Το γιορτινό τραπέζι έχει πληθωρικό χαρακτήρα και την εορταστική περίοδο είναι πολύ εύκολο να υποκύψετε σε παντός τύπου γευστικούς πειρασμούς. Ωστόσο, ακόμα και τις γιορτές, υπάρχουν υγιεινές εναλλακτικές και γλυκαντικές ουσίες, όπως το Σιρόπι Αγαύης, που χρησιμοποιείται στις συνταγές αντί της ζάχαρης χωρίς αυτό βέβαια να καθιστά το αποτέλεσμα λιγότερο απολαυστικό.

agave syrup

Αγαύη, η γλυκιά… Λατίνα και το σιρόπι της
Η αγαύη είναι κακτοειδές φυτό που ευδοκιμεί στις ερήμους του Μεξικού από το οποίο παράγεται και η τεκίλα. Το Σιρόπι Αγαύης, γνωστό και ως νέκταρ αγαύης, προκύπτει από ειδικό φιλτράρισμα των σακχαρούχων υγρών του φυτού το οποίο σε κανένα στάδιο δεν ξεπερνά τους 45°C για να μην αλλοιωθούν τα θρεπτικά του στοιχεία. Περιέχει επίσης ίχνη από σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο, διαλύεται εύκολα και έχει απαλή γεύση, παρόμοια περίπου με μέλι, όμως είναι λιγότερο πηχτό. Υποκαθιστά τη ζάχαρη στις επιλογές όσων ακολουθούν προσεγμένη διατροφή ενώ επιστημονικές έρευνες το καθιστούν φιλική επιλογή ακόμα και σε άτομα με διαβήτη λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη. Ωστόσο, είναι περίπου 1.5 φορές πιο γλυκό από τη ραφιναρισμένη ζάχαρη και η θερμιδική του αξία είναι υψηλότερη οπότε πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ.

agave baklavas

Το Σιρόπι Αγαύης στο γιορτινό τραπέζι
Ο γιορτινός επίλογος ενός γεύματος ή το ξεκίνημα της ημέρας στην εορταστική ανάπαυλα με ζεστό αρωματικό καφέ και μια γλυκιά συνοδεία, είναι μικρές απολαύσεις που μπορούν να είναι γευστικές και υγιεινές. Το Σιρόπι Αγαύης Sunny Via, λόγω της γλυκιάς του γεύσης αποτελεί μια καλή εναλλακτική αντί της ζάχαρης για τις γλυκές συνταγές του γιορτινού τραπεζιού. Κέικ, μους, smoothies, ροφήματα ακόμα και γλυκά ταψιού και μαρμελάδες για επικάλυψη των γλυκών σας αποκτούν ξεχωριστό χαρακτήρα. Με δημιουργική διάθεση λοιπόν και μπόλικο μεράκι φτιάχνετε γλυκά με γεύση όχι μόνο εφάμιλλη αλλά και πιο πλούσια συγκριτικά με αυτά που περιέχουν ζάχαρη.

Και 3 συνταγές για γιορτινά γλυκά με αγαύη:

Μπακλαβάς με σιρόπι αγαύης

Μους σοκολάτας με αβοκάντο και σιρόπι αγαύης

Λουκουμάδες με σιρόπι αγαύης γεμιστοί με γκανάς σοκολάτας