Με την αραβική εκδοχή του “τυλιχτού” δηλώνω αθεράπευτα ερωτευμένη. Αλάδωτη αραβική πίτα, μαριναρισμένο, άπαχο, τρυφερό κρέας ή τραγανά φαλάφελ, ολόφρεσκα λαχανικά, σάλτσα ταχίνι, καυτερή ή κόκκινη, τηγανητές πατάτες, εξωτικά, γλυκά, διακριτικά μπαχαρικά και στο πλάι πράσινες πιπερίτσες τουρσί. Σε κάθε μπουκιά και μια άλλη γευστική εμπειρία, μια διαφορετική συγκίνηση. Μέγεθος-γίγας και στο τέλος νοιώθεις σαν πούπουλο ελαφρύς, ευχαρίστως θα έβαζες πλώρη για ένα δεύτερο, με μαγειρεμένα, ψιλοκομμένα συκωτάκια αυτή τη φορά, όπως μόνον οι άραβες ξέρουν να μαγειρεύουν, με μπαχαρο-γαρυφαλάτα αρώματα.

20160220_144916

Τούτη την “Αλεξάνδρεια” δεν θα τη “χάσεις”, αφού θα σε φωνάξει από μακριά με τα κιτσάτα μπιχλιμπίδια της πρόσοψης, την εξωστρέφεια της βιτρίνας, που προδίδει την αστραφτερή της καθαριότητα που λαμποκοπάει, το ατέλειωτο χαμόγελο του Αχμέντ που μονίμως κάτι σιγοτραγουδάει -πιο πρόσχαρη, ευγενική και έξω καρδιά από τη ράτσα των Φαραώ, πιστέψτε με δεν υπάρχει!

20160220_144616

Για να διαλέξεις, θα κλάψεις πολύ! Θα θελήσεις τα μαγειρευτά φασόλια, το κοτόπουλο μπιριάνι με μπασμάτι, που αιγυπτιακό δεν είναι, αλλά το μαγειρεύουν αφού έχει ζήτηση στο μούλτι-έθνικ κοινό της γειτονιάς, τις μαγικές τηγανητές μελιτζάνες με ντοματούλα και μυρωδικά, τον καυτερό κιμά, τα τραγανά και αφράτα στην καρδιά τους φαλάφελ, το σις-ταούκ με μαριναρισμένο κοτόπουλο και φρέσκα λαχανικά, το σις-κεμπάπ με τρυφερό μαριναρισμένο αρνίσιο κιμά. Όλα μαγειρεμένα από αιγυπτιακό-σπιτικό χέρι, ο σεφ μου θύμισε εκείνους τους παλιούς αιγυπτιώτες μάγειρες που κάποτε είχαν μεγάλη φήμη στα καλά εστιατόρια της Ελλάδας του ’50 και του ’60.

20160220_145453-(1)

Μπορεί να επιλέξεις μερίδα αλλά το καλύτερο είναι να προτιμήσεις το τυλιχτό: όλα εδώ τυλίγονται σε πίτα, με ολοζώντανα, φρεσκοκομμένα σαλατικά και σπιτικές σάλτσες, γιαουρτένια και δροσερή ή ντοματίνια και καυτερή. Τα παίρνεις και στο χέρι. Θα χάσεις όμως τη χαρά της περαντζάδας, τη χαρά του πολύχρωμου κοινού, κάτι από ατμόσφαιρα σταθμού και κυρίως το χαμόγελο του Αχμέντ, που θα σε γεμίσει αισιοδοξία για τη ζωή.

info
Αλεξάνδρεια, Μενάνδρου και Σοφοκλέους 54. Ανοιχτά: 10:00 – 22:00 καθημερινά. Κόστος: γύρω στα € 2,50 το τυλιχτό.