Η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας είναι μια ζωντανή, νεανική, πόλη, γεμάτη χρώμα και μουσική, κατάλληλη να την επισκεφτείς όλες τις εποχές του χρόνου.

lisbon

park-in-Lisbon

Απλωμένη πάνω σε 7 λόφους κατά μήκος του ποταμού Τάγου, η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας έχει όλο το πακέτο για ονειρικές διακοπές: επιβλητική αρχιτεκτονική, καθεδρικούς ναούς και αξιοθέατα που σίγουρα δεν θα αφήσουν ασυγκίνητο κανέναν επισκέπτη. Κοντά στα παραπάνω πρόσθεσε και τα μεγαλοπρεπή μοναστήρια, τα γραφικά μουσεία και τα στενά σοκάκια, που περνούν ανάμεσα από σπίτια βαμμένα σε διάφορα παστέλ χρώματα και σε καλούν για αμέτρητες περιπλανήσεις. Η Λισαβόνα ξεχωρίζει, όμως και για τον απίστευτο συνδυασμό μακραίωνης ιστορίας και νεανικού πνεύματος, που εκφράζεται μέσα από σύγχρονα μουσεία, trendy εστιατόρια και πολλά nightclubs δίπλα σε ιστορικά κάστρα και μνημεία.

custard-tart_39000514

Μην ξεχνάς βέβαια και τη φοβερή κουζίνα με τις θελκτικές τάρτες και τις περίφημες σούπες. Είναι αλήθεια, πως η πορτογαλική πρωτεύουσα είναι έρωτας με την πρώτη μπουκιά! Είτε επιλέξεις να εξερευνήσεις την πόλη και τις γύρω περιοχές, είτε απλά θέλεις να απολαύσεις στιγμές χαλάρωσης που περιλαμβάνουν πολλές στάσεις για καφεδάκι και φαγητό σε νόστιμα μέρη, η Λισαβόνα είναι ένα μέρος που αξίζει να βάλεις στις επιλογές σου.

Lisbon-fortress-of-Saint-George-view

Γνωρίζοντας τις όμορφες συνοικίες της Λισαβόνας
Η γνωριμία σου με την πόλη ξεκινάει από το κέντρο της και τη συνοικία Bairro Alto, όπου βρίσκεις φοβερά εμπορικά μαγαζιά, δεκάδες εστιατόρια και μπαρ με μουσικές jazz, reggae αλλά και fado (την τοπική μουσική) να γεμίζουν τον αέρα. Στα διάσπαρτα nightclubs θα διασκεδάσεις μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και λίγο αργότερα μέσα στη μέρα, θα βρεθείς να απολαμβάνεις ένα λαχταριστό ταρτάκι παρέα με καφέ (εδώ λέγεται bica) σε πλατείες ή καταπράσινα πάρκα. Στην κομψή συνοικία Chiado πάλι, βρίσκεις εξαιρετικά μέρη για να κάνεις τις αγορές σου.

jeronimos-monastery

Στην πιο παλιά συνοικία της πόλης, την Αλφάμα, βιώνεις την απόλυτη εμπειρία με μια επίσκεψη στο κάστρο του Αγίου Γεωργίου (Castelo de São Jorge) και τον επιβλητικό καθεδρικό ναό -και τα δύο από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Λισαβόνας-, ενώ στα μικροσκοπικά εστιατόρια της, γευματίζεις υπό τους ήχους τοπικής μουσικής.

tram_lisbon

Βόλτα με τραμ
Δε γίνεται να πας στη Λισαβόνα και να μην επιδιώξεις μια βόλτα με τα μικρά, κίτρινα τραμ που σε γλυτώνουν από το περπάτημα στις ανηφόρες και σου δείχνουν πολλές γωνιές της πόλης που αξίζει να ανακαλύψεις. Διασημότερο όλων, το τραμ 28 που στη διαδρομή του περιλαμβάνονται οι ομορφότερες περιοχές της πόλης από το κέντρο ως την Αλφάμα.

monument-of-discoveries

Τα must see
Πέρα από το κάστρο του Αγίου Γεωργίου και τον Καθεδρικό Ναό της Λισαβόνας μην παραλείψεις να δεις:
* Το ύψους 52 μέτρων Μνημείο των Ανακαλύψεων (Padrão dos Descobrimentos), που ανεγέρθηκε προς τιμήν των Πορτογάλων θαλασσοπόρων.
* Τους καταπράσινους κήπους του Εδουάρδου VII βόρεια της λεωφόρου da Libertate και της πλατείας Marquês de Pombal.

Belem-Tower

praca_do_commercio

* Τον πύργο Belém στον πύργο St. Vincent, εκεί που ο ποταμός Τάγος συναντά τον Ατλαντικό και η θέα σου κόβει την ανάσα.
* Το εκπληκτικό, γοτθικού ρυθμού μοναστήρι Jerónimos, όπου φιλοξενούνται οι τάφοι του Vasco da Gama και του Fernando Pessoa.
* Τον σιδερένιο ανελκυστήρα Santa Justa.
* Την πλατεία Εμπορίου (praça do comércio) με το άγαλμα του βασιλιά Jose I και την εντυπωσιακή αψίδα Rua Augusta.

Λίγο έξω από την πόλη
Αν έχεις χρόνο στη διάθεση σου αξίζει να μην περιοριστείς μόνο στην πόλη, αλλά να βγεις και λίγο παραέξω. Ένα roadtrip θα σε φέρει σε παραδοσιακά ψαροχώρια και κοσμοπολίτικα παραλιακά θέρετρα. Το καλοκαίρι οι παραλίες μονοπωλούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, αλλά και το φθινόπωρο προσφέρεται για ρομαντικούς περιπάτους. Σε πολύ κοντινή απόσταση συναντάς και την παραμυθένια πόλη Σίντρα.

sintra

Το μαγευτικό σκηνικό της περιλαμβάνει άψογα συντηρημένα κάστρα και παλάτια και δεν απορείς καθόλου που η UNESCO την έχει ανακηρύξει περιοχή Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Αν πας στη Σίντρα φρόντισε να επισκεφτείς το Palácio Nacional de Sintra στην καρδιά της πόλης, το πολύχρωμο Palácio Nacional da Pena στην κορυφή ενός απόκρημνου λόφου, το Castelo dos Mouros, που προσεγγίζεις περνώντας μέσα από την οργιώδη βλάστηση του Pena και τέλος το ιδιαίτερο Palácio de Monserrate με τον υπέροχο βοτανικό κήπο.

lisbon-restau

8 νόστιμα στέκια της Λισαβόνας
O José Avillez είναι ένας από τους πιο διάσημους σεφ της Πορτογαλίας και όχι τυχαία αφού τα πιάτα του έχουν φέρει επανάσταση στη γαστρονομική σκηνή της χώρας. Μάλιστα ένα από τα εστιατόρια του, το Belcanto, έχει κερδίσει 2 αστέρια Michelin.

mini-bar

Εκεί επιλέγεις ανάμεσα σε 2 menu degustation, το ένα με πορτογαλικά πιάτα και το άλλο με διεθνείς επιρροές. Για κάτι πιο προσιτό βέβαια, μπορείς να επιλέξεις και το gourmet bar του Avillez, το Mini Bar ή το σικ bistro του Cantinho do Avillez.

Flores

ramiro

Στο ξενοδοχείο Bairro Alto Hotel, το εστιατόριο Flores do Bairro μαγειρεύει τα παραδοσιακά πορτογαλικά πιάτα με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, σα να λέμε εξαιρετική ψαρόσουπα σερβιρισμένη με crostini καβουριού! Για εκπληκτικά θαλασσινά, όπως τεράστιες γαρίδες, καβούρια, αστακούς, στρείδια, μύδια και πεταλίδες θα πας στο Cervejaria Ramiro και φρόντισε να κρατήσεις χώρο για το διάσημο σάντουιτς που σερβίρουν μετά τα θαλασσινά.

tagide

Έχεις όρεξη για κρασί και tapas; Το Tágide, ένα από τα πιο εμβληματικά εστιατόρια της Λισαβόνας έχει ανοίξει και το Tágide Wine and Tapas Bar, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μια μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακά πορτογαλικά tapas και ορεκτικά με gourmet πινελιές. Παρήγγειλε Ibérico ham ή μύδια με κρασί και σκόρδο για να συνοδέψεις το κρασί σου και για το τέλος μια τάρτα με κρέμα βανίλιας σερβιρισμένη με παγωτό κανέλας.

mercado-da-ribeira

Θέλεις να δοκιμάσεις τα πάντα σε ένα χώρο; Θα πας στο Mercado da Ribeira (περιοχή Cais do Sodré), τη μεγαλύτερη αγορά τροφίμων της Λισαβόνας, που από τότε που άνοιξε το Μάιο του 2014 έχει γίνει αγαπημένο στέκι ντόπιων και τουριστών. Η αγορά φιλοξενεί περίπου 30 περίπτερα με κορυφαία τοπικά προϊόντα. Ανάμεσα τους και εστιατόρια με μερικούς από τους καλύτερους σεφ της Πορτογαλίας, που ετοιμάζουν κορυφαία πιάτα σε λογικότατες τιμές.

pasteis-de-belem

Είναι “έγκλημα”, όμως, να πας στη Λισαβόνα και να μην καθίσεις στο Pastéis de Belém, δίπλα στο μοναστήρι Jerónimos. Στο ζεστό περιβάλλον του, με τα πλακάκια στους τοίχους και τις καμάρες θα δοκιμάσεις τις καλύτερες τάρτες ever με κρέμα βανίλιας (custard tarts). Δεν είναι τυχαίο ότι πουλάνε περίπου 20.000 τάρτες καθημερινά!