Όλοι ξέρουμε ότι το σιμιγδάλι χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή ζυμαρικών αλλά και λαχταριστών γλυκών, όπως του γαλακτομπούρεκου και του νηστίσιμου χαλβά. Όμως, οι χρήσεις του εκλεκτού αυτού προϊόντος στην κουζίνα είναι πολύ περισσότερες.

Ας δούμε, λοιπόν, 5 μόνο λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να λείπει ποτέ από το ντουλάπι σας ένα πακέτο σιμιγδάλι, κατά προτίμηση ψιλό.

PITA

1. Το σιμιγδάλι κάνει τέλειες κρέμες όχι μόνο στις γλυκές πίτες, αλλά και στις αλμυρές. Έτσι, θα προσθέσετε σιμιγδάλι σε κάθε γέμιση τυριών για να φτιάξετε νόστιμες τάρτες, αλλά και σε όλες τις πίτες, αφού θα δώσει μια ιδιαίτερη νοστιμιά και υφή σε αυτές. Δοκιμάστε να προσθέσετε 2-3 κ.σ. ψιλό σιμιγδάλι σε τυρόπιτες, όπως αυτή η τυρόπιτα σφολιάτας με φέτα, ανθότυρο και δυόσμο της Ντίνας Νικολάου ή σε μια Μακαρονόπιτα με 3 τυριά. Θα εντυπωσιαστείτε από το αποτέλεσμα!

2. Μπορείτε, όμως, να αντικαταστήσετε ακόμα και το φύλλο με σιμιγδάλι και να δημιουργήσετε μια τραγανή βάση στην πίτα σας, απλά και μόνο αναμειγνύοντας αλεύρι, λάδι, νερό και σιμιγδάλι. Κάπως έτσι θα φτιάξετε μια πεντανόστιμη χορτόπιτα με πλαστό φύλλο.

3. Μια άλλη ωραία ιδέα είναι να πανάρετε με σιμιγδάλι κεφτέδες, όπως κολοκυθοκεφτέδες ή ρεβυθοκεφτέδες και να τους τηγανίσετε. Έτσι, θα βγουν ιδιαίτερα τραγανοί ενώ θα αποκτήσουν και ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα.

KROKETES

4. Αν φτιάχνετε πίτσα χειροποίητη, πριν ψήσετε τη ζύμη σας θα πασπαλίσετε με σιμιγδάλι το ταψί για να μην κολλήσει αλλά και για να της προσδώσει μια τραγανή υφή.

5. Και βέβαια με γάλα, σιμιγδάλι, βούτυρο και αβγά (και τριμμένο τυρί αν θέλετε) θα φτιάξετε μια πεντανόστιμη μπεσαμέλ για το παστίτσιο και τον μουσακά. Για ένα μεγάλο ταψί θα χρειαστείτε 1250 ml γάλα, 3 αβγά, 2 κ.σ. βούτυρο, αλατοπίπερο και 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό Melissa. Βάζετε το περισσότερο γάλα σε ένα κατσαρολάκι και στο υπόλοιπο διαλύετε μέσα το σιμιγδάλι. Ρίχνετε το μείγμα στο υπόλοιπο γάλα και ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Αφαιρείτε από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο, τα αβγά, το αλατοπίπερο και αν θέλετε τριμμένο τυρί (100γρ. κεφαλογραβιέρα Κρήτης).