Αποκλείεται να μη συμφωνείς πως δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα λαχταριστό, ζουμερό σουβλάκι με τραγανό γύρο, φρεσκοψημένες πατατούλες, φρέσκια ντομάτα και σκορδάτο τζατζίκι…Και είμαστε βέβαιοι πως έχεις αναρωτηθεί πώς ζουν στον υπόλοιπο πλανήτη χωρίς αυτή την αλμυρή λιχουδιά… Ε, η αλήθεια είναι πως έχουν κι αυτοί τα δικά τους “βρώμικα”, οπότε δεν στερούνται αυτή την απόλαυση! Πάμε να τα δούμε;

pretzel-street-food

Γερμανία: Pretzel
Όπως στην Αθήνα θα βρεις σε κάθε γωνιά και από έναν πλανόδιο πωλητή με κουλούρια, έτσι και στην Γερμανία θα βρεις τα γνωστά πρέτζελ που στην παραδοσιακή τους μορφή είναι πασπαλισμένα με χοντρό αλάτι, ενώ σε πιο μοντέρνες εκδοχές μπορεί κανείς να τα βρει με σουσάμι ή ακόμη και σοκολάτα.

patates-tiganites

Βέλγιο: Τηγανητές πατάτες
Αν πας στο Βέλγιο και ρωτήσεις ποιο είναι το παραδοσιακό φαγητό (πέρα από τις γνωστές βάφλες) πολύ πιθανόν να σου πουν-προς έκπληξή σου-πατάτες(κυριολεκτικά)! Το αγαπημένο street food των Βέλγων είναι οι τραγανές τηγανητές πατάτες, οι οποίες σερβίρονται σε χάρτινο χωνί συνοδευόμενες από μια μεγάλη γκάμα σως, όπως μαγιονέζα, ταρτάρ, κάρι και κέτσαπ. Βάζουμε στοίχημα πως ύστερα από μισή μερίδα, θα αρχίσεις να νιώθεις τις αρτηρίες σου να “βουλώνουν” επικίνδυνα!

lisavona-(2)

Πορτογαλία: Pastel de Belém
Το λαχταριστό αυτό ταρτάκι είναι ένα από τα πιο ξακουστά σνακ της χώρας και είναι φτιαγμένο από φύλλο σφολιάτας, πλούσια κρέμα και κανέλα. Η καλύτερη μάλιστα pastel de Belém λέγεται ότι βρίσκεται στην Antigua Confeitaria de Belém στη Λισαβόνα όπου πωλούνται καθημερινά πάνω από 19.000 τάρτες!

mydia

Ιρλανδία: Μύδια
Μπορεί εσύ να τρως μύδια σε καλά εστιατόρια ή ψαροταβέρνες, όμως στην Ιρλανδία αποτελούν κλασσική νοστιμιά, η οποία πωλείται συνήθως στον δρόμο. Σερβίρονται αχνιστά με βούτυρο και τρίμματα ψωμιού και είναι από τα αγαπημένα φαγητά της χώρας.

durum-sttreet-food

Τουρκία: Durum
Μοιάζει με το δικό μας σουβλάκι, αλλά- όχι να το παινευτούμε- δεν είναι σε καμία περίπτωση καλύτερο! Θα το βρεις σε όλους τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και αποτελείται από πίτα από σκληρό σιτάρι γεμισμένη με αρνάκι, κοτόπουλο ή αρνίσιο κεμπάπ με καρυκεύματα και γαρνίρεται με κρεμμύδια, ντομάτες και μαϊντανό.

krepes

Γαλλία: Κρέπες
Όπου και να στρέψεις το βλέμμα σου στην πανέμορφη πόλη του Παρισιού θα δεις μαγαζάκια που πουλούν κρέπες. Το νόστιμο, χαρακτηριστικό αυτό πιάτο φτιάχνεται φρέσκο μπροστά στα μάτια σου και είναι πραγματικά αδύνατο να αντισταθείς με τις ευωδιές να γαργαλούν την μύτη σου! Μπορείς να βρεις αλμυρές κρέπες με ζαμπόν, τυρί, μπέικον, κρέμα τυριού και πιπεριές, αλλά και γλυκές με πραλίνα φουντουκιού, σοκολάτα, μπισκότα, φράουλες, μπανάνες και κάθε λογής τρούφες και γκοφρέτες. Όποιος έχει ζήσει βέβαια στο Παρίσι ξέρει πολύ καλά πως οι καλύτερες κρέπες είναι οι γλυκές και τις πιο αυθεντικές και νόστιμες τις βρίσκεις στους μικρούς πωλητές στην άκρη του δρόμου ή στις αγορές και όχι στα μεγάλα μαγαζιά και τις καφετέριες.

cheesesteak-street-food

ΗΠΑ: Cheesesteak
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Αμερικάνοι ξέρουν από “καλό”, λιπαρό, ανθυγιεινό, παχυντικό φαγητό. Αυτό αποδεικνύεται και από την αγαπημένη τους επιλογή όσον αφορά το φαγητό του δρόμου, αφού από τα πιο δημοφιλή στην πολιτεία της Φιλαδέλφεια είναι το cheesesteak, δηλαδή μαλακό ψωμάκι με λεπτοκομμένες φέτες μοσχαριού και λιωμένο τυρί προβολόνε, το οποίο σερβίρεται με τηγανητά κρεμμύδια, μανιτάρια και μπόλικο πιπέρι.

churos

Ισπανία: Churros
Κατά την άποψή μας, τα churros είναι με διαφορά ένα από τα πιο νόστιμα street food της Ευρώπης. Πρόκειται για λουκουμάδες, οι οποίοι όμως είναι πιο τραγανοί από τους δικούς μας χάρη στο μακρόστενό τους σχήμα. Η πιο παραδοσιακή τους εκδοχή τα θέλει πασπαλισμένα με ένα μείγμα από ζάχαρη και κανέλα, ενώ η πιο μοντέρνα με συνοδεία παχύρρευστης σοκολάτας ή πραλίνας φουντουκιού.

finlandia

Φιλανδία: Karjalanpiirakka
Θυμίζει πεϊνιρλί, αλλά η ζύμη του είναι πιο λεπτή και έχει γέμιση από ρύζι, καρότο ή πατάτα. Αλείφεται με μια γερή δόση από βούτυρο και αυγό και ψήνεται στον φούρνο μέχρι η ζύμη να γίνει τραγανή και λαχταριστή.

bosna-street-food

Αυστρία: Bosna
Πρόκειται για ένα ζουμερό Bratwurst λουκάνικο συνοδευόμενο από κρεμμύδια και ένα μείγμα από σκόνη κάρυ και μουστάρδα ή κέτσαπ, “κλεισμένο” ανάμεσα σε δύο μυρωδάτα ψωμάκια.

Αλλά επειδή ξέρουμε ότι οι πιθανότητες να γυρίσεις όλον τον κόσμο για να δοκιμάσεις όλα αυτά είναι μικρές, κάνε μια βόλτα στην Αθήνα και θα βρεις μαγαζιά που φτιάχνουν όχι μόνο τα παραπάνω, αλλά και ακόμη περισσότερα.

Δες επίσης:
Τα καλύτερα street food -και πολυεθνικά- στέκια της Αθήνας