Φτάνοντας μπορεί και να νομίσεις πως είναι κλειστό. Ωστόσο, η ζωή εδώ συμβαίνει στα μετόπισθεν, κρυφή και κρυμμένη σαν παλιά σπιτική αυλή, κατάμεστη και πολύχρωμη, με τα λαμπιόνια της να θυμίζουν πανηγύρι σε νησί.

pyroliki xoros

Παγωμένη ρακή μέχρι να μελετήσεις το μενού που θα το ερωτευτείς, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο πιάτο. Η Ελλάδα της τοπικής πρώτης ύλης, σταμνοτύρι, γκερεμέζι, γραβιέρα σφακιανή, σιουφιχτά μακαρόνια, απάκι, σύγκλινο, βιολογικό κρητικό ελαιόλαδο. Η Ελλάδα της παραδοσιακής συνταγής, μαϊντανοσαλάτα σκορδάτη της Σύρου, μαραθόπιτα και κρητική κουκουβάγια, σύγκλινο με αβγά, πατάτα οφτή με μυζήθρα και στακοβούτυρο. Η Ελλάδα μιας χορταστικής, προσγειωμένης δημιουργικότητας, ένα διακριτικό «πείραγμα» που κάνει ομορφότερο το πιάτο: μια υπέροχη σαλάτα με σπυρωτό πλιγούρι, φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο, οξύμελο, ρόδι κι ένα τσακ από καρύδι στο δόντι, η μακαρονάδα των ελληνικών ονείρων με μελωμένο κοτόπουλο απάκι και al dente σιουφιχτό μακαρόνι, αρωματικό, αφράτο κοκκινιστό κεφτεδάκι με μπόλικο μαϊντανό και τον πιο βουτυράτο, σπιτικό πουρέ. Η φάβα, πεντανόστιμη, έρχεται καυτή, αναδύοντας άρωμα από υπέροχο ελαιόλαδο, κρεμμυδάκι και κάπαρη.

pyroliki piato

Την καλή μέρα σε ένα εστιατόριο τη μυρίζεις από την αρχή της ψωμιέρας και εδώ θα απολαύσεις το ρουστίκ, ξινό προζύμι ενός αληθινού ψωμιού ολικής που έρχεται από τον Κορυδαλλό. Αυτό που θα κάνει την τέλεια βούτα στην πλούσια σάλτσα στο μοσχαράκι με το αρωματικό βούτυρο και το μαυροσούσαμο πάνω σε ένα φινετσάτο πουρέ λαχανικών.

Στην ανοιχτή κουζίνα, ο Μάριος κάνει το θαύμα μιας μαγειρικής που θα σου μείνει για καιρό στον ουρανίσκο, προσωπικά μετράω την ώρα που θα επιστρέψω για τα μπιφτεκάκια από προβατίνα που δεν χώρεσαν στο μενού της πρώτης δοκιμής.

PIROLIKI_1208

info
Μ. Αλεξάνδρου 117, Μεταξουργείο, τηλ. 210 3420293.

Δείτε επίσης:
7 γραφικά ταβερνάκια της Αθήνας που πρέπει να επισκεφτείς