Το Φεστιβάλ Τσελεμεντέ ενώνει όλο το Αιγαίο σε ένα νησί και κλείνει την καλοκαιρινή σεζόν με τις ομορφότερες στιγμές του νησιού, όταν τα φώτα χαμηλώνουν και δεν χρειάζεται να στριμωχτείς στην κοσμοπλημμύρα, στα στενά της Απολλωνίας.

sifnos9
H ρεβιθάδα-εμπειρία στον Άγιο Ανδρέα

Για 11η χρονιά, στα κουκλίστικα -σαν κυκλαδίτικες κατοικίες- περίπτερα στην πλατεία του μαγικού Αρτεμώνα, όλη η Ελλάδα αγκαλιάστηκε σε πολλούς χορούς, μουσικές, γνωρίστηκε μέσα από τις ιδιαίτερες γεύσεις, τις παλιές συνταγές, υποδέχτηκε την Αίγυπτο και τη Ρωσία σε ένα πολυεθνικό άνοιγμα. Προβολές, workshops, ομιλίες, εκθέσεις αγγειοπλαστικής, πανηγύρια, «παιδομαγειρέματα» και μαγειρέματα, γευσιγνωσίες προϊόντων και κρασιών, επισκέψεις σε αξιοθέατα, όλα μας έκαναν να νιώσουμε πόσο μικρή και πόσο τεράστια χώρα είμαστε. Και, φυσικά, τίποτα δεν μπορεί να μας φέρει πιο κοντά όσο η γεύση ενός αμυγδαλωτού ή μια ρεβιθάδα από τον ξυλόφουρνο. Στα ενδιάμεσα, περπατήσαμε τα υπέροχα μονοπάτια που θα ανακαλύψεις στο www.sifnostrails.gr, 100 συνολικά χιλιόμετρα με απέραντη θέα στο Αιγαίο, επισκεφθήκαμε τα 18 αγγειοπλαστεία που συνεχίζουν τη μοναδική παράδοση του νησιού, ζήσαμε το πανηγύρι στο ξωκλήσι όπως γιορτάζεται καθημερινά σε πάνω από 400 εορτασμούς το χρόνο. Νησί της νοστιμιάς, που γευτήκαμε στα ταβερνάκια και στα απίστευτα άνυδρα λαχανικά του, νησί του βουνού που θα σε μαγέψει με τις χιλιάδες ξερολιθιές και τις αναβαθμίδες του.

sifnos5
Ο Νίκος Φραζέσκαρος στο “Τσικάλι” του

Η κουζίνα της Σίφνου
Θα τη δοκιμάσεις στην ιδανική της νοστιμιά στο «Χρυσό» του Αρτεμώνα (τηλ. 22840 31322), στο «Νερό κι Αλάτι» στον Πλατύ Γυαλό (τηλ. 22840 71208) μαγειρεμένη με άνυδρα μποστανικά, στο «Τσικάλι» στο Βαθύ (τηλ. 22840 71150) με κρέατα και τυριά από τη φάρμα του Νίκου Φραζέσκαρου. Για ντόπιο παϊδάκι και κρέας στη σχάρα στη χασαποταβέρνα του «Αγγελέ» στον Αρτεμώνα (τηλ. 22840……).

sifnos6
Στου Αγγελέ για ψητά της ώρας

Λίγο πιο δημιουργική θα βρεις την τοπική γεύση στο «Περιβόλι» του Αρτεμώνα (τηλ. 22840 31953) και πολύ δημιουργική στο «Omega3» στον Πλατύ Γυαλό (τηλ. 22840 72014). Σε όλα θα δοκιμάσεις ρεβιθάδα, μικρούς ρεβιθοκεφτέδες με μαντζουράνα, μαστέλο με αρνάκι στον ξυλόφουρνο μαγειρεμένο με κρασί και άνηθο, πίτες με σπιτικό φύλλο με μυζήθρα και κρεμμύδι, καππαροσαλάτα με αποξηραμένη κάππαρη που μαγειρεύεται γιαχνιστή με μπόλικο κρεμμύδι και ξίδι.

sifnos10
Στη Χερρόνησο για ψάρι

Για φρέσκο ψάρι
Στον «Καπετάν Σιφάκη» (τηλ. 22840 31070) στα γραφικά Σεράλια και στη «Χερρόνησο» (τηλ. 22840 33119) κυριολεκτικά μέσα στο νερό, όπου θα δοκιμάσεις τα παστά και καπνιστά που φτιάχνει ο Αντώνης με τα ψαράκια του οικογενειακού καϊκιού.

sifnos2
Αμυγδαλωτά με τη φλούδα του αμυγδάλου

Ένα γλυκό νησί
Αν ήταν γλυκό, η Σίφνος θα ήταν αμυγδαλωτό. Και μελόπιτα ή αλλιώς το σιφνιό ψητό cheesecake με την ντόπια μυζήθρα. Στην πιο σπιτική, χειροποίητη μορφή του, θα βρείτε το αμυγδαλωτό, στη λευκή και στην εκδοχή του με φλούδι, με κρυσταλλική και άχνη ζάχαρη και ανθόνερο στον «Θεοδώρου» στον Αρτεμώνα (τηλ. 22840 31370), που κάνει και ωραίο υποβρύχιο και χαλβαδόπιτες, και στον «Γρηγόρη» στον Αρτεμώνα (τηλ. 22840 31247) που κάνει και ωραία κουλουράκια.

sifnos1
Η μαμά Μαρία και η κόρη Σοφία Σανάκη με τα αμυγδαλωτά τους

Στο Κάτω Πετάλι, η μαμά Μαρία και η Σοφία Σανάκη κάνουν τα αμυγδαλωτά με ντόπιο αρωματικό μανταρίνι, γλυκά κουταλιού και στο κατάστημά τους θα βρεις αποξηραμένη κάππαρη και βότανα. Δημιουργικό, γαλλικό γλυκό με τα καλύτερα υλικά θα δοκιμάσεις στο «Κίτρινο Ποδήλατο» στον Αρτεμώνα (τηλ. 22840 31244).

sifnos3
Στο πρατήριο σιφνέικων τυριών στις Καμάρες

Για να πάρεις μαζί σου…
Από άνυδρα λαχανικά, μέχρι τυριά, ρεβίθια, ελαιόλαδο και όλα τα τοπικά προϊόντα θα πας στο «Stavri» στην Απολλωνία (τηλ. 22840 33093). Ντόπια τυριά έχει και η «Σπηλιά» στις Καμάρες.

Φωτογραφίες Κώστας Αγρίγιαννης