Η χώρα του τανγκό, του ποδοσφαίρου και των καλών ψητών είναι ένας ονειρεμένος προορισμός για κάθε ταξιδιώτη, με την πλούσια μορφολογία της να δίνει αμέτρητες επιλογές που καλύπτουν κάθε γούστο, όποια εποχή του χρόνου κι αν αποφασίσετε να την επισκεφθείτε.

Η Αργεντινή είναι η δεύτερη σε έκταση χώρα της Λατινικής Αμερικής μετά τη Βραζιλία και εκτείνεται μεταξύ των Άνδεων και του νότιου Ατλαντικού Ωκεανού. Διαθέτει μαγευτικά φυσικά τοπία, τα οποία σε συνδυασμό με την πλούσια γαστρονομικής της κουλτούρα θα σας κλέψουν την καρδιά, ενώ και οι απίστευτα φιλόξενοι κάτοικοι της χώρας θα φροντίσουν το ταξίδι να σας μείνει αξέχαστο.

argentina9

Μπουένος Άιρες
Κάθε ταξίδι στην Αργεντινή ξεκινάει μοιραία από τον πιο διάσημο ταξιδιωτικό προορισμός της, το Μπουένος Άιρες, την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλης της χώρας, που βρίσκεται στα ανατολικά. Η πόλη είναι έντονα επηρεασμένη από τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και γι αυτό αναφέρεται συχνά και ως “Παρίσι της Νοτίου Αμερικής”. Βέβαια, το όνομα σημαίνει στην πραγματικότητα “Καλοί Άνεμοι” -πολύ ταιριαστό για ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του Ατλαντικού. Η καρδιά της πόλης χτυπά στην Plaza de Mayo (Πλατεία του Μαΐου) με το μνημείο Piramide de Mayo, τον ξεχωριστό Μητροπολιτικό Καθεδρικό ναό (Metropolitan Cathedral) και το Προεδρικό Μέγαρο Casa Rosada στα ανατολικά -εκεί από όπου η Εβίτα Περόν χαιρετούσε το πλήθος.

argentina

argentina-1

Το πιο πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο της πόλης δεν είναι άλλο από τον Οβελίσκο, ενώ αξίζει να επισκεφθείτε το περίφημο Teatro Colon και να κάνετε μία βόλτα στη συνοικία San Telmo με τα πλακόστρωτα, τα παλιά αρχοντικά, τις γκαλερί και τη μεγάλη υπαίθρια αγορά. Τα πιο γνωστά εμπορικά καταστήματα, αλλά και πολλά εστιατόρια και cafes βρίσκετε στην αριστοκρατική συνοικία Recoleta με το νεκροταφείο της, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, να είναι επίσης ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του Μπουένος Άιρες. Όσοι αγαπούν τις επισκέψεις στα μουσεία, αξίζει να βάλουν στο πρόγραμμα τους το Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires (ΜΑLBA) με έργα λατινοαμερικάνων καλλιτεχνών, καθώς και το Εθνικό Μουσείο Καλών Τεχνών (Museo Nacional de Bellas Artes Buenos – MNBA). Στα συν του Μπουένος Άιρες τα καλά εστιατόρια, όπου θα γευτείτε την αργεντίνικη κουζίνα σε όλο της το μεγαλείο αλλά και η έντονη νυχτερινή ζωή.

Road trip στην Αργεντινή

argentina6

* Αφήνοντας πίσω το Μπουένος Άιρες, το ταξίδι στην ενδοχώρα ξεκινάει από το Ροσάριο, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αργεντινής, δίπλα στον ποταμό Παρανά, όπου αξίζει να δείτε το Μνημείο της Σημαίας (Monumento Histórico Nacional a la Bandera). Το Ροσάριο, όπως και το Μπουένος Άιρες, δεν αφήνει παραπονεμένο όποιον αναζητά έντονη νυχτερινή ζωή.

argentina-10

* Η Κόρδοβα πάλι, μπορεί να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αργεντινής, ωστόσο είναι ιδανική για τους φυσιολάτρες, καθώς περιβάλλεται από λόφους, που προσφέρονται για ποδηλασία, αναρρίχηση και ιππασία. Θεωρείται τεχνολογικό κέντρο της Αργεντινής και έχει διατηρήσει πολλά κτίρια της ισπανικής αποικιοκρατίας, ενώ το Ιησουίτικο Συγκρότημα έχει αναγνωριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.

* Στα δυτικά, στις πλαγιές των Άνδεων βρίσκετε την Μεντόσα, τον τέταρτο μεγαλύτερο οικισμό της χώρας και το μέρος που πρέπει να επισκεφθεί κάθε οινόφιλος, καθώς εκεί γίνεται η μεγαλύτερη παραγωγή κρασιού της Αργεντινής, με κυρίαρχη ποικιλία το Malbec. Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο από το να απολαμβάνετε το κρασί σας με θέα τον επιβλητικό όγκο των Άνδεων;

argentina3

* Και αφού γνωρίσατε τα μεγάλα αστικά κέντρα, σειρά έχει να δείτε τις πιο “άγριες” ομορφιές της Αργεντινής. Στο Puerto Madryn στην Παταγονία μπορείτε να κάνετε βόλτα με σκάφος για να δείτε φάλαινες.

argentina2

* Δυτικά, στις πόλεις Bariloche και San Martín de los Andes, καθώς και στο χωριό Villa La Angostura θα σας μαγέψει το φυσικό τοποίο με τις λίμνες και το καραπράσινο περιβάλλον. Και στα τρία μπορείτε να κάνετε camping, ποδηλασία και πεζοπορία το καλοκαίρι και σκι και snowboard τον χειμώνα.

argentina8

* Νοτιότερα πάλι, αξίζει να επισκεφθείτε την πόλη El Calafate, μόνο και μόνο για να δείτε από κοντά τον παγετώνα Perito Moreno. Στην “μύτη” της Αργεντινής στον Νότο, βρίσκεται η Ουσουάια, η νοτιότερη πόλη του κόσμου.

argentina7

* Επιστρέφοντας στα κεντρικά της χώρας, αξίζει να περάσετε και από τις πολύ όμορφες πόλεις San Rafael (στην επαρχία της Μεντόζα) και Merlo (στην επαρχία San Luis). Λίγο πιο βόρεια δε, η Αργεντινή κρύβει έναν εκπληκτικό θησαυρό ή αλλιώς ένα τοπίο από άλλο πλανήτη, μιας και εκεί είναι το Ischigualasto Provincial Park, γνωστό και ως Valle de la Luna (κοιλάδα του φεγγαριού), που θυμίζει σεληνιακό τοπίο.

srgentina4

* Στα βορειοδυτικά της χώρας, στην επαρχία Jujuy θα θαυμάσετε το απίστευτο χρωματιστό βουνό, ενώ στα βορειοανατολικά το σκηνικό αλλάζει τελείως, με τους μαγευτικούς καταρράκτες Iguacu, στο μέσο ενός τροπικού δάσους.

argentina5

* Τέλος, σημειώνεται ότι η Αργεντινή δεν είναι διάσημη για τις παραλίες της, με τα νερά να μην είναι ιδιαιτέρως ζεστά λόγω της εγγύτητας στην Ανταρκτική. Στην πολιτεία του Μπουένος Άιρες, μπορείτε να κολυμπήσετε στις παραλίες στην Villa Gesell, την Pinamar και την Mar del Plata.

Extra tip: Αν ταξιδέψετε μέχρι την Αργεντινή, αξίζει να πάτε και στις Νήσους Φώκλαντ (ή Μαλβίνας κατά τους Αργεντίνους), το μήλο της Έριδος μεταξύ Αργεντινής και Βρετανίας.