Μεγάλο κεφάλαιο της θρησκείας μας η νηστεία, με τη Μεγάλη Σαρακοστή να είναι η πιο αυστηρή του χρόνου. Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, νόστιμες ιδέες που μας επιτρέπουν να τηρήσουμε τη νηστεία χωρίς να αισθανθούμε ότι μας λείπει η γεύση και κυρίως τα θρεπτικά συστατικά.

Εν αρχή ην η ισορροπία
Έχετε πάρει απόφαση να νηστέψετε και τις 7 εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής ή έστω κάποιες από αυτές και μπράβο σας. Ωστόσο, πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι μία εύκολη περίοδος για τη διατροφή, λόγω της αποχής από την κατανάλωση πολλών τροφών. Την ίδια στιγμή, όμως, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον οργανισμό, αφού περιλαμβάνει κυρίως τροφές όπως όσπρια, λαδερά, θαλασσινά, ζυμαρικά, φρούτα και λαχανικά, τις βάσεις δηλαδή της άκρως υγιεινής Μεσογειακής Διατροφής.

21101214_2706_menuHlia_pilafi-voutyrato-me-saltsa-apo-kokkinista-kalamarakia

Για μια ισορροπημένη διατροφή και την περίοδο της νηστείας, λοιπόν, δεν ξεχνάτε να καλύπτετε τις ανάγκες σας σε πρωτεΐνες, σίδηρο και ασβέστιο. Τροφές με υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, που καταναλώνονται πολύ κατά τη νηστεία είναι τα θαλασσινά ή αλλιώς καλαμάρια, χταπόδια, γαρίδες και αχιβάδες. Σημειώστε ότι είναι και καλή πηγή της αναγκαίας για τον οργανισμό βιταμίνης Β12, γι αυτό και θα πρέπει να μπαίνουν στο τραπέζι σας τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Ιδανική πηγή πρωτεϊνών αλλά και σιδήρου, είναι τα όσπρια όπως οι φακές, τα ρεβίθια και τα φασόλια. Θέλετε να τα κάνετε ακόμη πιο θρεπτικά; Συνδυάζοντας τα όσπρια με ρύζι, τα αμινοξέα της μιας τροφής συμπληρώνονται με τα αμινοξέα της άλλης και δίνουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ για να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου συνοδέψτε τα όσπρια με ένα τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C (π.χ. λεμόνι, πιπεριές) ή μηλικό οξύ (ξίδι από λευκό κρασί). Πρωτεΐνες περιέχουν επίσης και οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το σουσάμι, τα προϊόντα σόγιας και τα προϊόντα ολικής άλεσης.

Για την κάλυψη των ημερησίων αναγκών σε ασβέστιο πάλι, προτιμήστε ξηρούς καρπούς, μπρόκολο, χαλβά, σουσάμι, φυτικό γάλα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

ospriosalata

Οι προτάσεις που αγαπά η κυρά-Σαρακοστή
Σας δίνουμε ιδέες για να στήσετε τα πιο νόστιμα σαρακοστιανά τραπέζια.

* Μπρουσκέτες με όσπρια και θαλασσινά
Οι μπρουσκέτες ή ανοιχτά τοστ είναι ό,τι πρέπει για σνακ και ορεκτικό. Το καλύτερο; Φτιάχνονται εύκολα, γρήγορα και σε ό,τι συνδυασμούς σας αρέσουν. Θα χρειαστείτε ψωμάκι (προτιμήστε ζυμωτό) πάνω στο οποίο θα βάλετε φασόλια πιάζ (λευκά φασόλια με κρεμμύδι), χούμους από ρεβίθια, βραστές φακές με πιπεριές, λιωμένο αβοκάντο με γαρίδες ή ντιπ από καβούρι.

* Οσπριοσαλάτες
Αν βράσετε ρεβίθια ή κάποιο άλλο όσπριο και το έχετε στην κατάψυξη, μπορείτε να φτιάξετε οποτεδήποτε μια σαλάτα στη στιγμή. Η βάση μιας κλασικής χωριάτικης ταιριάζει με όλα τα όσπρια, το ίδιο και ένα μίγμα από φρέσκα μυρωδικά (βασιλικό, άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο, ρίγανη, θυμάρι) και φρέσκο ή ξερό κρεμμύδι, ενώ τους ταιριάζουν πολύ και τα θαλασσινά. Σημαντικό: Κατεβάζετε τα όσπρια από τη φωτιά όταν μαλακώσουν και πριν αρχίσουν να διαλύονται και να χάνουν το σχήμα τους.

zimarika

* Πράσινες σαλάτες με θαλασσινά
Κακά τα ψέματα, οι σκέτες πράσινες σαλάτες μπορούν να γίνουν λίγο μονότονες. Για να τους δώσετε γεύση προσθέτετε την περίοδο της νηστείας γαρίδες ή καβούρι, αβοκάντο, ηλιόσπορους και dressing με βάση το ελαιόλαδο και έχετε αμέσως μία φρέσκια επιλογή για να συνοδεύσετε το μεσημέριανο σας ή και μία ελαφριά πρόταση για βραδινό γεύμα.

Τα πιο χορταστικά κυρίως
Πέντε λέξεις θα σας πούμε: ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια, θαλασσινά και λαχανικά και έχετε αμέσως εκατοντάδες διαφορετικές προτάσεις για κυρίως πιάτα. Από τις κλασικές σούπες με όσπρια, μέχρι πιλάφι και μακαρονάδες με κλασική κόκκινη σάλτσα ντομάτας και μυρωδικά ή με σάλτσες θαλασσινών, αλλά και λαδερά που θα φτιάξετε με λαχανικά εποχής. Και αν δεν έχετε χρόνο μπορείτε να βρείτε επιλογές έτοιμες σε κονσέρβα (από ντολμαδάκια έως φασολάκια και μελιτζάνες ιμάμ) που σας λύνουν τα χέρια.