Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν είχε την προσωπική του σεφ και την ευτυχία να απολαμβάνει τη γαλλική κουζίνα σε όλο της το μεγαλείο…

haute-cuisine

Η γαλλική ταινία του Κριστιάν Βινσέντ πραγματεύεται την αληθινή ιστορία της Ντανιέλ Ντελπές, της μοναδικής γυναίκας σεφ που μαγείρευε για τον πρώην πρόεδρο επί 2 χρόνια. Σύμφωνα με το story, η γνωστή σεφ Ορτάνς Λαμπορί (Κατρίν Φρο) από την περιοχή Περιγκόρντ της Γαλλίας με μεγάλη έκπληξη δέχεται πρόσκληση να αναλάβει το απαιτητικό πόστο στην κουζίνα του Ελυζέ. Το «ναι», όμως, τη φέρνει αντιμέτωπη με τον ανταγωνισμό και τη ζήλια των υπόλοιπων μαγείρων. Τελικά καταφέρνει να μαγέψει τον Γάλλο Πρόεδρο με το μαγειρικό της ταλέντο αφού από το τραπέζι του Μεγάρου κάνουν παρέλαση εκπληκτικά πιάτα, όπως τρυφερό μοσχάρι σε απίστευτες παραλλαγές, σολομός τυλιγμένος σε λάχανο, πλούσιες σούπες, πεντανόστιμες τάρτες και, φυσικά, το εξαιρετικό Σεντ Ονορέ της!

Les-Saveurs-du-Palais

Δοκιμάστε κι εσείς την υπέροχη αυτή συνταγή για Σεντ Ονορέ, που συνδυάζει άψογα σφολιάτα, τραγανά σου και λαχταριστή κρέμα πατισερί!

Σεντ Ονορέ
2 ΩΡΕΣ ΚΑΙ 30 ΛΕΠΤΑ ΠΕΡΙΠΟΥ | ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Υλικά
Για τη ζύμη και τα σου

1 φύλλο σφολιάτας του εμπορίου
125ml γάλα πλήρες
125ml νερό
115γρ. βούτυρο 82%
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
½ κουτ. γλυκού αλάτι
140γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 αβγά (250γρ.)

Για την κρέμα
500ml γάλα
200ml κρέμα γάλακτος + 200ml επιπλέον χτυπημένη σε σαντιγί
4 κρόκους αβγών
100γρ. ζάχαρη
80γρ. κορνφλάουρ
1 λοβό βανίλιας

Για την καραμέλα
250γρ. ζάχαρη
50γρ. νερό
50γρ. γλυκόζη

hautecuisine1

Διαδικασία
Ακουμπάτε τη σφολιάτα ανοιγμένη σε καθαρό πάγκο και κόβετε ένα στρογγυλό δίσκο διαμέτρου 24εκ. Την ακουμπάτε σε ρηχό αντικολλητικό ταψί, τρυπάτε όλη την επιφάνεια με πιρούνι και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190C για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Τη βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει. Στο μεταξύ φτιάχνετε τη ζύμη για σου.

Για τη ζύμη των σου: Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το γάλα, το νερό, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύετε συνέχεια σε μέτρια φωτιά. Αφού λιώσει το βούτυρο και βράσει το μίγμα προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε δυνατά με ξύλινη κουτάλα, για 2 λεπτά περίπου, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και η ζύμη να ξεκολλάει εύκολα από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Τη μεταφέρετε στον κάδο του μίξερ και τη ζυμώνετε με το φτερό μέχρι να κρυώσει. Με το μίξερ σε λειτουργία προσθέτετε ένα ένα τα αβγά, περιμένοντας να ενσωματωθεί πλήρως το καθένα πριν ρίξετε το επόμενο. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180C.

Στρώνετε σε ρηχό ταψί αντικολλητικό χαρτί. Βάζετε τη ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλό κορνέ και σχηματίζετε πάνω στο ταψί σουδάκια, όσο μπορείτε ίδιου μεγέθους. Ψήνετε τα σουδάκια στον προθερμασμένο φούρνο, για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν ένα ελαφρά ρόδινο χρώμα. Τα ξεφουρνίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν. Κατόπιν, τα τρυπάτε κοντά στη βάση τους και τα γεμίζετε με την κρέμα πατισερί που θα ετοιμάσετε.

Για την κρέμα πατισερί: Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το γάλα και την κρέμα γάλακτος να ζεσταίνονται, σε μεσαία προς δυνατή φωτιά. Κόβετε κατά μήκος το λοβό της βανίλιας, την ανοίγετε και ξύνετε τα σποράκια της με ένα κοφτερό μαχαιράκι. Τα ρίχνετε μαζί με το λοβό στο γάλα. Προσθέτετε τη μισή ζάχαρη και ανακατεύετε. Σε ένα μπολ ρίχνετε τους κρόκους, το κορνφλάουρ και την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύετε με σύρμα. Ρίχνετε ένα μέρος από το ζεστό γάλα στο μίγμα των αβγών για να το αραιώσετε και έπειτα, αφού αφαιρέσετε το λοβό βανίλιας, το βάζετε όλο μαζί στην κατσαρόλα και ανακατεύετε καλά μέχρι να βράσει η κρέμα και να πήξει. Αδειάζετε την κρέμα σε ένα μπολ, τη σκεπάζετε αμέσως με μεμβράνη που θα εφάπτεται καλά στην επιφάνειά της και την αφήνετε να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, την ανακατεύετε με ένα σύρμα για να αφρατέψει και μετά ενσωματώνετε και τη σαντιγί.

Για την καραμέλα: Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη και σιγοβράζετε μέχρι να πάρετε μια ελαφρώς σκούρα ξανθιά καραμέλα. Τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνετε για 2-3 λεπτά να σταθεί. Αν το χρώμα της συνεχίζει να σκουραίνει, σημαίνει ότι συνεχίζει να ψήνεται, οπότε βουτάτε τον πάτο τους σκεύους σε κρύο νερό.

Για τη συναρμολόγηση: Ακουμπάτε τη σφολιάτα σε πιατέλα σερβιρίσματος. Βουτάτε την πάνω πλευρά των σου στην καραμέλα και τα ακουμπάτε σε μια λαδόκολλα μέχρι να σταθεροποιηθεί η καραμέλα, για 1-2 λεπτά. Κατόπιν, τα βουτάτε ξανά από την κάτω πλευρά και τα κολλάτε αμέσως πάνω στην ψημένη σφολιάτα περιμετρικά, να δημιουργηθεί ένα στεφάνι. Γεμίζετε το κέντρο της σφολιάτας με την υπόλοιπη κρέμα πατισερί. Αν έχει περισσέψει καραμέλα περιχύνετε το γλυκό από πάνω. Το διατηρείτε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε, ιδανικά την ίδια μέρα.

film

Δείτε το υπέροχο τρέιλερ της ταινίας:

Απολαύστε την Ορτάνς εν δράσει μαγειρική:
https://www.youtube.com/watch?v=9QwS0uvz4nM