Δευτέρα βράδυ και όλη η πόλη παραπονιέται για αναδουλειές. Στο νέο και τρίτο αισίως Νέον, δύο τεράστιοι όροφοι βουλιάζουν κυριολεκτικά, δεκάδες παιδιά ιδρώνουν στις κουζίνες και εγώ επιβεβαιώνω τη φήμη.

neon-2

Ναι, τα Νέον είναι από τα πιο επιτυχημένα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης. Ένα όνειρο που ούτε καν είχε ονειρευτεί ο Μπάμπης Τριανταφυλλίδης όταν στο καφενείο του άρχισε δειλά δειλά να σερβίρει τα πρώτα του μεζεδάκια. Το μυστικό, στη συνταγή, που μόνο επιτυχία προμηνύει: μαγαζιά εξαιρετικά και αποκλειστικά αφιερωμένα στην Τούμπα ή αλλιώς την πολυπληθέστερη γειτονιά της πόλης, ο μεζές σε όλες του τις εκδοχές από το σαρδελάκι μέχρι το ταρτάρ τόνου, νοστιμιά και φτηνές τιμές, μουσική που ζεσταίνει την καρδιά αλλά δεν μπλοκάρει την επικοινωνία, σκηνικό πεντάστερου εστιατορίου, μπαρ που ευνοούν τις εγκάρδιες, αναπάντεχες συναντήσεις, χαλαρότητα.

neon1

Πλάι του, ο δάσκαλος, ερευνητής, σύμβουλος και γκουρού της βορειοελλαδίτικης γαστρονομίας, ο μεγαλειότατος Γιώργος Παλησίδης, σχεδιάζει ένα μενού-ταξίδι στη Β. Ελλάδα, μια συνάντηση ανάμεσα στην παράδοση και τον νεωτερισμό, πατάτες και ρίγανη από το Τσοτύλι, φασόλια Πρεσπών, αλίπαστα από τη Χαλκιδική, τυριά μακεδονίτικα, λουκάνικο Τζουμαγιάς, Κερκίνη, Νευροκόπι, Αρναία, Βάθη, Μελίκη και Λιτόχωρο, μαγειρεύουν πρωτίστως ένα τεράστιο μενού, που μπορεί να συνοδεύσει ένα τσίπουρο με αλοιφές, λακέρδα και σαγανάκια, να σε χορτάσει φρέσκο ψάρι και θαλασσινά ή μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα, να σου φτιάξει γαριδομακαρονάδες, καπνιστό τραχανότο, ριζότο με άγρια μανιτάρια, σουτζουκάκια και πανσέτες ή αλλιώς, όλα όσα αγάπησε η κλασική Θεσσαλονίκη σε έναν και μόνο κατάλογο.

info
Δ. Τσιαπάνου 25-29 και Γρ. Λαμπράκη & Διογένους 39, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2311 242251.