Κατά τη σαρακοστιανή περίοδο οι θησαυροί της θάλασσας έχουν σημαντικό προβάδισμα στις διατροφικές μας επιλογές αφού είναι μια θρεπτική και νόστιμη εναλλακτική για να γεμίσει το τραπέζι της νηστείας.

Μεζέδες και ελαφριά -ή πιο χορταστικά- πιάτα με γαρίδες, αχιβαδάκια, χταπόδι, καβούρι, καλαμάρια και άλλα ως βασικό υλικό ή ανάμεικτα, δίνουν νόστιμο «παρών» σε σαλάτες, πιάτα με ζυμαρικά και ρύζι, όσπρια και λαχανικά σε συνταγές υψηλής διατροφικής αξίας.

thalassina

Ωστόσο, παρά τη γευστική και θρεπτική τους αξία, η επιλογή και το καθάρισμα των θαλασσινών δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Αν, λοιπόν, σάς προβληματίζει αυτό το κομμάτι, θυμηθείτε και την έξυπνη εναλλακτική της κονσέρβας που θα σάς λύσει τα χέρια. Η ζουμερή σάρκα της γαρίδας ταιριάζει σε σάλτσες ντομάτας και κάνει υπέροχες γαριδομακαρονάδες ενώ μπορείτε να φτιάξετε και ωραιότατους ουζομεζέδες με σάλτσα ή ραντίζοντας τις γαρίδες με λεμόνι και πασπαλίζοντάς τες με ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βάλτε λίγη ακόμα φαντασία φτιάχνοντας σουβλάκια με γαρίδες βυθίζοντάς τες για λίγο σε μαρινάδα με καλό ελαιόλαδο, σκόρδο και λεμονοθύμαρο. Λαχανικά όπως πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι και ντοματίνια είναι ένα κλασικός συνδυασμός λαχανικών σε σουβλάκι οπότε «πατήστε» στα σίγουρα και δοκιμάστε τον. Η χορταστική λύση της πατατοσαλάτας με γαρίδες, κρεμμύδι, λεμόνι, μαϊντανό, ελαιόλαδο και πρασινάδες όπως ρόκα, λόλα και μαρούλι είναι επίσης μια πρόταση που έχει τον πληθωρικό χαρακτήρα μιας σαλάτας με κοκτέιλ θαλασσινών και φυσικά κάθε άλλο παρά αδιάφορη μπορεί να θεωρηθεί.

garides-rizi

Το ίδιο ισχύει και για τα καλαμάρια, τις σουπιές και το χταπόδι, που είναι μερικές επίσης εξαιρετικά δημοφιλείς επιλογές για το σαρακοστιανό τραπέζι. Το χταπόδι μάλιστα, είναι από τους πιο αγαπημένους «θησαυρούς» της θάλασσας και δίκαια, αφού εκτός από γευστικό είναι και πολύ θρεπτικό. Τα καλαμάρια σε πικάντικη σάλτσα ή άλμη και οι σουπιές συνδυάζονται άψογα με όσπρια και ρύζι ενώ τρώγονται και ως μεζεδάκι παρέα με τσίπουρο ή ούζο. Το χταποδάκι σε πικάντικη σάλτσα ή άλμη φυσικά δένει νόστιμα με κοφτό μακαρονάκι ενώ μόνο του είναι ένας από τους πιο διαλεχτούς μεζέδες της παρέας. Ακόμα, από το σαρακοστιανό τραπέζι δεν μπορούν να λείπουν επιλογές όπως τα αχιβαδάκια και τα καβούρια που επίσης αγαπούν τις σάλτσες ντομάτας και τις οσπριοσαλάτες. Φτιάξτε μια ωραία μακαρονάδα θαλασσινών που μοσχοβολά ιώδιο με αχιβαδάκια, γαρίδες και καβούρια και δίπλα της μια ωραία καβουροσαλάτα με κρεμμύδι, αγγουράκι τουρσί, μαυρομάτικα, μαρούλι και λαδολέμονο και είστε πλήρεις.

xtapodi

Στο «παιχνίδι» των συνδυασμών» επιστρατεύστε μπόλικο μεράκι και καλή πρώτη ύλη και θα δικαιωθείτε. Καλή και νόστιμη Σαρακοστή!