Γίνονται Χριστούγεννα χωρίς κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτα (κέικ ή τσουρεκένια) και δίπλες; Φυσικά και όχι! Ας μάθουμε λοιπόν λίγα πράγματα γι’ αυτά τα τόσο γλυκά έθιμα του τόπου μας και κυρίως, τα μυστικά που θα κάνουν τα γλυκά μας απόλυτα επιτυχημένα.

Μελομακάρονα
Τραγανά εξωτερικά και αρκετά μελωμένα με μέλι εσωτερικά, πασπαλίζονται με καρύδι και μοσχοβολούν μπαχαρικά! Η ετυμολογία της λέξης -μέλι και μακαρόνι- είναι ελληνική, με το μακαρόνι να κατάγεται από τη λέξη “μακαρωνία” που ήταν νεκρώσιμο δείπνο κατά τη διάρκεια του οποίου πρόσφεραν τη “μακαρία”, αλλιώς μια πίτα στην οποία με την πάροδο των χρόνων προστέθηκε μέλι και γι’ αυτό ονομάστηκε μελομακάρονο. Το μέλι ήταν αυτό που τα καθιέρωσε και ως χριστουγεννιάτικο γλυκό, αφού ήδη από την αρχαιότητα θεωρείται σύμβολο ευζωίας και δημιουργίας.

melomakarona_115151683

7 tips για τέλεια μελομακάρονα
* Καθώς προορίζονται για τη μεγαλύτερη ίσως γιορτή του χρόνου, οφείλουν να είναι φτιαγμένα με τα καλύτερα υλικά: Αλεύρι άριστης ποιότητας, παρθένο ελαιόλαδο, καλό μπράντι και θυμαρίσιο μέλι.
* Ζυγίζετε πάντα τα υλικά και τα αφήνετε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
* Δεν παραλείπετε τα αρωματικά, όπως ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλα και το γαρίφαλο, ενώ υπέροχο άρωμα και γεύση δίνει και η Καστανή Ζάχαρη που αντικαθιστά εύκολα την κρυσταλλική.
* Ζυμώνετε ελάχιστα και με το χέρι, μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά, διαφορετικά η ζύμη θα σφίξει και δεν θα γίνουν αφράτα. Καλό είναι η ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν πλάσετε τα μελομακάρονα.
* Προσοχή στο ψήσιμο! Τα μελομακάρονα ψήνονται στο φούρνο στους 180οC και για περίπου 25 λεπτά (ή όσο λέει η συνταγή), μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
* Για να τα σιροπιάσετε, αφήνετε να κρυώσουν και τα βουτάτε τα σε ζεστό σιρόπι που όμως δεν βράζει. Τα βουτάτε στο σιρόπι σε δόσεις, τα αναποδογυρίζετε να σιροπιαστούν από όλες τις πλευρές και τα βγάζετε στην άκρη πριν συνεχίζετε με τα υπόλοιπα.
* Για μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας, αφού τα σιροπιάσετε, τα αφήνετε σε σχάρα να στραγγίξουν από το πολύ σιρόπι και στη συνέχεια τα βουτάτε ένα-ένα σε λιωμένη Σοκολάτα Κουβερτούρα.

kourabiedes

Κουραμπιέδες
Αρωματικοί, γευστικοί και με άφθονη ζάχαρη! Πώς να τους αντισταθείτε; Η λέξη κουραμπιές που λέτε, προέρχεται από την τούρκικη λέξη kurabiye που σημαίνει ξηρό μπισκότο, έχει όμως αραβικές ρίζες. Στο ξερό μπισκότο προστέθηκαν αργότερα αμύγδαλα και άχνη ζάχαρη και δημιουργήθηκε ο κουραμπιές όπως τον ξέρουμε σήμερα.

6 tips για μυρωδάτους κουραμπιέδες
* Βασικό συστατικό τους είναι το βούτυρο, οπότε θα πρέπει να είναι άριστης ποιότητας και ιδανικά αιγοπρόβειο ή αγελαδινό. Καλής ποιότητας πρέπει να είναι βέβαια και τα υπόλοιπα υλικά.
* Χτυπήστε καλά στο μίξερ και σε δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν, για να γίνουν και οι κουραμπιέδες σας αφράτοι. Στη συνέχεια όμως, αφού μπουν τα υπόλοιπα υλικά ζυμώνετε ελάχιστα, μέχρι να ενσωματωθούν, διαφορετικά η ζύμη θα γίνει σκληρή και οι κουραμπιέδες δεν θα έχουν τριφτή υφή.
* Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν τους πλάσετε.
* Ψήνετε στο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία (165oC – 170οC), για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα και όχι να ροδίσουν πολύ. Αν τους παραψήσετε η ζύμη θα γίνει πολύ τραγανή και όχι τριφτή ώστε να λιώνει στο στόμα.
* Οι κουραμπιέδες πρέπει να κρυώσουν πολύ καλά πριν τους ραντίσετε με ανθόνερο, ροδόνερο ή λικέρ και τους πασπαλίσετε με Άχνη Ζάχαρη.
* Οι λάτρεις της σοκολάτας μπορούν αντί για άχνη, να επικαλύψουν τους κουραμπιέδες με λιωμένη κουβερτούρα, αφού κρυώσουν ή να προσθέσουν Κακάο σε σκόνη στη ζύμη.

vasilopita

Βασιλόπιτα
Την φτιάχνουμε σαν κέικ ή σαν τσουρέκι και μας αρέσει πολύ και με τους δύο τρόπους! Το σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε το φλουρί που υπόσχεται τύχη όλο το χρόνο για τον τυχερό που θα το βρει. Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση η βασιλόπιτα συνδέεται με τον Μέγα Βασίλειο, επίσκοπο στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Όταν ο έπαρχος της Καππαδοκίας επιχείρησε να καταλάβει και να λεηλατήσει την Καισάρεια, ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης να μαζέψουν ό,τι χρυσαφικά μπορούσαν για να τα παραδώσει ως “λύτρα”. Ωστόσο, ο έπαρχος υποχώρησε και προκειμένου ο Μέγας Βασίλειος να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, αγνοώντας σε ποιον ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε από ένα νόμισμα και τα διένειμε στους κατοίκους.

Όπως κι αν την προτιμάτε, ιδού 9 tips για να τη φτιάξετε με επιτυχία
* Ζυγίστε όλα τα υλικά σύμφωνα με τις ακριβείς αναλογίες της συνταγής που ακολουθείτε και τα αφήνετε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Σημαντικό είναι να κοσκινίσετε το αλεύρι με το Μπέικιν Πάουντερ -αν δε χρησιμοποιήσετε Φαρίνα-, για να γίνει ακόμα πιο αφράτη.

Στην περίπτωση του κέικ:
* Χρησιμοποιείτε το ταψί που υποδεικνύει η συνταγή προκειμένου η ζύμη να φουσκώσει σωστά και αλείψτε το πριν με βούτυρο για να μην κολλήσει το κέικ.
* Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC-180oC και στο πρώτο 35λεπτο του ψησίματος δεν ανοίγετε το φούρνο για να φουσκώσει καλά το κέικ.
* Στο τέλος, για να βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί η βασιλόπιτα, βυθίζετε στη ζύμη ένα μαχαιράκι και αν βγει στεγνό, τότε είναι έτοιμη.
* Αφήνετε τη βασιλόπιτα εκτός φούρνου για περίπου μισή ώρα πριν την ξεφορμάρετε για να μην κολλήσει στη φόρμα και όταν κρυώσει, την διακοσμείτε με γλάσο, άχνη ζάχαρη ή ό,τι άλλο προτιμάτε και τη διατηρήστε το σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς.

Για τσουρεκένια βασιλόπιτα:
* Χρειάζεστε καλής ποιότητας Μαγιά, νωπή ή σε σκόνη, που διαλύετε σε χλιαρό νερό ή γάλα. Έπειτα, είτε την αφήνετε έτσι για λίγα λεπτά είτε την ανακατεύετε με αλεύρι δημιουργώντας χυλό και κατόπιν την αφήνετε να φουσκώσει.
* Προσοχή στη μαστίχα και το μαχλέπι, για να μην πικρίσει το τσουρέκι.
* Το μίγμα του τσουρεκιού απαιτεί πολύ καλό χτύπημα στο μίξερ, για τουλάχιστον 7-10 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει και να ξεκολλάει από τον κάδο του μίξερ.
* Στη συνέχεια, βγάζετε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ τη βάζετε σε λεκανίτσα, τη σκεπάζετε με πετσέτα κουζίνας και την αφήνετε για 40 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 50oC, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Μόλις ανέβει η ζύμη τη βγάζετε από το φούρνο, την πιέζετε να κάτσει και την απλώνετε σε βουτυρωμένο ταψί. Βάζετε ξανά το ταψί στον φούρνο να ξαναφουσκώσει και τέλος, την αλείφετε με αβγό και την ψήνετε στους 180οC στον αέρα, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτα. Δεν ανοιγοκλείνετε την πόρτα του φούρνου όση ώρα ψήνεται το τσουρέκι!

DIPLES

Δίπλες
Από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά γλυκά, οι δίπλες συνδέονται με τα Χριστούγεννα αλλά και τους γάμους. Πρόκειται για λεπτή ζύμη στην οποία δίνεται συνήθως σχήμα ρολού -διπλώνει δηλαδή- τηγανίζεται σε καυτό λάδι και στο τέλος τη βουτάτε σε σιρόπι με μέλι. Στην περίπτωση των Χριστουγέννων, συμβολίζουν τα σπάργανα του Χριστού, με το μέλι να συμβολίζει την ευζωία και τη δημιουργία που θέλουμε να μας φέρει το νέο έτος.

6 tips για τραγανές δίπλες
* Ξεκινάτε πάντα, ζυγίζοντας όλα τα υλικά σύμφωνα με τις ακριβείς αναλογίες της συνταγής.
* Οι δίπλες απαιτούν πολύ καλό χτύπημα. Ιδανικά χτυπάτε στο μίξερ τους κρόκους με τα αβγά και το αλάτι για 20 λεπτά και συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά.
* Η ζύμη πρέπει να ξεκουραστεί στο ψυγείο, για τουλάχιστον 3-4 ώρες.
* Για τραγανές οι δίπλες, ανοίγετε τη ζύμη σε πολύ λεπτά φύλλα και ακόμη κι αν κολλάει ελαφρώς η ζύμη, δεν προσθέτετε επιπλέον αλεύρι στη ζύμη.
* Τηγανίζετε τα ρολάκια ή φιογκάκια σε μπόλικο καυτό ελαιόλαδο μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν ελαφρά. Όταν τις βγάλετε από το τηγάνι τις αφήνετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, να στραγγίσουν από το λάδι.
* Τις μελώνετε μόνο όταν θέλετε να τις προσφέρετε και τον υπόλοιπο καιρό τις διατηρείτε σε μεταλλικό κουτί. Για να τις μελώσετε δεν τις βουτάτε στο σιρόπι, αλλά τις περιχύνετε με αυτό.