Του Αγίου Σπυρίδωνα σήμερα 12 Δεκεμβρίου και στην Κέρκυρα τιμούν τον προστάτη Άγιο τους με φρέσκους και λαχταριστούς λουκουμάδες!

«Οι τηγανίτες τ’ Αγιού», όπως λέγονται, αποτελούν παραδοσιακό έθιμο του νησιού γι αυτή τη μέρα, που ξεκινά την παραμονή και κορυφώνεται ανήμερα της γιορτής του Αγίου Σπυρίδωνα. Σύμφωνα με την παράδοση, το έθιμο σχετίζεται με την ανάγκη του κόσμου να αντέξει την αγρυπνία δίπλα στο σκήνωμα του Αγίου και όπως φαίνεται, το καταφέρνουν με τον πιο γλυκό τρόπο. Όσο για τις ρίζες του, χάνονται βαθιά στα ενετικά χρόνια της κατοχής του νησιού, με τη συνταγή των λουκουμάδων να είναι βενετσιάνικη που υιοθετήθηκε από τους Κερκυραίους και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Kerkira-Anoigma

Πέρα από τους λουκουμάδες που ετοιμάζει η κάθε νοικοκυρά σπίτι της βέβαια, πιάνουν δουλειά και οι πολιτιστικοί σύλλογοι του νησιού, που τους ετοιμάζουν και τους μοιράζουν δωρεάν σε όποιον βρίσκεται στην Κέρκυρα αυτή τη μέρα, ενώ δε λείπουν και οι πλανόδιοι πωλητές με τα καροτσάκια τους σε διάφορες γωνιές των δρόμων.

Αν θέλετε και εσείς να φτιάξετε λουκουμάδες σήμερα, δείτε αυτή τη συνταγή για τους πιο τραγανούς λουκουμάδες ΕΔΩ.