Η αρχόντισσα του Ιονίου είναι αγαπημένος προορισμός για καλοκαιρινές διακοπές, εντυπωσιάζοντας κάθε επισκέπτη με τις νοστιμιές της, τα αξιοθέατα και τις μοναδικές προτάσεις διαμονής.

Η Κέρκυρα είναι ένα νησί διαφορετικό από τα άλλα. Μεγαλοπρεπής και αρχοντική, αντλεί την αίγλη της από μια ιστορία γεμάτη ευρωπαϊκές επιρροές, αφού υπήρξε πάντα σταυροδρόμι πολιτισμών. Η πολιτισμική ταυτότητά της αποτελείται από μια δημιουργική σύνθεση χαρακτηριστικών, που ξεφεύγουν από το παραδοσιακό χρώμα της υπόλοιπης Ελλάδας, μαγεύουν τον επισκέπτη και τον μεταφέρουν σε άλλη διάσταση.

kerkira paralies

Περιήγηση στην παλιά πόλη και τα πέριξ
Η πόλη της Κέρκυρας είναι μια από τις ομορφότερες της Μεσογείου. Χαρακτηρίζεται από έντονο βενετσιάνικο στοιχείο, αλλά φέρει πολλές αγγλικές και γαλλικές επιρροές. Ξεκινήστε την περιήγησή σας στην πόλη από την κεντρική πλατεία Σπιανάδα. Φτιαγμένη στα πρότυπα των βασιλικών κήπων της Ευρώπης είναι η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων και από τις πιο εντυπωσιακές της Γηραιάς Ηπείρου, αφού διαθέτει βενετσιάνικα συντριβάνια, ένα αρχαίο υδραγωγείο και το πανέμορφο κιόσκι που φιλοξενεί τις εκδηλώσεις των Φιλαρμονικών Εταιρειών το καλοκαίρι. Στα βορειοδυτικά της πλατείας βρίσκεται το επιβλητικό κτιριακό σύμπλεγμα του Λιστόν. Οικοδομήθηκε κατά τη γαλλική περίοδο και συνδυάζει τη γαλλική και την ενετική αρχιτεκτονική.

IMG_4685

Το Παλαιό Φρούριο χτισμένο περίπου 100 μέτρα ανατολικά της Σπιανάδας, πάνω σε χερσόνησο, οικοδομήθηκε επί ενετοκρατίας στα μέσα του 16ου αιώνα και αποκόπηκε από την ξηρά με τεχνητή τάφρο, την Contra Fossa. Το Νέο Φρούριο πάλι δεσπόζει στα δυτικά του παλιού λιμανιού της πόλης και είναι χτισμένο μεταξύ 1586 και 1589 από τους Eνετούς.

Το πιο φημισμένο αξιοθέατο είναι μάλλον το νησάκι μπροστά από το Κανόνι, που συνδέεται με αυτό μέσω μιας μικρής λωρίδας στεριάς, πάνω στο οποίο βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας των Βλαχερνών και το ξακουστό Ποντικονήσι απέναντι. Πάνω στο μικρό αυτό νησάκι βρίσκεται η εκκλησία του Παντοκράτορα, που χρονολογείται από τον 11ο ή 12ο αιώνα.

Το Mon Repos καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του λόφου, όπου και βρέθηκε η αρχαία πόλη της Κέρκυρας. Είναι 3χλμ. από το κέντρο σε μια από τις καλύτερες θέσεις του νησιού. Στο κέντρο του κήπου δεσπόζει η έπαυλη που χτίστηκε το 1824 από τον Άγγλο Επίτροπο Frederic Adam. Είναι ένα μεγαλοπρεπές κτήριο που ήταν η εξοχική κατοικία για κάθε Επίτροπο κατά τη διάρκεια της αγγλικής κυριαρχίας στο νησί.

Δεν γίνεται να φύγετε από την Κέρκυρα χωρίς να επισκεφθείτε και το Αχίλλειον, που χτίστηκε για την πριγκίπισσα Σίσση από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Raffaele Carito το 1892. Η αυτοκράτειρα της Αυστρίας διάλεξε την Κέρκυρα απ’ όλα τα άλλα νησιά του Ιονίου κατά τη διάρκεια μιας κρουαζιέρας στα νησιά της Μεσογείου. Σήμερα το παλάτι λειτουργεί ως μουσείο, ενώ στους υπέροχους κήπους που το περιβάλλουν δεσπόζει το άγαλμα του Αχιλλέα τη στιγμή που έχει χτυπηθεί από βέλος στη φτέρνα.

Είναι τόσα πολλά αυτά που αξίζουν να δείτε στην πόλη της Κέρκυρας που θα πρέπει να έρθετε ξανά και ξανά: το Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, που χρησίμευε ως έδρα του Mοναστηριακού Tάγματος, η εκκλησία της Παναγίας της Mανδρακίνας, το πάρκο Boshcetto, ένα πραγματικό καταπράσινο στολίδι, πλημμυρισμένο με λουλούδια και σιντριβάνια, το κτίριο της Ιονίου Ακαδημίας, η Πλατεία του Δημαρχείου και πολλά άλλα.

Τι θα δοκιμάσετε στην Κέρκυρα
Ό,τι και να πει κανείς για τις τοπικές γεύσεις θα είναι λίγο. Το νησί έμεινε κάτω από τη διοίκηση και την επιρροή των Ενετών για 411 χρόνια, έτσι η κουζίνα -κυρίως της πόλης- παραμένει καθαρά βενετσιάνικη, με προσθήκες ιταλικών, αγγλικών και γαλλικών στοιχείων. Είναι αξιοθαύμαστο ότι ακόμα και σήμερα τα ονόματα των φαγητών και ο τρόπος παρασκευής τους παραμένει ίδιος με την εποχή της Ενετοκρατίας. Ας δούμε, λοιπόν, μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές συνταγές:

bianco

Στραπατσάδα: Χτυπητά αβγά με ζωμό από κόκαλα, βούτυρο και κονιάκ.
Μανέστρα Κολοπίμπιρι: Κριθαράκι με κόκκινη σάλτσα από φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδια, καρότα και σέλινο, κανέλα, γαρίφαλο και μπόλικο κόκκινο πιπέρι.
Μανέστρα μπούρου-μπρούρου: Σπαγγέτι κομμένο σε μικρά κομμάτια με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και πατάτες.
Φασούπα με πετσαλίνα: Βενετσιάνικη πηχτή σούπα από ξερά φασόλια, χοιρομέρι και δεντρολίβανο.
Τσιγαρέλι: Αγριόχορτα τσιγαριστά με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο.
Μελιτζάνες Παστρόκιο: Φέτες μελιτζάνας, πασπαλισμένες με τυρί και στρώσεις από αβγά βραστά, πανσέτα, σαλάδο (το τοπικό σαλάμι), σάλτσα ντομάτας και βασιλικό.
Ρύζι – μπίζι: Παραδοσιακό βενετσιάνικο ριζότο με αρακά, κρεμμύδι και χοιρομέρι.
Παστίτσιο τσι νόνας: Διασκευή παστίτσιου με φύλλα στο φούρνο. Τα μακαρόνια ανακατεύονται με βούτυρο, ντομάτα, ζάχαρη, τυρί, βραστά αβγά, κομμάτια χοιρομέρι, σαλάδο και ψιλοκομμένα κομμάτια κοτόπουλου και κρέας αρνίσιο ή μοσχαρίσιο τυλίγονται σε φύλλα σαν πίτα και ψήνονται στο φούρνο.
Σαβόρο: Κλασικό φαγητό των ναυτικών. Σε πήλινο τσουκάλι στρώνονται μικρά ψάρια, συνήθως σαρδέλες, γόπες ή μεγάλες μαρίδες και μαγειρεύονται με ψιλοκομμένο σκόρδο, δενδρολίβανο, ξίδι και μαύρες σταφίδες.
Μπουρδέτο: Ιδανικά βραστός σκορπιός και εναλλακτικά γαλέος ή μπακαλιάρος με κόκκινη καυτερή σάλτσα ντομάτας και χυμό φρέσκου λεμονιού.
Μπακαλιάρος με αγιάδα: Ξαλμυρισμένος παστός μπακαλιάρος σε χοντρά κομμάτια με αγιάδα, δηλαδή σκορδαλιά που γίνεται από αποφλοιωμένα αμύγδαλα, σκόρδο, ψωμί, λάδι και ξίδι.
Μπακαλιάρος μπιάνκο: Μπακαλιάρος ή γαλέος με πατάτες στην κατσαρόλα με άσπρη σάλτσα από ψιλοκομμένο σκόρδο, μαϊντανό, χυμό λεμονιού και μαύρο χοντροκομμένο πιπέρι.
Παστιτσάδα: Είναι το πιο δημοφιλές φαγητό στην Κέρκυρα και προσφέρεται σε επίσημα γεύματα και γιορτές. Γίνεται με μοσχαρίσιο κρέας και σάλτσα ντομάτας, στην οποία προστίθεται ένα μίγμα μπαχαρικών, το σπετσιερικό, που περιέχει κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, κύμινο και φύλλα δάφνης. Σε πολλά σπίτια φτιάχνουν το δικό τους μίγμα, αλλά πολλοί το προμηθεύονται έτοιμο από το φαρμακείο της Καρμέλας, στη Γεωργίου Θεοτόκη, ακριβώς δίπλα από το Δημοτικό θέατρο, την τελευταία που το φτιάχνει ακόμα με την παραδοσιακή συνταγή και τις μυστικές αναλογίες. Η χωριάτικη παστιτσάδα γίνεται με κόκορα. Οι ντόπιοι λένε ότι η παστιτσάδα είναι καλομαγειρεμένη μόνο όταν η σάλτσα είναι τόσο πηχτή που να βάφει τα μουστάκια.
Σοφρίτο: Λεπτές φέτες τηγανισμένου μοσχαρίσιου κρέατος, με άσπρη σάλτσα από ψιλοκομμένο σκόρδο, μαϊντανό, άσπρο πιπέρι, άσπρο κρασί, αλάτι και ξίδι.
Στουφάδο: Φαγητό κατσαρόλας μαγειρεμένο για πολλές ώρες στην άκρη του τζακιού. Πρόκειται για κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος μαριναρισμένα με κρασί, κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σκόρδο, καρότο, σέλινο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι, μαντζουράνα, δάφνη και αλατοπίπερο. Τσιγαρίζονται με λάδι και ψιλοκομμένη πανσέτα και μετά βράζουν με όλη τη μαρινάδα και λίγη έξτρα ζάχαρη.
Τίνγκολα: Συκώτι τηγανητό με κρεμμύδια ροδέλες, σβησμένο με κρασί, περιχυμένο με χυμό ντομάτας και μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Φιγαδέλια: Κομμάτια μοσχαρίσιου συκωτιού με ρίγανη και κανέλα, περιτυλιγμένα σε μπόλια αρνίσια, που ψήνονται στο τηγάνι ή στα κάρβουνα.
Μπουρντούνι: Ένα ιδιαίτερο και βαρύ λουκάνικο από πηγμένο μοσχαρίσιο αίμα και χοιρινό λίπος περασμένα σε μεγάλα έντερα με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σκόρδο, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο και πιπέρι. Τηγανίζεται και σβήνεται με ξίδι.

madoles-mikri

Στα γλυκά και τα επιδόρπια η Κέρκυρα ίσως υστερεί λίγο σε σχέση με τη μαγειρική, αλλά παρ’ όλα αυτά έχει μερικές αγαπημένες συνταγές:
Συκομαΐδα ή συκόπιτα: Πίτα φτιαγμένη από μούστο και αποξηραμένα σύκα, αρωματισμένη με γλυκάνισο, πιπέρι και ούζο.
Μάντολες: Καβουρδισμένα και καραμελωμένα αμύγδαλα.
Πασταφρόλλες: Και όχι πασταφλόρες, όπως λέμε εμείς, είναι το γνωστό γλύκισμα με ζύμη και μαρμελάδα.
Κουτσούλοι πιπεράτοι: Μικρά ζυμαράκια από ζάχαρη, νερό, αλεύρι, μέλι και πιπέρι που ψήνονται στο φούρνο.
Φογάτσα: Ένα είδος τσουρεκιού βενετσιάνικης προέλευσης.
Τζαλέτια: Ζυμώνονται με βούτυρο και καλαμποκάλευρο και ψήνονται στο φούρνο. Κατόπιν ραντίζονται με νερό ανακατεμένο με χυμό πορτοκαλιού και πασπαλίζονται με ζάχαρη.
Μουσταστόνια: Αμύγδαλα αλεσμένα με ζάχαρη, αβγά και βανίλια, πλασμένα σε μπάλες και ψημένα στο φούρνο.

exclusive-resort-corfu-greece-20968

Και πού θα μείνετε;
Όχι 1, αλλά 3 διαφορετικές προτάσεις διαμονής έχει στο πανέμορφο νησί της Κέρκυρας η Grecotel, στη χερσόνησο του Κομμένου -10 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας- με κάθε μια από αυτές να υπόσχεται ονειρεμένες στιγμές χαλάρωσης και απόλαυσης. Το Corfu Imperial διαθέτει εντυπωσιακά δωμάτια, σουίτες και bungalows με θέα στο Ιόνιο ή στους ιταλικού στυλ κήπους, εστιατόρια, bars και cafe για κάθε γούστο και όλες τις ώρες της ημέρας. Το Eva Palace, από την άλλη, προσφέρει την πιο συγκλονιστική θέα στο νησί: προς την παλιά πόλη της Κέρκυρας και προς τον κόλπο της Δασιάς. Τα ατμοσφαιρικά δωμάτια του έχουν θέα στη θάλασσα, ενώ εντυπωσιακές είναι και οι πισίνες των 1.700τ.μ. με τους διάσπαρτους φοίνικες. Τα εστιατόρια & bars του ξενοδοχείου, εκτός από γευστικά πιάτα με ντόπια υλικά, προσφέρουν και μαγευτική θέα. Σημειώνεται ότι στο Eva Palace βρίσκεται και το Εlixir Rooftop Love Spa, για μοναδικές στιγμές αναζωογώνησης. Το Lux Me Daphnila Bay Dassia, τέλος, προσφέρει μοναδικές luxe all-inclusive living διακοπές για όλη την οικογένεια. Χτισμένο πάνω στην καταπράσινη πλαγιά του λόφου, κατεβαίνει μέχρι την άκρη της θάλασσας, με το κεντρικό κτίριο, τα bungalows και όλες τις εγκαταστάσεις του να βρίσκονται «κρυμμένες» μέσα σε καταπράσινους κήπους. Τα ανακαινισμένα, πολυτελή δωμάτια και το εκπληκτικό ThalassoSpa σε συνδυασμό με το σέρβις, τις δραστηριότητες και τα εστιατόρια που προσφέρουν εκλεκτές σπεσιαλιτέ ελληνικής, ιταλικής και μεσογειακής κουζίνας υπόσχονται το πιο όμορφο καλοκαίρι!

Υπηρεσία θαλάσσιας μεταφοράς με Pontoon
Αποκλειστικά για τη χερσόνησο Grecotel Kommeno, ένα σύγχρονο Pontoon, που συνδέει δωρεάν τα ξενοδοχεία της Grecotel, είναι στη διάθεσή σας για να απολαύσετε την απόλυτη άνεση και απαράμιλλη πολυτέλεια σε ένα ταξίδι στην πόλη της Κέρκυρας, σε άλλους κοντινούς προορισμούς της επιλογής σας ή ακόμη και σε ιδιωτικές κρουαζιέρες. Με τακτικά δρομολόγια κάνει τις διακοπές σας ακόμα πιο ξεκούραστες και συναρπαστικές, καθώς σάς προσφέρει περισσότερες επιλογές για να γνωρίσετε τη γύρω περιοχή.