Μπορεί η μπίρα να μην έχει εποχή, το καλοκαίρι όμως την αναζητάμε συχνότερα. Και που θα βρεις τις καλύτερες μπίρες παρέα με άπαιχτους μεζέδες, αν όχι σε μπιραρίες και pubs; Κανόνισε έξοδο με την παρέα λοιπόν και τα στέκια άφησε τα σε εμάς: έχουμε 13 super προτάσεις από τον βορρά μέχρι τον νότο.

Στα βόρεια

local

Local Pub
Με ατμόσφαιρα αγγλικής pub και μια μεγάλη ποικιλία σε βαρελίσιες μπίρες και πολλές ελληνικές σε μπουκάλι να φιγουράρουν υπερήφανα δίπλα στις ξένες ετικέτες, η Local Pub γίνεται εύκολα το αγαπημένο σου στέκι στα βόρεια προάστια, ειδικά αν θέλεις να δεις και κάποιον αγώνα μιας και οι τηλεοράσεις τους προβάλουν συνεχώς ποδόσφαιρο.
Χαϊμαντά 25, Χαλάνδρι, τηλ. 694 0864443.

München – My way by Erich
Μια αυθεντική γερμανική μπιραρία στην καρδιά του… Αμαρουσίου! Εκεί, που λες, θα δοκιμάσεις κυρίως γερμανικές μπίρες τις οποίες θα συνοδεύσεις με -τι άλλο;- χοιρινό κότσι με ξινολάχανο, σνίτσελ με bratkartoffeln (οι γερμανικές τηγανητές πατάτες με το μπέικον) και, φυσικά, λουκάνικα. Η γερμανική ατμόσφαιρα συμπληρώνεται ιδανικά από τις γερμανικές λεπτομέρειες στην διακόσμηση του εσωτερικού χώρου.
Διονύσου 47, Μαρούσι, τηλ. 210 8033424.

pretzel-mpira

Στο Κέντρο

James-Joyce

The James Joyce
Όταν θέλεις να πιεις μπίρα στο κέντρο της Αθήνας, η διάσημη ιρλανδέζικη pub στον λιθόστρωτο δρομάκι της Άστιγγος είναι σίγουρα το πρώτο μέρος που σου έρχεται στο μυαλό. Μικρά τραπέζια, μεγάλοι πάγκοι και μια τεράστια μπάρα, ιρλανδέζικα σημαιάκια στους τοίχους, εκπληκτικά lives, μπίρα βαρελίσια ή από μπουκάλια που ρέει άφθονη και συνδυάζεται αρμονικά με ιρλανδέζικα πιάτα όπως Irish fish pie… Τι άλλο να ζητήσει κάποιος για να το κάνει μόνιμο στέκι του;
Άστιγγος 12, Μοναστηράκι, τηλ. 210 3235055.

Κόμης
Μία από τις πιο κλασικές μπιραρίες της Αθήνας και αγαπημένο στέκι ηθοποιών, δημοσιογράφων και πολιτικών. Ο διάσημος Κόμης των Πατησίων στεγάζεται σε ένα όμορφο νεοκλασικό με ατμοσφαιρική διακόσμηση, με τον κήπο του να έχει τον πρώτο λόγο τους ζεστούς μήνες, σερβίροντας νόστιμους μεζέδες που συνοδεύουν τέλεια τις -ελληνικές και διεθνής- μπίρες που βρίσκεις στο μενού.
Λασκαράτου 20, Άνω Πατήσια, τηλ. 2102112135.

MPIRA

Tar
Κοντά στον Κόμη και επί της Λεωφ. Ηρακλείου, ένα ακόμη ιστορικό beer-restaurant με ζεστή ατμόσφαιρα και όμορφη διακόσμηση, που δίνει βάση στις καλές μπίρες και τις γερμανικές σπεσιαλιτέ, όπως currywurst και σνίτσελ, αν και από το μενού δεν λείπουν και κάποια λατινοαμερικάνικα πιάτα που πολύ μας αρέσουν.
Λεωφ. Ηρακλείου 34, Άνω Πατήσια, τηλ. 210 2237717.

lazy-bulldog-(2)

The Lazy Bulldog
Με έμφαση στην αγγλοαμερικάνικη ζυθοποιία, πολλές draught επιλογές και μενού που ανανεώνεται συχνά και κάθε φορά γίνεται καλύτερο, αυτή η pub στο Γκάζι έχει αποκτήσει φανατικούς θαμώνες που “τεμπελιάζουν” στους καναπέδες απολαμβάνοντας τις μπίρες τους. Αξίζει να δοκιμάσεις κάποιο από τα burgers τους, όπως το Red Hot Chilli burger και Mushroom Jack Burger και αν είσαι φίλος του brunch, εκεί δοκιμάζεις και Bulldogs’s British breakfast.
Ορφέως 2 & Περσεφόνης 13, Γκάζι, τηλ. 697 5026836.

Στα Νότια

Valevale photo 31

Vale Vale
Αν δεν είναι η πιο αγαπημένη μπιραρία των νοτίων προαστίων -το καταλαβαίνεις από τα πάντα γεμάτα τραπέζια-, τότε σίγουρα είναι στην νικητήρια τριάδα. Κεφάτη διάθεση, μεγάλη ποικιλία σε μπίρες, πολύ νόστιμα πιάτα, υπέροχη διακόσμηση με το ξύλο να κυριαρχεί μέχρι και στο ταβάνι και καλές μουσικές, την κάνουν να ξεχωρίζει. Σημειώνεται ότι όταν βρίσκεις τραπέζι έξω το καλοκαίρι, πρέπει να θεωρείς τον εαυτό σου πολύ τυχερό!
Αλεξουπόλεως 26 & Ηπείρου, Αργυρούπολη, τηλ. 210 9965903.

Molly Malone’s
Ο ιρλανδέζικος ναός της μπύρας στα νότια βρίσκεται στη Γλυφάδα και ακούει στο όνομα Molly Malone’s. Ζεστός χώρος εσωτερικά, με τραπεζάκια έξω για τους ζεστούς μήνες και με κύρια χαρακτηριστικά του τις καλές μπίρες, τα νόστιμα πιάτα και το πιστό κοινό που φροντίζει να το κρατά πάντα γεμάτο. Εκεί βρίσκεις πάντα και φιλάθλους, που έρχονται να παρακολουθήσουν αγώνες ποδοσφαίρου ή ράγκμπι πανηγυρίζοντας με ένα ή πολλά περισσότερα ποτήρια μπίρας.
Γιαννιτσοπούλου 8, Γλυφάδα, τηλ. 210 8944247.

BEEROCK4_anoigma

BEEROCK2

Beerock
Με έντονη ροκ διάθεση και καλές προτάσεις για όλη την ημέρα, το Beerock είναι από τα πιο γνωστά και αγαπημένα εστιατόρια της Γλυφάδας. Εκεί επιλέγεις ανάμεσα σε βαρελίσια, μπουκάλι ή μπίρα με το λίτρο, όλα συνδυασμένα ιδανικά με τα λαχταριστά πιάτα στο μενού μιας και η κουζίνα τους είναι πολύ δυνατή. Στα συν και ο άνετος χώρος και το γρήγορο σέρβις.
Πλατεία Νυμφών 1, Γλυφάδα, τηλ. 210 8983301.

erotimatiko (6)

erotimatiko (4)

Ερωτηματικό
Αναρωτιέσαι που θα πιεις την μπίρα σου σήμερα; Το Ερωτηματικό στην Αργυρούπολη είναι πάντα μια καλή απάντηση. Αδύνατον να μην καταλάβεις ότι πρόκειται για μπιραρία, καθώς η πρόσοψη του θυμίζει δύο κύκλους βαρελιών, ενώ πιάνοντας στα χέρια το μενού θα σε εντυπωσιάσει η μεγάλη ποικιλία σε μπίρες, τις οποίες αξίζει να συνοδέψεις σίγουρα με μία πλούσια ποικιλία κρεατικών.
Μαρίνου Γερουλάνου 72, Αργυρούπολη, τηλ. 210 9932848.

shakebeer

Shakesbeer
120 και πλέον ετικέτες από μπίρες, πολλές προτάσεις σε βαρελίσιες και XL burgers και ζουμερές κρεατοποικιλίες. Τι άλλο να ζητήσει κανείς για μια τέλεια καλοκαιρινή έξοδο; Σε συνδυασμό δε με τον όμορφο χώρο του, το Shakesbeer κερδίζει τις εντυπώσεις και έχει γίνει δικαιολογημένα από τα πιο αγαπημένα στέκια των νοτίων προαστίων.
Ηρώων Πολυτεχνείου 15, Ηλιούπολη, τηλ. 210 9902566.

Περαιάς & Δυτικά Προάστια

Birra Birra
Το γνωρίσαμε σε ένα ζεστό νεοκλασικό στην ακτή Θεμιστοκλέους στην Πειραϊκή και αμέσως μας έκλεψε την καρδιά. Πριν λίγα χρόνια αποφάσισε να αλλάξει… ακτή και μετακόμισε λίγο πιο κάτω στην Μαρίνα Ζέας, σε ένα πολύ άνετο και καλαίσθητο χώρο με τεράστιες τζαμαρίες και τη θάλασσα στο πιάτο. Στο Birra Birra βέβαια θα πας κυρίως για τις μπίρες του σε μεγάλη ποικιλία αλλά και τα νόστιμα πιάτα που τις συνοδεύουν.
Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς, τηλ. 210 4515074.

arck

Arch Beer House
Σε ένα πολύ όμορφο χώρο με βαυαρικό αέρα, όπου κυριαρχεί το ξύλο, στεγάζεται η αγαπημένη μας μπιραρία στα δυτικά της πόλης. Από τις δύο μπάρες της παρακαλώ, δοκιμάζεις περί τις 150 μπίρες σε μπουκάλι, συν 17 draughts, που “παντρεύονται” με ζεστά και κρύα fingerfoods γιατί η μπίρα είναι πάντα καλύτερη με μεζέ!
Eθν. Αντιστάσεως 91, Περιστέρι, τηλ. 210 5752992.