Η υψηλή διατροφική τους αξία και η πλούσια γεύση τους τα καθιέρωσαν ως μία από τις αγαπημένες θαλασσινές επιλογές ενώ είναι τόσο ευέλικτα που στέκονται άνετα τόσο στο τραπέζι της παρέας όσο και σε μια πιο επίσημη μάζωξη. Ο λόγος για τα καλαμαράκια, που ειδικά την περίοδο της Σαρακοστής έχουν την τιμητική τους στις διατροφικές μας επιλογές.

kalamaria2

Διατροφικός θησαυρός
Όπως όλα τα θαλασσινά, τα καλαμάρια είναι πλούσια σε φώσφορο, ιώδιο, χαλκό, μαγνήσιο και σίδηρο. Συγκεκριμένα, το υψηλό ποσοστό χαλκού που περιέχουν (90% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης) συμβάλει σημαντικά στην άμεση απορρόφηση, αποθήκευση και μεταβολισμό του σιδήρου για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ο φώσφορος – μαζί με το ασβέστιο – είναι βασικό για τον οργανισμό μέταλλο, δεδομένου ότι βοηθά στη φυσιολογική κατασκευή των οστών και των δοντιών και τη διατήρηση τους σε καλή κατάσταση. Τα καλαμάρια είναι επίσης καλή πηγή ψευδάργυρου και σελήνιου, που ενισχύουν σημαντικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενώ αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμινών Β2, Β3 και Β12, που είναι υπεύθυνες για τον καλό μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών. Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε κάλιο, βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και αποτελούν επίσης εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Όσο για τη θερμιδική τους αξία, τα 100γρ. ψητού καλαμαριού παρέχουν 90 θερμίδες και τα λιπαρά που περιέχουν είναι ελάχιστα ενώ τα περισσότερα από αυτά είναι ωφέλιμα (Ω3) για τον οργανισμό.

kalamaria1

kalamaria4

Τα καλαμαράκια πάνε παντού
Τα θαλασσινά είναι συνυφασμένα με τις «μεζεδοκατανύξεις» της παρέας, με ιδανικό ταίρι τσίπουρο ή ούζο μπαίνουν στο τραπέζι χωρίς πολλά πολλά ενώ δένουν υπέροχα με όσπρια, ρύζι αλλά και ζυμαρικά. Η επιτομή της απλότητας, κομμένα σε ροδέλες, παναρισμένα και τηγανισμένα με μια φέτα λεμόνι, ίσως να είναι και η πιο δημοφιλής επιλογή για μεζέ όμως οι εκδοχές τους ως κυρίως πιάτο είναι αμέτρητες και η ασύγκριτη νοστιμιά τους τα καθιστά ιδανικά για το καθημερινό αλλά και το κυριακάτικο τραπέζι. Δοκιμάστε τα γεμιστά με κάθε λογής αρωματικά και ρύζι, ή ακόμα και με ψιλοκομμένο λουκάνικο για να δώσετε στο πιάτο σας «surf n’ turf» (συνδυασμός θαλασσινών με κρέας) αέρα, όμως κοκκινιστά ή ψητά κάνουν ωραία, μεσογειακά πιάτα με φάβα ή όσπρια.

kalamaria3

Η έξυπνη λύση της κονσέρβας
Αν δεν τα βρείτε βέβαια φρέσκα ή δεν έχετε το χρόνο ή τη διάθεση για να τα καθαρίσετε, να τα πλύνετε και να τα μαγειρέψετε, η επιλογή της κονσέρβας είναι ιδανική αφού δεν θα χρειαστεί να κάνετε τίποτα από τα παραπάνω. Έχετε στο λεπτό έτοιμο μεζεδάκι ανοίγοντας μια κονσέρβα με καλαμαράκια σε πικάντικη σάλτσα, φρυγανίζετε μερικές φέτες ψωμί, κόβετε μια ντοματούλα και ένα αγγούρι, ρίχνετε στο πλάι και μερικές ελιές και έτοιμος ο μεζές! Μπορείτε ωστόσο να φτιάξετε μια ωραιότατη μακαρονάδα ή ένα πιάτο με ρύζι στο πι και φι, απλά προσθέτοντας τα καλαμαράκια σε μια κλασική σάλτσα ντομάτας με την οποία θα περιχύσετε τα ζυμαρικά ή το ρύζι σας πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μπόλικο μαϊντανό. Δοκιμάστε ακόμα να τα προσθέσετε με βινεγκρέτ της επιλογής σας σε πράσινες σαλάτες, πατατοσαλάτες, ή σαλάτες με όσπρια (όπως λ.χ σε μια πιάζ) παρέα με φρέσκο ή ξερό ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. Μπορείτε ωστόσο να φανείτε ακόμα πιο δημιουργικοί φτιάχνοντας λαχανοντολμάδες με μια νόστιμη γέμιση από καλαμαράκια που θα τα αναμίξετε με μυρωδικά και ρύζι.