Έχουμε ακούσει και εάν έχουμε ακούσει για ανακύκλωση: Από επανχαρησιμοποιήσιμες πλαστικές σακούλες τροφίμων, μέχρι μπαγιάτικα ψωμιά-λαμπατέρ και βαζάκια-φωτιστικά. Το μεσογειακό vegan όμως εστιατόριο, XYST, στη Νέα Υόρκη πήγε το όλο concept ένα βήμα παρακάτω, αξιοποιώντας τις άχρηστες κομμένες φλούδες από τα λαχανικά και μεταμορφώνοντάς τες σε ευφάνταστα κοκτέιλ.

12311300_10207757964965053_8459277475505672784_n

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή ιδέα της βραβευμένης bartender, Meaghan Dorman, η οποία αποφάσισε να κάνει τη βιωσιμότητά προτεραιότητά της. Τα κοκτέιλ της είναι φτιαγμένα από υπολείμματα τροφών που υπό άλλες συνθήκες θα πήγαιναν για πέταμα. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για φλούδες 100% βιολογικών λαχανικών, που τώρα βρίσκουν πλέον άλλη χρήση, αυτή του αρωματισμού των ποτών. “Έτσι μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι θα χρησιμοποιούμε όλα τα υλικά όσο περισσότερο μπορούμε”, δηλώνει η ίδια.

cocktail

Τα ποτά της αγκαλιάζουν την ιδέα της “δεύτερης χρήσης”. “Ας δούμε τι έχει απομείνει, και να το μετατρέψουμε σε σιρόπι, γαρνίρισμα, χυμό κλπ.”, εξηγεί η Dorman. Για παράδειγμα, για να φτιάξει το κοκτέιλ Reverse Monarch, χρησιμοποιεί φλούδες από αγγούρι που η κουζίνα υπό άλλες συνθήκες θα πετούσε. Τις αναμιγνύει με αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη και τα αφήνει για μια ολόκληρη νύχτα να μαριναριστούν. Την επομένη, τις βάζει στο μπλέντερ μαζί με ξίδι και στη συνέχεια προσθέτει τζιν και βερμούτ. Το κοκτέιλ της που ακούει στο όνομα Vineyard Sun από την άλλη, δίνει ζωή στα ήδη χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού. Ξαναφτιάχνει με αυτά τσάι και ύστερα προσθέτει λικέρ ροδάκινο, λευκό κρασί και χυμό σταφυλιού. Για άλλα πάλι χρησιμοποιεί χυμό από φρούτα τα οποία ήταν πολύ “άσχημα” για να σερβιριστούν στα πιάτα των πελατών, αλλά απίστευτα νόστιμα για να πάνε στράφι.

Πρόκειται πραγματικά για μια ιδιαίτερη, πρωτότυπη και άκρως οικολογική ιδέα, η οποία μπαίνει επάξια στη λίστα με εκείνες που μπορούν να βοηθήσουν τον πλανήτη μας και να μειώσουν την ποσότητα των τροφίμων που καταλήγουν άδικα στα σκουπίδια.