Είχα ακούσει ότι η ηθοποιός Θάλεια Ματίκα είχε ανοίξει ένα ινδικό εστιατόριο στη Νέα Ερυθραία πριν από λίγο καιρό και τελικά πήγα την περασμένη εβδομάδα.

Το «Little India» είναι ένα όμορφο γωνιακό εστιατόριο σε μια ήσυχη γειτονιά μόλις δυο δρόμους από τη Χαριλάου Τρικούπη. Με ανοιχτή οροφή και περιτριγυρυσμένο από πολλά φυτά και γυάλινες πόρτες που ανοίγουν κι αυτές διάπλατα, είναι μια ευχάριστη και άκρως καλοκαιρινή επιλογή. Σε ένα δροσερό περιβάλλον, λοιπόν, που κυριαρχούν τα πράσινα και τα πορτοκαλί στοιχεία, ανάμεσα σε Ινδές καλλονές και μικρούς διακοσμητικούς ελέφαντες, θα γευτείς νόστιμα πιάτα ινδικής κουζίνας από τον άρτι αφιχθέντα -εκ Λονδίνου- σεφ Qaiser Sallem.

little india23edited

Ο νέος σεφ ανανέωσε το μενού του εστιατορίου και εμπλούτισε τα χορτοφαγικά πιάτα, βάζοντας τη δική του πινελιά σε κλασικές αγαπημένες γεύσεις. Έτσι, εκτός από αυθεντικά ινδικά πιάτα, όπως αυτά που είναι ψημένα στον ινδικό παραδοσιακό φούρνο (Tandoori) ή τα πιάτα Massala με κρέμα γάλακτος, αμύγδαλα και χυμό ντομάτας, υπάρχουν και άλλες πιο ιδιαίτερες επιλογές. Όπως το κοτόπουλο Tika, που είναι φιλετάκια κοτόπουλου μαριναρισμένα σε γιαούρτι με μείγμα μπαχαρικών, σκόρδου και τζίντζερ ή το πικάντικο Bhuna, με πράσινο τσίλι, φρέσκο κρεμμυδάκι και μυρωδικά.

little india2edited

Η αρχή βέβαια γίνεται με τα καταπληκτικά Popodams, τα τραγανά τσιπς από αλεύρι ινδικής φακής και ρυζιού, που συνοδεύονται από 3 νοστιμότατα ντιπς, που σαν βάση έχουν το γιαούρτι: ένα με μέντα, ένα γλυκό με μάνγκο και ένα άλλο με ντομάτα, αγγουράκι και μυρωδικά. Αφού πέσεις με τα μούτρα σε αυτά, πάνω που θα τελειώνουν έρχονται και τα υπόλοιπα ορεκτικά: Onion Bhaji, οι φοβερές τηγανιτές κροκέτες από κρεμμύδια και πιπεριές, που είναι μαριναρισμένες σε ινδικά μπαχαρικά και τα λαχταριστά πιτάκια Samosa, που είναι γεμιστά με κιμά ή λαχανικά. Έχει κι άλλα φυσικά και όλα έρχονται σε μικρά πιατάκια οπότε διαλέγεις και παίρνεις πολλά για τη μέση. Αν μπλοκάρεις και δεν ξέρεις τι να διαλέξεις, πάρε μια ποικιλία ορεκτικών (για δύο άτομα) που έχει λίγο απ’ όλα και ξεμπερδεύεις. Και βέβαια μην ξεχάσεις και ένα Naan, το ινδικό αφράτο ψωμάκι, που πάει με όλα -προτίμησέ το σκέτο ή με σκόρδο.

CHICKEN TIKKA MASSALA2

Η συνέχεια είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και μπορεί να γίνει όσο πικάντικη και καυτερή αντέχεις. Άλλωστε ο κατάλογος υποδεικνύει το πόσο καυτερή είναι κάθε επιλογή, απεικονίζοντας την ένταση του πιάτου με κόκκινες πιπερίτσες (από 1 έως 3). Αν δεν θέλεις κρέας έχει πολλές και νόστιμες επιλογές, όπως ινδικά ρεβύθια ή φακές με μπαχαρικά, τσίλι και κόλιανδρο και διάφορα είδη ρυζιού, από ατμού μέχρι αρωματισμένο με σαφράν και μπαχαρικά.

little india ryzi2edited

Όσο για τα κυρίως, καλύτερα να τα βάλεις κι αυτά στη μέση για να δοκιμάσεις περισσότερες γεύσεις και συνδυασμούς. Διάλεξε, λοιπόν, το είδος που προτιμάς -γαρίδες, κοτόπουλο, μοσχάρι ή λαχανικά- και συνόδευσέ το με την αγαπημένη σου σάλτσα (θα βρεις καμιά 15αριά). Θες για παράδειγμα να φας κοτόπουλο; Τότε μπορείς να το πάρεις με σάλτσα κάρυ (μαγειρεμένη με φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο και φρέσκα μπαχαρικά) ή έξτρα καυτερό με πράσινο τσίλι, τζίντζερ, σκόρδο, κόλιανδρο και χυμό λεμονιού (Karai). Υπάρχουν πολλές επιλογές και μία από τις καλύτερες για μένα είναι τα πιάτα Curry και Massala. Οι πιο safe επιλογές, πάντως, αν δεν θέλεις πολλές σάλτσες είναι τα πιάτα μαριναρισμένων κρεατικών ή γαρίδων που ψήνονται με τον παραδοσιακό τρόπο στο tandoori: επίλεξε τα μαριναρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου σε γιαούρτι, τζίντζερ, σκόρδο, χυμό λεμμονιού και ελαφριά ινδικά μπαχαρικά (Chicken tandoori) ή τις μεγάλες γαρίδες που μαρινάρονται σε σκόρδο και μπαχαρικά (Shrimps tandoori).

CHICKEN TANDOORI 2edited

Το καλύτερο με όλα τα παραπάνω είναι οι τιμές, καθώς κάθε πιατάκι ορεκτικών κοστίζει από 2 έως 5 ευρώ και τα πιάτα με κρεατικά γύρω στα 8 με 10 ευρώ. Έτσι, μπορείς να φας πολύ ικανοποιητικά με μόλις 12-15 ευρώ το άτομο μαζί με τη μπύρα σου. Αν θες να το παίξεις Ινδός, δοκίμασε και το παραδοσιακό ρόφημα lassi, από γιαούρτι και γάλα που πίνουν στη μακρινή Ινδία για να “σβήσουν” την καυτερή γεύση. Αν πάρεις με γεύση μάνγκο θα σου θυμίσει ένα καλοκαιρινό smoothie.

matika iordanidiseditededited

Στο ταμείο θα βρεις συχνά την ίδια τη Θάλεια και τον σύζυγό της, τον επίσης ηθοποιό Τάσο Ιορδανίδη, ένα πραγματικά πολύ συμπαθητικό ζευγάρι, που την ερχόμενη σεζόν μάλιστα (από Οκτώβριο) θα βρεθεί και στο ίδιο θεατρικό σανίδι, παίζοντας το “Έγκλημα και Τιμωρία” του Ντοστογιέφσκι στο θέατρο Άνεσις.

info
Π. Ιωακείμ & Κρήνης 2, Νέα Ερυθραία, τηλ. κρατήσεων & delivery: 213 0328876, 2130328877, www.littleindia.gr
Κλειστά: Δευτέρα. Λειτουργεί μεσημέρι – βράδυ και διαθέτει και delivery.