Το Κιουζίν άνοιξε πριν από περίπου έναν χρόνο στο Κολωνάκι, προτείνοντας μια εναλλακτική εκδοχή της ελληνικής κουζίνας, διανθισμένης με όλα εκείνα τα προϊόντα που εκφράζουν τις τάσεις της εποχής μας. Από τη μια, δηλαδή, ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ και μη (αρσενικό Νάξου, κοπανιστή Μυκόνου, πηχτόγαλο Χανίων, τρούφα Γρεβενών, τραχανάς Κερκίνης, φάβα Σχοινούσας) και από την άλλη έμφαση στα βιολογικά προϊόντα και στα superfoods, με παράλληλη προσπάθεια να καλύψει και τα αιτήματα όσων επιζητούν χορτοφαγικά ή φυτοφαγικά (vegan) και ελεύθερα γλουτένης φαγητά.

Στον κατάλογό του θα ανακαλύψετε διάφορα ελληνικά, παραδοσιακά και μεσογειακά φαγητά, σε εκδοχές «πειραγμένες» από τη Λένα Σφυρόερα – παλιά γνώριμη ίσως για πολλούς από το Lena’s, ένα πρωτοποριακό για την εποχή του κατάστημα με προϊόντα και φαγητά bio, στη Νίκης, στο Σύνταγμα. Το δείπνο άνοιξε με κέρασμα μια βελούδινη και αρωματική σούπα λαχανικών, την οποία πολύ ευχαρίστως θα έπαιρνα ως πρώτο αν υπήρχε στον κατάλογο. Στη συνέχεια δοκίμασα το αλμυρό cheesecake, με κριθαροκούλουρα Κυθήρων, κρέμα τυριού με πηχτόγαλο Χανίων και καπνιστό σολομό, που με κέρδισε μεν με την αφράτη κρέμα του πηχτόγαλου, αλλά με έκανε να χρησιμοποιήσω κουτάλι για να μαζεύω τα «ψίχουλα» των κριθαροκούλουρων της.

Στις φακές beluga με κινόα, κράνμπερις, ελιές, φιστίκια Αιγίνης και βινεγκρέτ πορτοκαλιού εντόπισα ό,τι ακριβώς με δυσκόλεψε εξαρχής να διαλέξω το φαγητό μου: η ένταση του γλυκού ξεπερνούσε τα όρια του αποδεκτού για μια σαλάτα. Ναι, ξέρω ότι είναι μόδα, αλλά η σαλάτα, όπως επιβάλλει η ίδια η λέξη, οφείλει να παραμένει στη σφαίρα του αλμυρού.

32313260_310075776190486_4893285690923548672_n
Το κατσικάκι είναι από τα κρεατικά που στον κατάλογο του «Κιουζίν» τιμούν με τον πιο νόστιμο τρόπο

Αντίθετα, το τυρί που ενίσχυε το πηχτόγαλο Χανίων στη γέμιση των χειροποίητων ραβιόλι βασιλικού, που έρχονται πασπαλισμένα με τραγανό μπέικον μαύρου χοίρου και λάδι τρούφας, μου φάνηκε πιο αλμυρό από το αναμενόμενο και, ευτυχώς, όπως και η τρούφα στο επόμενο πιάτο πέρασε απαρατήρητο. Για το τσιγαριαστό κατσικάκι Πάρου με τραχανά Αρκαδίας, αρσενικό Νάξου και μαύρη τρούφα Γρεβενών το μόνο που θα πω είναι: «Να το παραγγείλετε!».

Ο κατάλογος των κρασιών είναι άνισα μικρός για να υπηρετήσει μια τόσο πολυσυλλεκτική κουζίνα. Φτάνοντας στα γλυκά -επιδόρπια δεν τα λες, έτσι πληθωρικά που είναι- διάλεξα την πλούσια μους ρυζόγαλου, με λευκή κουβερτούρα και μεθυσμένες φράουλες, την οποία παρά την γκρίνια μου για την κανέλα στις «παραψημένες» από το αλκοόλ φράουλες, κατάφερα να εξαφανίσω, με τη βοήθεια του κοινού πάντα.

info
Λυκαβηττού 16, Κολωνάκι, τηλ. 210 3647407. Κόστος: €30-35 / άτομο, χωρίς κρασί.