Οι κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθούμε όταν πρόκειται να μαγειρέψουμε ένα κοτόπουλο είναι παράγοντας στον οποίο πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη βάση.

*Κατ’ αρχάς πριν ξεκινήσετε να κάνετε οτιδήποτε καλό είναι να προμηθευτείτε γάντια μιας χρήσης για ασφαλέστερη διαχείριση του κοτόπουλου.

*Αν δεν χρησιμοποιήσετε γάντια, πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας πριν και μετά την επαφή με το ωμό κοτόπουλο.

*Σε περίπτωση που αγοράσετε κοτόπουλο συσκευασμένο, ελέγχετε οπωσδήποτε τις ημερομηνίες συσκευασίας και λήξης. Μπορείτε να το μαγειρέψετε μέχρι και 7 μέρες μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία συσκευασίας.

*Ο κανόνας που ισχύει για όλα τα τρόφιμα που αποψύχονται ισχύει και για το κοτόπουλο: Σε καμιά περίπτωση δεν το καταψύχετε ξανά.

*Η διαδικασία της απόψυξης θα πρέπει να γίνεται στο ψυγείο και όχι εκτός και το κοτόπουλο θα πρέπει να μαγειρευτεί εντός 1 ημέρας από τη στιγμή της απόψυξης. Οπότε φροντίζετε να το προμηθεύεστε προς το τέλος των αγορών σας και στο σπίτι το βάζετε αμέσως στη συντήρηση του ψυγείου ή απ’ ευθείας στην κατάψυξη.

kotopoulo

*Προκειμένου να αποφύγετε την επιμόλυνση άλλων τροφίμων, όταν αγοράζετε φρέσκο κοτόπουλο πριν το βάλετε στο ψυγείο το καλύπτετε με μεμβράνη.

*Πλένετε πολύ καλά με ζεστό νερό και απορρυπαντικό τα σκεύη που χρησιμοποιείτε για την προετοιμασία του κοτόπουλου.

*Δεν χρησιμοποιείτε τα ίδια σκεύη, επιφάνειες κοπής και εργαλεία για την προετοιμασία κοτόπουλου για άλλα τρόφιμα αν προηγουμένως δεν τα έχετε πλύνει πολύ καλά με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Το ιδανικότερο μάλιστα είναι να χρησιμοποιείτε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για λαχανικά, κρέας και κοτόπουλο.

*Ο μόνος τρόπος για να σκοτώσετε τα παθογόνα μικρόβια που βρίσκονται στα κοτόπουλο είναι το σωστό μαγείρεμά του. Η σαλμονέλα για παράδειγμα σκοτώνεται στους 72 βαθμούς. Αν βάλετε στο ψυγείο το μαγειρεμένο κοτόπουλο που έχει μείνει, όταν θελήσετε να το φάτε, θέλει ζέσταμα να φτάσει ξανά στους 72 βαθμούς Κελσίου, αλλιώς ο κίνδυνος της σαλμονέλας υφίσταται εάν φαγωθεί κρύο από το ψυγείο.

Και μερικές νόστιμες συνταγές με κοτόπουλο
Κοτόπουλο με λαζάνια και μοτσαρέλα
Κοτόπουλο σουβλάκι ανατολίτικο
Σαλάτα με ρόκα, κοτόπουλο, κρουτόν και κολοκυθόσπορους
Χυλοπιτάκι με κοτόπουλο, λιαστές ντομάτες και ελιές
Παπαρδέλες αλά μπολονέζ με κιμά κοτόπουλου