Χτισμένη στα 14 νησιά της λίμνης Mälaren, που ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες, η σουηδική πρωτεύουσα σφύζει από ζωή προσφέροντας αναρίθμητες επιλογές στον ψαγμένο επισκέπτη, που ζητά κάτι παραπάνω για τις διακοπές του. Τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο ταξιδιωτικό προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου και όχι αδίκως.

79_Drottningholm_palace
Τα πάρκα και τα επιβλητικά κτίρια κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την περιήγηση στην πόλη

Το χειμώνα θα την επισκεφτείς για να απολαύσεις τα χιονισμένα της τοπία ή ακόμα καλύτερα τα Χριστούγεννα για να γιορτάσεις παραδοσιακά με φαγητό, μουσική και άφθονο glögg, ένα υπέροχο ζεστό ποτό από πόρτο με μπαχαρικά και σταφίδες και λαχταριστά κεκάκια με σαφράν. Το καταπράσινο σκηνικό την άνοιξη είναι επίσης απολαυστικό, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες η πόλη ζωντανεύει για τα καλά με φεστιβάλ και γιορτές σε πάρκα και υπαίθριους χώρους. Διαλέγεις και παίρνεις λοιπόν!

IMG_0756
Τυπικό cafe στη Στοκχόλμη

Γνωριμία με την πόλη και την ιστορία της
Τα μεγάλα δημόσια κτίρια, παλάτια και μουσεία συμπληρώνουν ένα πλούσιο πολιτιστικά πλάνο που διηγείται την ιστορία μιας πανέμορφης πόλης που ξεπερνά τα 700 χρόνια. Αν είσαι από αυτούς που θέλουν να συνδυάζουν το καλό φαγητό με την κουλτούρα, σίγουρα θα κάνεις μια περιήγηση στην «πόλη ανάμεσα στις γέφυρες», όπως παλαιότερα ονομαζόταν η γραφική παλιά πόλη Gamla Stan. Ο περίπατος στα δαιδαλώδη μεσαιωνικά σοκάκια, ανάμεσα στα ξεθωριασμένα μουσταρδί σπίτια και τις όμορφες πλατείες με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, είναι σίγουρα μια χαλαρωτική εμπειρία, ενώ στη συνέχεια θα κατευθυνθείς προς την κεντρική πλατεία Stortorget, στο κέντρο της πόλης, για να καταλήξεις στις δύο βασικότερες τουριστικές ατραξιόν, το μπαρόκ επταόροφο βασιλικό ανάκτορο Kungliga Slottet και το βασιλικό εκκλησάκι Storkyrkan, όπου παντρεύτηκαν η πριγκίπισσα Βιτωρία με τον Daniel Westling τον Ιούνιο του 2010.

IMG_0791
Το επιβλητικό Saluhall που στεγάζει την αγορά τροφίμων Östermalms Saluhal

Η πόλη σήμερα έχει περίπου 3000 κατοίκους, οπότε σφύζει από ζωή με ατμοσφαιρικά café, εστατόρια, τουριστικά μαγαζάκια, γκαλερί και μουσεία, όπως το Μουσείο Nobel, το ταχυδρομικό μουσείο, αλλά και το Εθνικό Νομισματικό Μουσείο. Μην παραλείψεις ωστόσο να ξεναγηθείς στο Storkyrkan, τον παλαιότερο καθεδρικό ναό -σημείο αναφοράς στην πόλη με το φημισμένο γλυπτό του Αγ. Γεωργίου και του δράκου. Στη Βασιλική όπερα ή αλλιώς Kungliga Operan οι παράστασεις είναι εμπειρία, μπορείς όμως να τη γνωρίσεις και απλά συμμετέχοντας σε κάποια οργανωμένη ξενάγηση. Αν ωστόσο προτιμάς μια χαλαρή περιήγηση σε ένα χώρο που τα έχει όλα, θα κατευθυνθείς προς το νησί Djurgarden για να επισκεφτείς το Skansen, το πρώτο open-air μουσείο, που λειτουργεί από το 1891 και δημιουργήθηκε για να κρατήσει ζωντανές τις παραδόσεις της χώρας. Το Skansen διαθέτει ακόμα και ζωολογικό κήπο όπου θα βρεις σχεδόν όλα τα ζώα της Σκανδιναβίας.

IMG_0798
Παραδοσιακό χρώμα στο Östermalms Saluhal

Τι να αγοράσετε και τι να δοκιμάσετε
Δοκίμασε τη γνωστή σε όλους Absolut βότκα στον τόπο παραγωγής της, αλλά και το Akvavit, ποτό με πολύ ιδιαίτερη γεύση που παρασκευάζεται από την απόσταξη πατάτας ή σιτηρών και αρωματίζεται με διάφορα μυρωδικά, χάρη στα οποία θεωρείται εξαιρετικό χωνευτικό. Αν από την άλλη, αγαπάς την μπίρα, πολύ καλές είναι οι ντόπιες Jämtland, Nynäshamn και Nils Oscar. Αντί για τα κλασικά πατατάκια, θα τις συνοδεύσεις με παραδοσιακά τσιπς από κρέας καπνιστού ταράνδου, που μάλιστα στη βόρεια Σουηδία συνηθίζουν να βουτούν στο μαύρο γαλλικό καφέ τους. Για αυθεντικά σκανδιναβικά προϊόντα ντελικατέσεν (από μαρινάτο σολομό και καπνιστό κρέας τάρανδου μέχρι στρείδια και φασιανό), κάνε μια βόλτα μέχρι την πολύβουη αγορά τροφίμων Östermalms Saluhalπου δεσπόζει καταμεσής της πλατείας Ostermalm και στεγάζεται σε επιβλητικό κτίριο του 1885.Το κτίριο θα παραμείνει κλειστό μέχρι το 2017 λόγω ανακαίνισης, όμως στην πλατεία έχει ήδη στηθεί νέα προσωρινή αγορά.

IMG_0712
Λαχταριστά γλυκά σε έναν από τους λιγοστούς φούρνους της πόλης

Όταν βρεθείς σε κάποιο από τα cafe ή ζαχαροπλαστεία της πόλης, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τα περίφημα kanelbullar, που είναι πεντανόστιμα μαλακά ρολά με ζάχαρη και κανέλα, τα mazariner δηλαδή μικρά ταρτάκια με γλυκιά ζύμη, γέμιση αμυγδαλόπαστας και επικάλυψη γλάσου και τα chokladbollar, δηλαδή μπάλες που μοιάζουν με τρουφάκια αλλά είναι καλυμμένες με ινδοκάρυδο. Από τα παραδοσιακά σουηδικά πιάτα ξεχωρίζουν τα μοσχαρίσια κεφτεδάκια τους, γνωστά ως kottbullar, καθώς και το νοστιμότατο pyttipanna, το οποίο φτιάχνεται από πατάτες, καρότα, κολοκυθάκια και λουκάνικα σε κυβάκια, σοταρισμένα σε βούτυρο, τα οποία σερβίρονται με ένα αβγό μάτι.

Για φαγητό, καφέ και ποτό
Η Στοκχόλμη είναι πόλη με πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, οπότε εδώ θα βρεις δεκάδες εστιατόρια από ελληνικά, ινδικά, κινέζικα και πάει λέγοντας. Ωστόσο μην σου κάνει εντύπωση αν στο εστιατόριο που θα καθίσεις σερβίρουν κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα αγκαζέ με μιλφέιγ από λαγό και σάλτσα μουστάρδας: οι επιλογές είναι αναρίθμητες, ενώ η εμπνευσμένη από τις νέες τάσεις γενιά των σεφ προτείνει δροσερές ιδέες που ισορροπούν άψογα με τη σκανδιναβική παράδοση. Η επίσκεψή σου, λοιπόν, δεν θα είναι ολοκληρωμένη αν δεν τα δοκιμάσεις όλα: από τα βραβευμένα με αστέρια Michelin εστιατόρια μέχρι τα υπαίθρια café που σερβίρουν ελαφρύ φαγητό και τα πιο μικρά, συνοικιακά μαγαζιά, με ζεστή ατμόσφαιρα και φιλικό σέρβις.

ROSENDAL-GARDEN
Για καφέ και προϊόντα «βιοδυναμικής» καλλιέργειας στο Rosendal Garden

Στο Ν.Κ, το μεγαλύτερο και πιο μεγαλοπρεπές εμπορικό κέντρο της πόλης, θα πιεις πολύ καλό καφέ συνοδεία φρεσκότατων κρουασάν και canelbullar. Αν ωστόσο προτιμάς να πάρεις το πρωινό σου εκεί όπου έχουν γευματίσει οι κάτοχοι του βραβείου Nobel με θέα το λιμάνι και την αρχοντική Gamla Stan, θα προτιμήσεις το Cadier Bar του ξενοδοχείου Grand Hôtel. Για πρωινό, καφέ ή ένα ελαφρύ γεύμα αποκλειστικά με αγνά, βιολογικά προϊόντα με φόντο τη φύση, θα επισκεφτείς το όμορφο café του παραδεισένιου κήπου Rosendal Garden στην καταπράσινη νήσο Djurgarden. Εδώ θα γευτείς σπιτικά σάντουιτς, κέικ και μπισκότα ψημένα σε ξυλόφουρνο, ενώ πιο μετά θα κάνεις και μια βόλτα για να αγοράσεις ολόφρεσκα φρούτα και λαχανικά «βιοδυναμικής» καλλιέργειας. Από τα ομορφότερα café της πόλης είναι και το Café Blom, του Μοντέρνου Μουσείου με εκπληκτική θέα στο κανάλι. Ιδανικό για πρωινό με υπέροχο καφέ και λαχταριστά γλυκά, αλλά και για ελαφριά γεύματα με σαλάτα, τάρτες ή σούπα.

opera
Ατμόσφαιρα, υψηλή γαστρονομία και αισθητική στη Στοκχόλμη πάνε πακέτο

Όταν βρεθείς στην παλιά πόλη δύσκολα θα πιστέψεις ότι κάποτε θεωρούνταν η «φτωχογειτονιά» της Στοκχόλμης, πόσο μάλλον όταν επισκεφτείς το ιστορικό εστιατόριο Den Gyldene Freden, που λειτουργεί από το 1722 προσφέροντας παραδοσιακή σκανδιναβική κουζίνα σε έναν εντυπωσιακό και προσεγμένο χώρο. Ένας ακόμη γαστρονομικός σταθμός στη σουηδική πρωτεύουσα για τους λάτρεις των εκλεπτυσμένων γεύσεων είναι το διάσημο Operakällaren, που στεγάζεται στο επιβλητικό Operahuset (το αντίστοιχο Μέγαρο Μουσικής της Στοκχόλμης) με εξαιρετική κουζίνα, αντιπροσωπευτική του σύγχρονου γαστρονομικού ρεύματος της χώρας. Από τις δημιουργίες του σεφ Stefano Catenacci, που πρέπει να δοκιμάσεις, το φιλέτο μπακαλιάρου με μπισκ γαρίδας, το γεμιστό ορτύκι με λάχανο, κρέμα φουντουκιού και σάλτσα μαδέρα, καθώς και τα χοιρινά μάγουλα μπρεζέ, σελινόριζα και ζωμό pata negra.

Gondolen
Φαγητό στα 36 μέτρα στο εστιατόριο Gondolen

Για καλό φαγητό (αλλά και ποτό) και πανοραμική θέα της πόλης, θα πας επίσης στο Gondolen του γνωστού σουηδού σεφ Erik Lallerstedt. Στο εν λόγω εστιατόριο, που «αιωρείται» από τη γέφυρα, που ενώνει τα νησιά Gamla Stan και Södermalm, σε ύψος 36 μέτρων απολαμβάνεις γεύσεις που φλερτάρουν με τη γαλλική κουζίνα διατηρώντας όμως τη σουηδική ταυτότητα του καταλόγου.

riche_02
Το ντιζαϊνάτο  Riche 

Στο νεομοντέρνο εστιατόριο Riche κοντά στο λιμάνι θα πας το μεσημέρι για ένα διάλειμμα από τα ψώνια ή το Σαββατοκύριακο και θα δοκιμάσεις το πιο «μοδάτο» hamburger της πόλης που είναι και ιδιαίτερα αγαπητό στις κυρίες που προσέχουν τη σιλουέτα τους. Ψωμί του τοστ ελαφρά ψημένο στο γκριλ, λαχταριστό μπιφτέκι χωρίς πολλά μπαχαρικά και μια σος εθιστική. Τόσο απλά. Στην οδό Drottninggatan θα βρεις το Grill, ένα μοντέρνο εστιατόριο με πιάτα που ετοιμάζονται μόνο στο γκριλ με πέντε διαφορετικές τεχνικές μπάρμπεκιου. Στα highlights τα θαυμάσια οστρακοειδή τους.

o-MAGNUS-NILSSON
Ο σεφ  του FävikenMagnus Nilsson με την εμβληματική προβιά των 100 ετών 

Τέλος, αξίζει να φτάσεις μέχρι τις ερημιές της βόρειας Σουηδίας για να γευματίσεις στο 25ο καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο, το περίφημο Fäviken. Εδώ η βαθιά φυσιολατρική σκανδιναβική κουζίνα έχει την τιμητική της, με τον σεφ Magnus Nilsson να προσφέρει σε ένα χώρο μόλις 16 θέσεων φινετσάτες και ρουστικάνικες γεύσεις πολλών αστέρων!

Ekstedt
Στο Ekstedt όλα τα πιάτα ετοιμάζονται στη φωτιά 

Το γεύμα στο Ekstedt είναι σίγουρα κάτι διαφορετικό που πρέπει να δοκιμάσεις, αφού ο κατάλογος του εν λόγω εστιατορίου στηρίζεται σε ένα πολύ ενδιαφέρον concept όπου ο βραβευμένος σεφ Nicklas Ekstedt ετοιμάζει ευφάνταστα πιάτα και επιδόρπια χρησιμοποιώντας μόνο φωτιά, όχι ηλεκτρική ενέργεια.

IMG_0779
Για βότκα στον πάγο στο  Icebar By Icehotel Stockholm

Μην παραλείψεις να επισκεφθείς επίσης το πρώτο μπαρ από πάγο στον κόσμο, δηλαδή το Icebar By Icehotel Stockholm, στο Nordic Sea Hotel. Είναι «χτισμένο» αποκλειστικά με νερό από τον ποταμό Torneälv της Λαπωνίας και φιλοξενεί μόνο 30 άτομα τη φορά. Η θερμοκρασία μέσα στο μπαρ διατηρείται στους -5°C, γι’ αυτό στο συγκεκριμένο μπαρ δεν μπορείς να μείνεις πάνω από 45 λεπτά.

Φωτογραφίες
Αρχείο Olive magazine
Magnus Nilson: Jason Lowe
Ekstedt: http://ekstedt.nu/
Gondolen: http://www.eriks.se/
Operakällaren: http://www.operakallaren.se/