Τα πασχαλινά φουρνίσματα ξεκινούν πάντα με τα αγαπημένα μας κουλουράκια. Αυτά που θα φτιάξουμε τώρα και θα τα κρατήσουμε και μετά το Πάσχα γιατί ταιριάζουν όχι μόνο με τον καφέ και τα ροφήματά μας, αλλά και γιατί αρέσουν πολύ και στα παιδιά. Ψάχνουμε συνταγές, ρωτάμε φίλες, αναζητούμε ό,τι πιο αγνό και φυσικό υπάρχει και όλες οι αναζητήσεις μας καταλήγουν στο ίδιο -κοινό- μυστικό. Τα καλύτερα πασχαλινά κουλούρια φτιάχνονται με Lurpak!

Σύμμαχός μας τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές συνταγές, το Lurpak δεν περιέχει συντηρητικά και φτιάχνεται από 100% αγνό αγελαδινό γάλα. Όσο για τη φίνα, αξεπέραστη γεύση του και τη σταθερή ποιότητα του, είναι το απόσταγμα εμπειρίας περισσότερων από 100 χρόνων στην παραγωγή του. Γι’ αυτό είναι διάσημο σε όλο τον κόσμο και η πρώτη επιλογή των σεφ παγκοσμίως.

Για να σας βοηθήσουμε και να έχετε σίγουρη επιτυχία στα κουλούρια του Πάσχα, συγκεντρώσαμε 7 σημαντικές συμβουλές, που πρέπει να ξέρετε.

1. Τα καλά υλικά είναι το ήμισυ του παντός. Για νόστιμα κουλουράκια, μπισκότα και cookies, καλό είναι να επιλέγετε πάντα τα καλύτερα υλικά. Από το αλεύρι, τη ζάχαρη και την κουβερτούρα μέχρι το βούτυρο, που πρέπει να είναι 100% αγελαδινό βούτυρο και άριστης ποιότητας. Σαν να λέμε Lurpak! 

2. Μην προσπερνάτε το ζύγισμα. Στη ζαχαροπλαστική οι σωστές αναλογίες είναι αυτό που εγγυάται ότι θα έχετε ένα επιτυχημένο γλυκό. Οπότε ζυγίζετε ή μετράτε όλα τα υλικά της συνταγής πριν ξεκινήσετε την ανάμειξη και κοσκινίζετε το αλεύρι, για να αφρατέψει. Επίσης, όλα τα υλικά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

shutterstock_261633059

3. Προσοχή στο ανακάτεμα και το ζύμωμα. Για τραγανά κουλουράκια, χτυπάτε για αρκετή ώρα στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και συνεχίζετε προσθέτοντας τα αβγά και τα υπόλοιπα υλικά. Στο ζύμωμα από την άλλη πρέπει να είσαστε φειδωλοί, μιας και τα κουλουράκια, όπως και όλες οι ζύμες που θέλετε να είναι τριφτές και αφράτες, θέλουν ελάχιστο ζύμωμα και το αλεύρι πρέπει να προστίθεται σταδιακά, προκειμένου να μπει τόσο όσο χρειάζεται για να ενωθεί με το βούτυρο και τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής. Αν βάλετε όλη τη συνιστώμενη ποσότητα αλευριού, αλλά η ζύμη σας φαίνεται ότι δεν πλάθεται, μην προσθέσετε επιπλέον αλεύρι, απλά αφήστε τη για περίπου 30 λεπτά σκεπασμένη με πετσέτα να ξεκουραστεί.

4. Μην ξεχνάτε τα αρώματα. Όλα τα μπισκοτάκια αγαπούν τα αρώματα της βανίλιας και των μπαχαρικών, όπως η κανέλα και το γαρίφαλο. Τα πασχαλινά κουλουράκια πάλι, ζητούν τα αρώματα των εσπεριδοειδών, γι’ αυτό μην παραλείψετε να προσθέσετε στο μίγμα ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού.

shutterstock_216556543

5. Κουπ πατ ή χέρι; Ανάλογα με το σχήμα που θέλετε να δώσετε στα κουλουράκια και τα μπισκοτάκια σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο κουπ πατ. Για να δώσετε το κλασικό σχήμα στα πασχαλινά κουλουράκια, βέβαια, την πλεξούδα δηλαδή, θα χρειαστείτε να βάλετε χέρι. Παίρνετε λοιπόν μικρές ποσότητες από τη ζύμη -φροντίζοντας να παίρνετε όσο γίνεται ίδια ποσότητα κάθε φορά για να ψηθούν ομοιόμορφα- και πλάθετε τη ζύμη σε κορδονάκια και κατόπιν τους δίνετε σχήμα πλεξούδας.

6. Προσοχή στο ψήσιμο. Μόλις τελειώσετε με το πλάσιμο, αραδιάζετε τα μπισκοτάκια και τα κουλούρια σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, και τα αλείφετε με χτυπημένο κρόκο αβγού. Για καλύτερο αποτέλεσμα ψήνετε ένα – ένα τα ταψιά στο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν τα κουλουράκια.

7. Η σωστή αποθήκευση τα κρατάει τραγανά περισσότερο. Αφήνετε τα κουλουράκια να κρυώσουν καλά και τα φυλάτε σε μεταλλικά κουτιά ή πορσελάνινο σκεύος με καπάκι.

Δείτε παρακάτω την αγαπημένη μας συνταγή για πασχαλινά κουλούρια, που μοσχοβολούν μαστίχα! Με Lurpak φυσικά, τι άλλο;

Κουλουράκια πασχαλινά με μέλι, βανίλια και μαστίχα