Τοσκάνη. Τόσο μαγευτική σαν πίνακας ζωγραφικής. Και πόσο αβίαστα ζωντανεύει μέσα από την αμερικάνικη ταινία Under the Tuscan Sun (Κάτω από τον ήλιο της Τοσκάνης) σε σκηνοθεσία Audrey Wells. Τα μάτια σου θα χορτάσουν τοπία, επιβλητικές βίλες, την ιταλική εξοχή ολάνθιστη, τα λιθόστρωτα σοκάκια, ένα Ποζιτάνο-όνειρο, το μπρίο της ιταλικής μαγειρικής. Όλη η Ιταλία σε ένα τζελάτο, σε έναν μυρωδάτο καφέ, σε μια ελιά, σε μια κόκκινη σάλτσα μαρινάρα…

97faa18b5cddf1d5713113b93e88aaed--tuscan-kitchens-kitchen-stove

Κι όλα αυτά συμβαίνουν στη ζωή της Φράνσις (Diane Lane), μιας επιτυχημένης συγγραφέως που χωρίζει ξαφνικά και η ζωή της αλλάζει δραματικά -προς το καλύτερο- όταν η φίλη της, η Πάτι (Sandra Oh), της κάνει δώρο ένα εισιτήριο με ξενάγηση στην Τοσκάνη για να ξεχαστεί. Το ένα φέρνει το άλλο και σε μια στιγμή αυθορμητισμού η Φράνσις αγοράζει μια ετοιμόρροπη βίλα, την ανακαινίζει και παίρνει μυρωδιά από καλό φαγητό και αληθινή ζωή μια για πάντα!

Αν δεν ξεσηκωθήκατε ακόμα, σας έχουμε μια απλή αλλά υπέροχη ιταλική συνταγή που ταιριάζει γάντι με ένα ποτήρι κρασί Κιάντι (Chianti)!

homechef_Bucatini_all_Amatriciana__1_of_2_-b10658c8cb57f01d5276f13fd55519f8-b10658c8cb57f01d5276f13fd55519f8

Bucatini all’Amatriciana
30 ΛΕΠΤΑ | ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά
250γρ. γκουαντσιάλε* ή πανσέτα, σε κυβάκια
1 κόκκινο κρεμμύδι, σε φετούλες
3 σκελίδες σκόρδο, σε φετούλες
1 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο
500γρ. ντομάτες πολύ ώριμες γευστικές, χωρίς φλούδα, τριμμένες
500γρ. μπουκατίνι ζυμαρικά
1/2 φλιτζάνι φυλλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
τριμμένο τυρί Pecorino Romano* για το σερβίρισμα
αλάτι

Διαδικασία

Βήμα 1
Σε μεγάλο, φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε το γκουαντσιάλε ή την πανσέτα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να ροδίσει ελαφρά, για 4-6 λεπτά περίπου. Με τρυπητή κουτάλα το βγάζετε σε πιάτο.

Βήμα 2
Χύνετε το λίπος που απέμεινε στο σκεύος αφήνοντας μόνο 2-3 κουταλιές της σούπας και σε αυτό σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μπούκοβο σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι το κρεμμύδι ίσα να αρχίσει να σκουραίνει (προσοχή μη μαυρίσει), για 5-6 λεπτά περίπου. Ρίχνετε ξανά το γκουαντσιάλε στο σκεύος. Προσθέτετε την τριμμένη ντομάτα, αλατίζετε ελαφρά και σιγοβράζετε μέχρι να πήξει η σάλτσα, για 10-15 λεπτά περίπου.

Βήμα 3
Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει μαγειρεύετε τα μπουκατίνι al dente. Με ειδική τσιμπίδα μεταφέρετε κατευθείαν τα ζυμαρικά στο σκεύος με τη σάλτσα, αφήνοντας να πέσει μέσα και όσο νερό παρασύρουν μαζί τους. Πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και ανακατεύετε να καλυφθούν καλά τα ζυμαρικά από τη σάλτσα, για 1-2 λεπτά. Σερβίρετε αμέσως, πασπαλίζοντας με τριμμένο τυρί Pecorino Romano.

under-the-tuscan-sun-movie-poster-2003-1020200974

* Τι είναι το γκουαντσιάλε (guanciale);
Πρόκειται για παστό χοιρινό κρέας που προέρχεται από το μάγουλο του ζώου, σε αντίθεση με το μπέικον που προέρχεται από την κοιλιά του ζώου, την πανσέτα. Το λίπος του είναι σούπερ νόστιμο. Αν δεν βρείτε, γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν το βρίσκεις εύκολα, δοκιμάστε τη συνταγή με πανσέτα, αλλιώς με μπέικον.

* Pecorino Romano είπατε;
Πρόβειο σκληρό τυρί, πολύ αλμυρό, που δίνει ένταση στα ζυμαρικά. Δεν είναι επιτραπέζιο, είναι για να καταναλώνεται τριμμένο. Σαν μια πολύ καλή ξερή αλμυρή μυζήθρα.

Δείτε εδώ το ταξιδιάρικο τρέιλερ της ταινίας…