Δεν περίμενα ποτέ ότι θα βρω στην (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) απόλυτα ισοπεδωμένη γαστρονομικά Κω ένα θαύμα σαν κι αυτό που όχι μόνο ξεχωρίζει σαν μονόφθαλμος ανάμεσα στους (γαστρονομικά) τυφλούς, αλλά δείχνει ολόφωτα πώς πρέπει να είναι τα αντίστοιχα μαγαζιά του file under: καφενείο/μεζεδοπωλείο.

Η Φανουρία Μάμμη και η κόρη της η Φανή ανέλαβαν πέρυσι το παλιό (του 1928) σπίτι της οικογένειας στο Λαγούδι στην ημιορεινή Κω, το ανακαίνισαν υποδειγματικά και έβαλαν λίγα τραπεζάκια στην υπερυψωμένη βεράντα κάτω από τη σκιά μιας μεγάλης μουσμουλιάς, ενώ στον μικροσκοπικό εσωτερικό χώρο (που αστράφτει από καθαριότητα όπως και η κουζίνα) έδωσαν έναν χαρακτήρα αστικού καφενείου. Οι δύο γυναίκες έχουν μια σπάνια στόφα τίμιου επιχειρηματία και μια συγκινητική νοικοκυροσύνη που θυμίζει Μικρασιάτισσες.

20431662_371458536606830_3156932948173610853_n

Η πρώτη ύλη αστράφτει και προέρχεται από δικά τους αράντιστα κηπευτικά, τα αυγά είναι από το κοτέτσι τους ακριβώς δίπλα από το μαγαζί, τη μυζήθρα και το ασύλληπτης νοστιμιάς κατσικίσιο τυρί τα φτιάχνουν μόνες τους, τα ζώα και το μέλι είναι δικά τους. Η Φανουρία κάνει θαύματα στην κουζίνα και είναι μεγάλη μαστόρισσα στο τηγάνι: τα τριγωνάκια με μυζήθρα είναι ντελικάτα και εντελώς αλάδωτα, τα ντολμαδάκια με άνηθο και πλιγούρι (που επίσης φτιάχνει η ίδια) είναι πιάτο υψηλής γαστρονομίας και το καβουρδιστό χοιρινό (που το έχουν φτιάξει στην αρχή της σεζόν με τον παραδοσιακό τρόπο σε μεγάλο καζάνι με φωτιά) έχει μια αφοπλιστική πληθωρική νοστιμιά. Στο τέλος αφέψημα από σάψυχο (μαντζουράνα) που συνοδεύεται με τα βουτυράτα κουλουράκια που φτιάχνει η Φανή. Υποκλίνομαι.

info
Το σπίτι της γιαγιάς, Λαγούδι, Κως, τηλ. 22420 68446