της «μικρογεύματα» σε βαζάκι, καραμελώμενα κρεμμύδια, γλιστρίδα τουρσί, φάβα Σχοινούσας, γλυκόξινη σάλτσα κολοκύθας με κάρυ. Πλάι τους, μπαχαρικά, βότανα που μαζεύει η ίδια η Αμαλία από τα βουνά της Εύβοιας και της Φθιώτιδας, όσπρια και φρέσκα αβγά της περιοχής, τα ωραία τυριά του Πέππα από τους Ζάρακες της Εύβοιας, μέλια, σάλτσες, τσίπουρα, ταχίνι, χαρουπόμελο και λοιπά εκλεκτά της ευβοϊκής και γενικότερα ελληνικής παραγωγής, μαζί με μια ωραία συλλογή από φρέσκες μπίρες μικρών ζυθοποιών.
Λ. Χαϊνά 53, τηλ. 2221 307800

DSC_0069

Κουζίνα από σπίτι
Κι αφού ήρθατε ως εδώ για θαλασσινά, μπορείτε να φύγετε με ένα πακέτο ολόφρεσκο, αληθινά σπιτικό, καλομαγειρεμένο φαγητό από τα χέρια της Ναταλί Μιχαηλίδου και του αδελφού της, του Μιχάλη. Κάθε μέρα και κάτι άλλο, όπως ορίζει η ελληνική κλασική παράδοση: μπάμιες, παστίτσιο, ψάρι αλά σπετσιώτα, κοτόπουλο με ρύζι στο φούρνο, γιουβετσάκι και κοτόσουπα.
Χαϊνά 60, τηλ. 22210 89077

DSC_0204

Η μπακαλοταβέρνα της Ερμού
Η Εύη Κυρίκου έχει στήσει στο εμπορικό κέντρο της πόλης μια μοντέρνα εκδοχή της ταβέρνας του Μπακαλόγατου, μόνο που η ίδια, ξανθιά και πανέμορφη, δεν μοιάζει σε τίποτα στον Χατζηχρήστο. Μπακαλοταβέρνα νέας γενιάς, με τα ράφια της γεμάτα από κλασικά της ελληνικής αγοράς αλλά και διαλεχτά εδέσματα από όλη την Ελλάδα: βουβαλίσια προϊόντα «Το χασαπάκι», αλάτι Μεσολογγίου, ντόπια αβγά ημέρας, βότανα της Εύβοιας, τυριά και αλλαντικά από όλη την Ελλάδα, και δίπλα τα τραπεζάκια όπου θα δοκιμάσεις ή θα πάρεις πακέτο το σπιτικό φαγητό της ημέρας που μαγειρεύει η ίδια με την οικογένειά της: κεφτεδάκια με πατάτες τηγανητές, τηγανόψωμο, καβουρμά με πατάτες και πιπεριές, καγιανά με σουτζούκι και παστουρμά.
Ερμού 8, τηλ. 22210 29098

FOYRNOS_0154

Το Ζυμαράκι
Η Ματίνα Παλόγου, μέχρι να πάτε να τη βρείτε, θα έχει γεννήσει. Εγώ την πρόλαβα «στις μέρες» της, με ένα χαμόγελο-φεγγάρι πίσω από τον πάγκο, να έχει ξυπνήσει όπως κάθε μέρα τώρα από το 1998 που άνοιξε το μαγαζί της, αχάραγο, για να φτιάξει τα κέικ της, τα κουλουράκια υγείας με καβουρδισμένο αμύγδαλο, το γαλακτομπούρεκο που είναι η περηφάνια της, την πάστα φλόρα με λεμόνι ή με πορτοκάλι, τα πρέτσελ με αλάτι Ιμαλαΐων ή με γκούντα, τα υπέροχα ρολάκια με ταχίνι και σοκολάτα ή με κουβερτούρα και σουσάμι, τα αλμυρά μπουρεκάκια με τυρί κρέμα και αμύγδαλο, την τυρόπιτα ταψιού με φύλλο κανταΐφι. Όταν πρωτάνοιξε στα 20 της το μαγαζί πουλούσε μόνο το διάσημο ψωμί του Βασιλικού, αυτό που θα βρεις και σήμερα. Με το πρώτο της παιδάκι νεογέννητο αποφάσισε να σπουδάσει το θέμα «ζύμη» και πήγε σε σχολή. Έτσι τώρα, σε ένα μικρό, γυναικείο, γλυκούλι γλυκατζίδικο-φούρνο, θα βρείτε επίσης ολόφρεσκα σάντουιτς με πλούσια, αληθινά υλικά αλλά και μια μεγάλη ποικιλία από κριτσίνια, με παντζάρι, μοσχοκάρυδο, ντομάτα ή ελιά και καρότο.
Καρύδα 5, τηλ. 22210 74695

DSC_0210

Οινοπαντοπωλείο Λαγός
Ο Γιώργος και η Σοφία καταφέρνουν μέσα σε ένα μικροσκοπικό μπακαλικάκι να κρύψουν κάποια από τα πιο εκλεκτά προϊόντα της Κρήτης, της πατρίδας τους. Ξύγαλο Κρήτης, βούτυρο και τυριά του Ηλιάκη, γραβιέρα αλλά και ένα σωρό ξεχωριστά προϊόντα από όλη την Ελλάδα: κεφαλοπαρμεζάνα του Ταϋγέτου, κεφαλοτύρι Ιωαννίνων, αρσενικό Νάξου με βότανα, τυροκαυτερή ποντιακή, καλαθάκι Αρκαδίας, γίδινο τυρί για τοστ, ανθότυρο από τον Μαραθώνα, κεφαλογραβιέρα Παραμυθίας, τυροκαυτερή Ραγιάν, αλλαντικά του Μιράν και του Sarry. Δίπλα στην οσπριάδα Κρήτης, ο ελληνικός καφές του Αγκόπ, γιαούρτι από την οικογενειακή επιχείρηση, ελιές σε όλες τις ποικιλίες, ζυμαρικά. Προσωπικά συγκινήθηκα με τα μακαρόνια ΑΒΕΖ, ή αλλιώς, τη μάρκα που με μεγάλωσε.
Κριεζώτου 67, τηλ. 22210 78440

DSC_0134

Τι… μπαχάρια;
Ένα μικρό, καινούριο παντοπωλείο με εναλλακτική άποψη, που αγαπά τις υπερτροφές, τις πρωτεϊνικές μπάρες δημητριακών, τα υποκατάστατα γεύματος για όσους λατρεύουν την κορμοστασιά τους, τη χένα και τα bio απορρυπαντικά αλλά και τα όσπρια, τα βότανα και τα μπαχάρια και τον χαλβά Κυργίων.
Λυκόφρονος 6, τηλ. 22210 401379

DSC_0105

Canadian Pizza
Ο Μιχάλης είναι δασολόγος και ο Αλέξης γραφίστας με μπαμπά τυπογράφο. Πίσω από τον πάγκο, όμως, θα βρεις τον Μιχάλη να ζυμώνει τη χειροποίητη ζύμη για την πίτσα τους, που τη φτιάχνουν καναδέζικη και με αγνά υλικά. Όλες οι κλασικές γεύσεις αλλά και hot dog και πεϊνιρλί.
Περικλέους Σταύρου 15, τηλ. 22210 22192