Το Θάμα είναι ένα οικογενειακό εστιατόριο στον Χολαργό ( Μεσογείων 242, Χολαργός) που μαγειρεύει σπιτικά τη μεσσηνιακή κουζίνα με σοβαρότητα και μια στάλα δημιουργικότητας που την κάνει ακόμη πιο γοητευτική, για τη Μαντώ Ηλιοπούλου, τη μαμά και τη μαγείρισσα πίσω από το Θάμα, για την μπαμπανάτσα της – ντομάτα με ελαιόλαδο, ρίγανη και φέτα πάνω σε ψωμί – για τα χορταράκια της θάλασσας, κάτι φύκια που τα έχουν μόνο αν τα βρουν, για τις ομελέτες με αγκινάρες και οβριές όταν είναι στο καιρό τους, για τη γουρουνοπούλα που τη φτιάχνουν θεϊκά, για το φοβερό τσίπουρό τους.

Η μπαμπανάτσα μας στο @costanavarino 🍴🍴🍴#thama #costanavarino

A post shared by ΘάΜα (@thama_restaurant) on

Η γουρουνοπούλα σιγοψημένη επί 7 ώρες μέχρι το εσωτερικό να γίνει λουκούμι και η πέτσα να γίνει ένα τραγανό μπισκότο γεύσης, σίγουρα η ωραιότερη γουρουνοπούλα που έχουμε δοκιμάσει ποτέ! Με χοντρό αλάτι, δεν ήταν καθόλου βαριά, ενώ συνοδευόταν από σωστές -δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις τι θέλω να πω με τον χαρακτηρισμό αυτό- φρεσκοκομμένες πατάτες τηγανητές.

Ήταν ειλικρινά ό,τι καλύτερο μπορούσε να μας συμβεί σε ένα ανοιξιατικο μεσημέρι. Δεν την βρίσκεις κάθε μέρα, μιας και την φέρνουν φρέσκια από την Καλαμάτα, αλλά, άπαξ και την δεις στα πιάτα ημέρας… σπεύσε!

Μεταξύ μας τώρα, όταν ένα γεύμα ξεκινάει με ένα φλιτζανάκι εξαιρετικού λαδιού -το οποίο λίγο αργότερα έμαθα ότι ήταν δικής τους παραγωγής- δίπλα σε λευκές και ολικής αλέσεως φέτες ψωμιού, δύσκολα περιμένεις να απογοητευτείς στη συνέχεια.